E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMahkeme Halkbank'ı reddetti---

Mahkeme Halkbank'ı reddetti

Mahkeme Halkbank'ı reddetti
02 Ekim 2020 - 08:46 borsagundem.com

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davada Halkbank’ın, davanın düşmesiyle ilgili yaptığı başvurusu reddedildi.

Hakim Richard Berman, 16 sayfalık gerekçeli kararında, Halkbank’ın ABD’ye karşı suç işlediğini, yasalara göre kendi mahkemesinde yargılanması gerektiğine hükmetti.

Hakim Berman, taraflara elektronik adli sistem aracılığıyla yazılı olarak ilettiği gerekçeli kararında, Halkbank’ın 20 milyar dolar tutarındaki İran hükümeti ve şirketlerinin paralarının uluslararası transferinde aracı olduğunu, bu miktarın bir milyarlık dolarlık bir bölümünün de Amerikan bankaları aracılığıyla transfer edildiğini kaydetti.

Hakim Berman, Halkbank’ın yaptığı başvuruda yargılanamayacağı ve davanın düşmesiyle ilgili ortaya koyduğu tüm argümanlara, şimdiye kadar görülen emsal davalarda alınan kararlardan çeşitli örneklerle yanıt verdi.

“Rıza Sarraf ve Hakan Atilla aynı gerekçelerle başvurdular reddettim”

Hakim Berman, daha önce Rıza Sarraf’ın da davasının düşürülmesiyle ilgili aynı taleplerle başvurduğunu ve o başvuruyu da reddettiğini, daha sonra da Sarraf’ın hakkındaki suçlamaların tamamını kabul ettiğini kaydetti.

Hakim Berman’ın gerekçeli kararında verdiği diğer emsal karar da eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı dava oldu. Hakim Berman, Atilla’nın davasının düşürülmesi için mahkemeye başvuruda bulunduğunu ve bu başvuruyu da reddettiğini ifade etti.

Hakim Berman, Atilla’nın 32 ay hapis cezasına çarptırıldığını, daha sonra mahkumiyet kararının bozulması için bir üst mahkemeye başvurduğu, üst mahkemenin de bu talebi kabul etmediğini ve Atilla için kendi verdiği kararı bir kez daha onayladığını belirtti.

Halkbank, Amerikan finans sistemini ve New York’taki bankaları İran parası için kullandı

Halkbank’ın ABD’de yargılanamayacağı yönündeki argümanla ilgili de yorum yapan Berman, Halkbank’ın şimdiye kadar Amerikan Maliye Bakanlığı’na hem Türkiye’de hem de ABD’de yanlış bilgiler verdiğini belirtti.

Halkbank’ın Amerikan finans sistemini kullanarak suç işlediğini, New York’taki bankaları kullanarak bir milyar dolarlık İran parasının transferini sahte işlemlerle gerçekleştirdiğini kaydeden Berman “Halkbank hem Amerika’da hem de New York’ta suç işlemiştir. Yasalar çerçevesinde Amerika’ya karşı suç işleyen bir kurum bu ülkede yargılanır. Yargılanmama dokunulmazlığı söz konusu olamaz. Halkbank’ı yargılamak, tamamen benim mahkememin alanına girer. Hem hukuk sistemi hem de şimdiye kadar esastan alınmış emsal kararlar, Halkbank’ın davasının düşürülmesi, burada yargı muafiyeti, yargı dokunulmazlığı olmadığını bize kanıtlıyor” dedi.

Hakim Berman, Halkbank’ın iddianamede yer alan altı ayrı suçlamanın tamamından yargılanacağını, iki ayrı suçlamanın aynı olduğu ve bu suçlamaların birleştirilmesi yönündeki talebini de reddettiğini kaydetti.

Jürili duruşmalar 1 Mart’ta başlayacak

Halkbank, avukatları aracılığıyla mahkemeye yaptığı başvuruda, reddi hakim ve davanın düşmesi talebinde bulunmuş, 18 Eylül’de yapılan ara duruşmada dinlenmişti. Hakim Berman geçtiğimiz ay Halkbank’ın reddi hakim kararı başvurusunu da reddetmiş, bu karar sonrasında da Halkbank temyiz hakkını kullanarak için istinaf mahkemesine kararın temyizi için başvuruda bulunmuştu. Hakim Berman, Halkbank’ın jürili duruşmalarının 2022 yılında yapılması talebini de kabul etmemiş, jürili duruşmaların 1 Mart 2021 yılında başlamasına hükmetmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST02 Ekim 2020 12:02

    Halk bank'a dava açan kişilere halka açık bir şirket hakkında manipülasyon yapmak suçundan dava açılmalıdır.

  • Yusuf 02 Ekim 2020 11:30

    Kimse yanlış yönetimin ve tercihlerin ülkeyi bu noktaya getirdiğini tartışmıyor. Yapılan işler ve tercihler doğru muydu, Nato da avrupadan bu kadar uzaklaşma da hangi politikaların neden olduğunu kimse irdelemiyor. O kadar nato ve batı bu kadar öcü ise niye hükümet onlara yakın kalmada bu kadar ısrarcı. Kendileri batıya yaranmak için hersey yaparken bir şey yok, batı ile ilişkinin daha faydalı olacağı fikri ile batılılatla iletişim içinde olan herkesede hemen dış mihrakçı yagtalaması.

  • Nedim02 Ekim 2020 15:21

    Yani senin yaptığın gibi, herkes Amerikanın kucağını mı tercih etsin?  Senin meşrebin bozuksa biz ne yapalım?  

  • Bir yorum02 Ekim 2020 15:18

    ..tir oradan yusufçuk!  fetocu  .ççlerin yediği nane!  Sen de aynı kaba  ...p üç krş.luk aklınla bize nanik yapma!  Türk tarihinin en kahpe ve aşağılık topluluğu olarak tarihin çöplüğünde kaybolacaklar.  Sen gibi anguslara  laf anlatmak için uğraşılmaya gerek yok.

  • Erol g.02 Ekim 2020 10:37

    F 35 LERİN TESLİM EDİLMEMESİ NEDENİYLE ABD ALEYHİNE MADDİ/MANEVİ DAVA AÇILMALIDIR ÜLKEMİZDE F35 LERE PARÇA ÜRETİMİ/TESLİMATI YASAKLANMALIDIR

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU02 Ekim 2020 11:28

    iyi ki f 35 leri vermemişler.bu uçak bir bilgisayar idimiş adeta abd nin istemedi yerde uçamıyor ve istemedi yerlere bombalıyamıyor imiş.

  • baturayersin02 Ekim 2020 10:26

    pkk ya  her türlü yardımı yapıyor insanlar ölüyor amerikada canı sıkılan halkbankasına dava açıyor 

  • Ahmet 02 Ekim 2020 09:42

    Amerika bu davayi uzatarak Halkbank in itibarini zedeliyor bence. Bu kadar uzun mahkeme mi olur. Kac yildir neyi bekliyorlar. Birçok banka hissedarı zarar etti. Hala zarar ediyor konumunda hissedarlar. Çok uzadı. Bunun tarz davalarin suç varsa bile bir suresi olmalı bence. Çok fazla uzatilmamali. Dava suresi uzadıkça zarar edenler hergun artiyor. Cozum bulunmalı

  • Cemo02 Ekim 2020 09:35

    2 liraya düşsede alsak

  • FİNANSŞÖR02 Ekim 2020 11:29

    sen ne diyorlan deyyo.maliyet 15 TL bizlere yazık değil mi.

  • şener yetiş02 Ekim 2020 09:51

    alırsın alırsın merak etme hepsini alırsın

  • Pala02 Ekim 2020 09:19

    Halkbank avukatları zengin etmeyi bırakmalı, uzlaşmaya gitmeli. Bedeli tüm Türkiye ödeyecek yoksa

  • APKTURK02 Ekim 2020 09:02

    halkbank hissesi yaprağı yedi.bu bankanın kaderide abd mahkemelerinin elinde oyuncak oldu.iki kuruş çıksa bir mahkeme haberi ile 10 kuruş geri geliyor.