E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLatin Amerika’daki Türkler ilk kez sandığa gidiyor---

Latin Amerika’daki Türkler ilk kez sandığa gidiyor

Latin Amerika’daki Türkler ilk kez sandığa gidiyor
29 Nisan 2023 - 18:29 borsagundem.com

Latin Amerika’daki Türkler ilk defa sandık başına gidiyor. Türk nüfusun az olduğu bölgede sandıklar Brezilya’da açılacak.

Latin Amerika'da Türkler ilk kez sandık başına gidiyor. Brezilya'da açılacak olan sandıklara çevre ülkelerden de katılım bekleniyor.

Türk nüfusun oldukça az olduğu Latin Amerika’da, seçmenler ilk defa Türkiye’deki bir seçim için sandık başına gidiyor. Brezilya’da 6 Mayıs’ta açılacak olan sandıklara başta Arjantin, Şili ve Uruguay olmak üzere çevre ülkelerden de katılım bekleniyor.

Latin Amerika’da ilk defa Türkiye’deki bir seçim için sandık kuruluyor. Bu yıla kadar yurt dışında sandık açılması için gerekli en az 500 seçmen koşulunu yerine getiren bir Latin Amerika ülkesi bulunmadığı için bölgede oy verme işlemi gerçekleşmemişti.

Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu verilerine göre Brezilya’daki Türk seçmen sayısının bu yıl itibarıyla 581’e ulaşmasıyla Güney Amerika ülkesinde oy sandıkları açılacak.

Başta Arjantin, Şili ve Uruguay olmak üzere çevre ülkelerdeki gurbetçilerin de katılımının beklendiği oylama işlemi, 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde Sao Paulo Başkonsolosluğu’nda ve başkentte bulunan T.C. Brazilya Büyükelçiliği’nde açılacak olan sandıklarda, sabah 9.00 ile akşam 21.00 arasında yapılabilecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı tüm yurttaşlar, Brezilya’da yaşamasalar bile konsolosluk ya da elçiliğe giderek T.C. Kimlik numaraları, mavi kimlik kartları veya pasaportlarıyla oy kullanabilecekler.

Brezilya Başkonsolosluğu’ndan edinilen bilgiye göre oyların güvenliğini sağlamak için sandık kurulunda sandık başkanı ve devlet memurunun yanı sıra CHP ve AK Parti temsilcileri de hazır bulunacak. Oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra zarflar sayılacak ve özel bir kurye ile Türkiye’ye gönderilecek.

Ulaşım sorunu katılımı olumsuz etkileyebilir

On yılı aşkın süredir Brezilya’da yaşayan Köksal Zeyrek, başta muhalifler olmak üzere konuştuğu çoğu Türk vatandaşının oy vereceğini ancak Türkiye’nin neredeyse 11 katı büyüklükte olan ülkede yalnızca iki noktada sandık kurulmasının, oy vermek istemesine rağmen maddi imkanları sınırlı olan bazı seçmenleri zorladığını söylüyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Zeyrek, oy verme işlemlerinin yapılacağı Sao Paulo ve başkent Brazilya’ya uçakla bile 3 saat mesafede yaşayan seçmenlerin olduğunu, başka ülkelerde olduğu gibi Brezilya’da da seçmenlerin sandıklara ulaşımını kolaylaştırma adına belirli noktalardan otobüslerle seçmen taşıma uygulamasının katılımı arttırabileceğini ifade etti.

Son beş yılda Brezilya’daki göçmen sayısının arttığına dikkat çeken Zeyrek “2018 yılında konsolosluk kayıtlarına göre Brezilya’da yaşayan Türk vatandaşı sayısı yaklaşık beş yüz civarıyken bugün bu sayı çok daha fazla. Özellikle pandemi öncesi Brezilya’ya çok sayıda Türk geliyordu. Brezilya’da kendilerine yeni bir yaşam kurmak isteyen Türkler arasında ekonomik, siyasi ve sosyal koşullardan dolayı zor durumda olan insanlar da bulunuyor, Brezilyalı birisiyle internetten tanışıp burada yaşamaya karar verenler de. Buraya göç edenler daha çok dar gelirli kesimlerden oluşuyor” diyor.

Zeyrek, pandemi sonrası Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla birlikte Türkiye’deki potansiyel göçmenlerin alım gücünün azalması; uçak bileti almak, Brezilya’daki gündelik giderleri karşılamak ya da yeni bir yaşam kurmak için gerekli paranın TL olarak karşılığının artması gibi nedenlerden dolayı, son zamanlarda yaşaması Brezilya’ya göre daha ucuz olan Arjantin’i tercih ettiğini söylüyor.

Kendisinin ve tanıdığı çok sayıda seçmenin ulaşım masraflarını cebinden karşılayarak oy vermeye gideceğini söyleyen Zeyrek, Arjantin ve Şili’den de oy vermek için Brezilya’ya gidecek Türkler olduğunu bildiğini kaydetti. (VOATÜRKÇE)

Yurtdışında en çok seçmenin olduğu ülke belli oldu

 

Yurt dışında oy verme işlemi bugün başlıyor

 

Yurt dışındaki vatandaşlarımız oylarını kullanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)