E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiLagarde: Enflasyonda riskler yukarı yönlü ---

Lagarde: Enflasyonda riskler yukarı yönlü

Lagarde: Enflasyonda riskler yukarı yönlü
26 Eylül 2022 - 17:04 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyon görünümüne ilişkin risklerin enerji tedarikinde kesintiler olma ihtimali nedeniyle yukarı yönlü olduğun bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nin "Parasal Diyalog" oturumunda konuştu.

"Enflasyon hala çok yüksek" diyen Lagarde, enflasyonun uzun bir süre hedefleri üzerinde kalacağını öngördüklerini ifade etti.

Lagarde, yüksek enflasyon, gaz tedarikinde kesinti, küresel talepteki düşüş ve belirsizlikler nedeniyle gelecek çeyreklerde ekonomik faaliyetin önemli ölçüde yavaşlamasını beklediklerini anlattı.

Bu gelişmeler nedeniyle 2022 ve 2023 için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerini vurgulayan Lagarde, "Ekonominin 2022'de yüzde 3,1, 2023'te yüzde 0,9 ve 2024'te yüzde 1,9 büyümesini bekliyoruz." diye konuştu.

Lagarde, enerji ve gıda enflasyonun aşırı yüksek kaldığını ve bunun genel enflasyon seviyesini yukarı taşıdığını ifade etti.

Fiyat baskılarının yüksek enerji maliyetlerinin de etkisiyle daha fazla sektöre yayıldığına dikkati çeken Lagarde, bunun enflasyonist etkilerinin tüketici fiyatlarına yansımaya devam ettiğini söyledi.

Lagarde, hizmet sektöründe canlanan talebin de fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yaptığına işaret ederek, "Euronun değer kaybetmesi enflasyonist baskıların artmasına katkıda bulundu." dedi.

ECB'nin temel enflasyon tahminlerini önemli ölçüde yukarı revize ettiğini anımsatan Lagarde, "Yıllık enflasyonun 2022'de yüzde 8,1, 2023'te yüzde 5,5 ve 2024'te yüzde 2,3 olması bekleniyor." ifadesini kullandı.

Lagarde, enflasyon görünümüne ilişkin risklerin enerji tedarikinde kesintiler olma ihtimali nedeniyle yukarı yönlü olduğuna işaret etti.

"Mevcut durumda, talebi dizginlemek ve enflasyon beklentilerindeki artış riskine karşı korunmak için önümüzdeki birkaç toplantıda faiz oranlarını daha da artırmayı bekliyoruz." diyen Lagarde, gelişen enflasyon görünümü doğrultusunda politikalarını düzenli olarak yeniden değerlendireceklerini vurguladı.

Lagarde, "Euro Bölgesi genelinde enflasyon yükselmeye devam ediyor. Bu durum vatandaşların ve hayatın her alanını etkiliyor." dedi.

Yüksek enerji ve gıda fiyatlarının özellikle en yoksul haneler üzerinde baskı oluşturduğunu anımsatan Lagarde , "Durumun düzelmeden önce daha da kötüleşmesi bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Lagarde, haneleri yüksek fiyatlara karşı korumak için sağlanan mali desteğin geçici ve hedefe yönelik olmasının önemini vurguladı.

ECB Yönetim Konseyi, 8 Eylül'deki toplantısında bankanın üç temel politika faizini 75 baz puan artırdı. Böylece, banka 1999’da Avrupa ortak para biriminin kullanılmasından bu yana en yüksek faiz artışına gitmiş oldu.

Lagarde'dan faiz açıklaması: 2’den fazla 5’den az

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )27 Eylül 2022 08:38

    Yaşlılar sorunlar yaşamaya başladı. Bütün ütünler yüzde 10 ortalama zamlansada, Yaşlı bir birey malesef tek ücret sabit geliri yüzde 100 arsa bile yaşam standardını geri alamıyormuş. burad aücretli çalışanlar eziliyor. Araştırmada genç bireyler şuanki durumda bile eskta mesayi, 2. bir iş rahatlıkla bulabiliyormuş, gençlerin zorunlu harcamaları az mış ( Türkiye öyle değil ama abd ve avrupaböyle) emekli sağlık, yiyecek, gıda, tedavi, vb. masrafları sabit maaş icret ile gerçekeştiremiyormuş. En önemliside başına böyle enflasyon gelemdiği için yaşsam standartları altüst olmuş. hiç alışkın olmayan insanlar bunlar :D ... ilk darbe ücretli olan yaşlılar... 2. darbe gençler, çünkü 2. bir iş bulamayacak,daralmalar ile ekonomi sıkıntıları ve krediler, kredi kartları ile borçları sürüyor... Bu duruma abd çok önemveriyor ama kaçış yok diyor. Bazı paket çalışmasında. Avrupa aynı durumu yaşıyor, ülkeler arası genç nüfüs farklı ülkelere geçmeye başladı. "Bu daha başlangıç..." gibi...