E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıLagarde'dan faiz açıklaması: 2’den fazla 5’den az---

Lagarde'dan faiz açıklaması: 2’den fazla 5’den az

Lagarde'dan faiz açıklaması: 2’den fazla 5’den az
09 Eylül 2022 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


ECB, faiz oranlarını benzeri görülmemiş bir şekilde 75 baz puan artırdı ve Powell, Fed'in bu ay içinde tekrar ve güçlü faiz artışı yapacağının sinyalini verdi, bu da merkez bankalarının teminat hasarlarına bakılmaksızın enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarının bir başka kanıtı oldu. ECB Başkanı Lagarde, "Faiz oranlarını daha da artırmayı bekliyoruz, çünkü enflasyon çok yüksek kalıyor" diye uyarırken, Powell "iş bitene kadar bunda kalmamız gerekiyor" diyordu.

Enflasyonun yarım asırlık yüksek ve çift haneli bölgelere yaklaşmasıyla birlikte, politika yapıcılar hızlı fiyat artışlarının yerleştiğinden, hane halkı tasarruflarını erittiğinden, yatırımları engellediğinden ve kırılması zor bir ücret-fiyat sarmalını başlattığından endişe duyuyorlar. Temmuz ayındaki büyük bir faiz artırımının ardından ECB, mevduat faizini sıfırdan %0,75'e yükseltirken, ana refinansman oranını, sonraki birkaç toplantı için söz verdiği hamlelerle 2011'den bu yana en yüksek seviye olan %1,25'e çıkardı.

Lagarde, faiz artırımlarının 2023'ün başlarına kadar devam edebileceğini öne sürerek, "Kaç tane? Bu da dahil olmak üzere muhtemelen ikiden fazla, ancak muhtemelen beşten az olacak" açıklamasını yaparak, 75 baz puanın norm olmadığını ve gelecekteki hamlelerin daha küçük olabileceğini söylerken, gelecekte benzer şekilde büyük bir hamleyi dışlamayı da reddediyor, hem manşetteki hem de temel enflasyondaki bir başka sıçramayı ve de mevcut yüksek seviyenin kabul edilemez olduğunu tekrar tekrar ifade ediyordu.

ECB'nin gelecek yıl için keskin bir şekilde düşen büyüme tahminleri, kış aylarında ekonomik durgunluk beklediğini gösterirken, potansiyel aşağı yönlü risklerin birçoğu, özellikle de Rus gazının kaybı, şimdiden gerçekleşmiş durumda.Bu da ECB’nin göreceli avantajı olarak dikkat çekmekte olan gelişme.
Euro, haftalardır dolar karşısında zayıflıyor ve yirmi yılın en düşük seviyelerine keskin düşüşü de ithalat maliyetlerini artırıyor ve enflasyonu yükseltiyor. Yine de ECB, bazı emsallerinin yaptığı gibi, aşırı büyük bilançosunun bir noktada gündemde olabileceğini, ancak şu anda bir araç olarak faiz oranlarına odaklandığını da açıklayarak bilanço büyüklüğü konusun ileride konuşulacağını ifade etmeye çalışıyordu.

Şimdi, Mevduat oranını gelecek yılın başına kadar %1,75'e yükseltmesini, ancak daha sonra görünür olacak resesyon nedeniyle faiz artırım sürecini bundan sonra durdurmasını bekliyoruz, piyasalar da Ekim ayı için 50 baz puanlık faiz artışının biraz üzerinde ve Aralık ayında da benzer bir artış fiyatlıyor.

FED Başkanı Jerome Powell ise , merkez bankasının enflasyona karşı agresif duruşunu teyit ederek doların hakimiyetini pekiştirirken, Euro ise , spekülatörlerin kısa pozisyonlardan karlarını realize etmesiyle %0.52 artışla 1.0050 dolara yükselirken, ABD doları endeksi ise 20 yılın zirvesi olan 110.79'un hemen ardından %0.25 düşüşle 109.25'e gerilemiş durumda.

ECB faizi 75 baz puan artırdı

 

Altın yazı zor geçirdi

 

OPEC'in petrol üretimi artarken kota açığı yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )09 Eylül 2022 09:13

    Avrupa ülkeleri içinde göçler yaşanırsa malum onlarda sorun yok. o zaman problem büyür. Sadece ve sadece olan ekonomık düzeni korumak adına, hane alkı en dipteki hayatı değişmesin sorun yaşamasın adına faiz kararında sınır tanımayacakları kesin. Yoksa avrupa birliği fakir ülkeleri diğer ülkelere gelen göçleri zaten yaşanan enerjı ve ekonomık daralma sorunu buyutur. Covidde zaten kasalar ciddi yardımlarla azaldı. En güzeli herkes yağında kavrulsun, hane alkı en az zararı görsun. Enflasyonu salarsan Bideki gibi milyonlarca insan elektrık vb fatura ödeyemez duruma düşeiblir. Bİz enflasyonu faizi ters kullanıp saldık ve işsiz emekli en alttkai ücretli öğrenci vb tek tek yetişemiyoruz. Fiyatlar uçu. Göçler başladı. Avrupa bu tablodan korkuyor faiz en büyük dengeliyici ve olaibldiğince kullanıcam diyor.