E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel tahvil rallisinde enflasyon korkusu silindi---

Küresel tahvil rallisinde enflasyon korkusu silindi

Küresel tahvil rallisinde enflasyon korkusu silindi
11 Haziran 2021 - 15:05 borsagundem.com

Küresel tahvillerde ralli görülürken enflasyon korkuları ortadan kalktı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonun ilerlemeyeceğine yönelik görüşünü destekler görünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu hafta görülen küresel tahvil rallisi bu yıl piyasaları saran enflasyon endişelerinin hafiflemeye başladığını gösteriyor. Yatırımcılar perşembe günü ABD’de fiyatların yükseldiğine işaret eden verileri görmezden geldi. ABD hükümet tahvili fiyatları tüketici fiyatlarının mayıs ayında %5 yükselerek 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteren verilerin ardından kısa süreli düşüş yaşadı.

Ancak düşüş hareketi uzun ömürlü olmadı ve piyasalar bir hafta önce ölçüt niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirilerini mayıs ayının başından beri %1,48 ile en düşük seviyesine gerileten ralliye devam etti. Tüm dünyada hükümet tahvillerini de yükselten son dönemdeki fiyat hareketleri, büyük ölçüde geçtiğimiz ay ABD’de uzun vadeli enflasyon beklentilerinin gerilemesinden kaynaklandı.

Financial Times’ın haberine göre bu durum yatırımcıların, ABD Merkez Bankası’nın (FED) mevcut fiyat yükselişlerinin kalıcı olmayacağı yönündeki görüşüne katıldığını gösteriyor. ING Araştırma Başkanı Padhraic Garvet, “tahvil piyasası açısından bakıldığında, görünen o ki enflasyon yok” dedi. Bununla birlikte 10 yıllık ABD kar zarar oranları bu ay ulaştığı son sekiz yılın en yüksek rakamı olan %2,55’ten %2,32’ye geriledi.

Janney Capital Management Baş Sabit Getiri Stratejisti Guy LeBas, “benim fikrim yükselen enflasyon hikayesini geride bıraktığımız yönünde ve şimdi gelecek aylarda geçici enflasyon tahminleri var” dedi. Geçtiğimiz hafta ABD’nin istihdam verileri dünyanın en büyük ekonomisinde korona virüs sonrası toparlanmanın hızıyla ilgili coşkuyu bir miktar zedeledi.

Ancak yatırımcılar son dönemdeki verilerde ya da FED’in politika açıklamalarında uzun vadede yükselen enflasyona işaret eden çok az şey olduğunu düşünüyor. Bunun yerine ABD Hazine tahvillerinde ve diğer hükümet tahvillerinde, yılın ilk üç ayındaki karantinalardan çıkışta ayı piyasası tahminlerinin artacağı düşünülüyor. Bu koşullar altında birçok yatırımcı tahvil alımına yöneliyor.

Allianz Global Investors Fon Yöneticisi Mike Riddell, “bu durum büyük oranda pozisyonlarla ilgili” dedi. Açıklamasının devamında, “hazine tahvilleri ralliye başladığında insanlanlar kısa pozisyonlarından çıkıyor ve bu da rallinin ilerlemesine neden oluyor” ifadesini kullandı. Bazı analistler bir katalizör arayışıyla Atlantik’in ötesine bakıyor. Avrupa hükümet tahvilleri Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) teşvikleri yakın zamanda azaltacağına yönelik spekülasyonlara karşı açıklama yapmasının ardından güçlü getiriler sağladı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, ECB perşembe günü gerçekleşen toplantıda, tahvil alımlarına mevcut seviyelerde devam edeceğini açıkladı. Perşembe günü Almanya’nın 10 yıllık tahvilleri %-0,26’ya gerileyerek son altı haftadan uzun bir süredir en düşük seviyeye ulaştı. Mizuho’nun Varlık Stratejisi Başkanı Peter Chatwell, “piyasaların bir ay önce düşündüğünden daha fazla likidite sağlayacak bir büyük merkez bankası var” dedi.

Açıklamasının devamında, “bu durum ABD Hazine tahvilleri de dahil olmak üzere diğer piyasalar için de bir dayanak oluşturuyor” ifadesini kullandı. Enflasyon beklentileri ve tahvil getirilerindeki gerilemeye rağmen bazı yatırımcılar piyasalarda enflasyon korkularının sona erdiğini söyleme konusunda temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Birçok kişi perşembe günü açıklanan beklentilerin üzerindeki enflasyon sürprizlerini görmezden gelme konusunda istekli.

Bunun nedeni ise Franklin Templeton’ın Sabit Getirili Varlıklar Baş Yatırım Uzmanı Sonal Desai’ye göre, yükselişin geçtiğimiz yıl görülen düşüşün ardından gelen toparlanmadan kaynaklanıyor olması. Ancak Desai yatırımcıların ve FED’in enflasyonun geçici olduğu yönündeki görüşlerinin, gelecek aylarda enflasyonun yükselmeye devam ettiği takdirde sınanacağını düşünüyor.

Desai, “bence beklenenden daha uzun sürecek” dedi. Açıklamasının devamında, “toparlanmanın ötesinde nedenler var. Piyasalar FED’in nasıl davranacağını düşünüyor? Gelecek haftanın FED toplantısı oldukça ilginç olacak” ifadelerini kullandı.

Dolarda değer kaybının gram altına etkisi

 

FED’in geçici enflasyon planı tutacak mı?

 

JPMorgan’dan ‘erken gevşeme’ uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)