E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklarda da volatilite sürüyor---

Küresel riskli varlıklarda da volatilite sürüyor

Küresel riskli varlıklarda da volatilite sürüyor
02 Nisan 2020 - 09:08 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel ekonomik veri akışının zayıf seyrini sürdürdüğü belirtiliyor.

ABD'de belirli bölgelere uçak seferlerinin durdurulması gündemde

Yurt içinde imalat sanayi beklenti endeksi Mart'ta 48,1'e geriledi

ABD'de özel sektör istihdamı Mart ayında 27 bin kişi düşüş gösterdi.

Özellikle küçük ölçekli firmalarda istihdam kaybının 90 bin ile yüksek olduğu görülüyor. Ülkede geçtiğimiz hafta virüsün etkisiyle işsizlik maaşı başvuruları 3,3 milyon kişi ile rekor düzeye çıkmıştı. İmalat sanayi ISM beklenti endeksi de, Mart'ta 50,1'den 49,1'e geriledi. Alt kalemler arasında öncü nitelikteki yeni siparişler kaleminde gözlenen gerileme ise bir miktar daha hızlı. Yeni siparişler alt endeksi 49,8'den 42,2'ye geriledi. Avrupa'da da PMI imalat sanayi beklenti endeksi Mart'ta 49,2'den 44,5'e geriledi.

ABD'nin ham petrol stokları sert yükseldi

Küresel çapta ekonomik birimler de Korona virüsünün toplumsal ve ekonomik etkilerini değerlendirmeye çalışıyorlar. Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Stournaras, Korona virüsüne karşı ECB'nin attığı adımların yanında, hükümetlerin ortak bir maliye politikası tepkisi vermemesi durumunda, Avrupa'nın yeni bir borç krizi ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti. ABD Başkanı Trump ise ülke içinde salgının yoğun olduğu bölgelere uçak seferlerinin durdurulmasının değerlendirildiğini belirtti.

Global piyasalarda karışık bir seyir izleniyor

Küresel piyasalarda ise geçen hafta yaşanan toparlanmanın ardından tekrar satış baskısı gözleniyor. ABD hisse senedi endekslerinin virüs kaynaklı endişelerle, dün %4,4 ilâ %4,5 aralığında gerileme göstermesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında daha karışık bir seyir var. Dolar endeksi 99,7 ile güçlü seyrini sürdürürken, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %0,62'ye geriledi.

Bugün geçen hafta hızlı yükseliş gösteren haftalık ABD işsizlik başvuruları verisi yakından takip edilecek. Küresel çapta ayrıca, Euro Bölgesi Şubat ayı üretici fiyat enflasyonu verileri açıklanacak.
Yurt içinde yıla olumlu başlayan ve 50 eşik seviyesinin üzerinde seyreden imalat sanayi PMI beklenti endeksi de Mart'ta 48,1'e geriledi. Üretim 5 ay sonra ilk kez gerilerken, siparişlerde de gerileme gözlendi.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 6,67 civarında seyrediyor.

Dolar, euro... Para piyasaları güne başladı

Tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü 61 baz puan artışla %11,83'den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri 11 baz puan artışla %13,66'dan tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 600 baz puana yükseldi. BIST100 endeksi dün günü %0,6 düşüşle tamamladı.

Dolar yeniden yükselişte. ¬/$ 1,0945 seviyelerine gerilerken, GBP/USD 1,2405'te göreli yatay. USD/JPY 107,3'e hafif geriledi.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıpları devam ediyor

Brezilya reali, Meksika pezosu, Güney Afrika randı, Hindistan rupisi rekor düşük seviyedeler.
Avrupa'da Eurostoxx-600 endeksi Mart ayında %15, bankacılık endeksi de %35 değer kaybetti. Endeksler dün günlük bazda sırasıyla %2,9 ve %4,3 düşüş gösterdiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)