E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal piyasalarda karışık bir seyir izleniyor---

Global piyasalarda karışık bir seyir izleniyor

Global piyasalarda karışık bir seyir izleniyor
02 Nisan 2020 - 09:08 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul'da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Bu sabah Asya piyasalarında zayıf bir tablo öne çıkarken, vadeliler kanadında karışık bir tablo izleniyor. Endekslerde tam anlamıyla trend haline gelemeyen hareket, haber akışlarının etkisi ile oynaklığını korumaya devam ediyor. Dün Avrupa ve ABD'den alınan imalat PMI verilerinde kaybın hizmetler sektörüne nazaran sınırlı kaldığı görüldü. Diğer yandan ADP özel sektör istihdam değişimi verisi mart ayında beklentilerin üzerinde bir azalma kaydederek -27K olarak açıklandı. Beklenti -150K seviyesinde azalma yönündeydi. Bugün ise öğleden sonra ABD'de ilk ve devam eden işsizlik başvurularının haftalık verileri izlenecek. Veriye dair olumsuz beklentiler mevcut.

Bu nedenle ikincil düzey bu verinin seyri, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi için önemli olacak. Emtia kanadında ise ons altında 1587$ seviyesi izleniyor. Petrol fiyatlarında ise Trump'ın
Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki petrol savaşını bitirmek adına kurmuş olduğu temaslar, Rusya'nın petrol fiyatının ülke ekonomisi için olumsuz sonuçları olacağına yönelik açıklamaları ile anlaşma ihtimalinin gündeme gelmesi bir miktar alım getirmiş durumda. Ayrıca ABD başkanı D.Trump, Cuma günü önemli petrol üreticisi CEO'ları ile görüşme yapması bekleniyor. Bu nedenle virüs salgının yanı sıra petrol fiyatlarını doğrudan etkileyecek haber akışlarının da yakından izlenmesinde fayda var.
Yurtiçinde ise dün imalat PMI verisinin mart ayı değeri takip edildi.

Piyasalarda satış baskısı sonlanmamış olabilir

Veri bir önceki ayın altında gelerek 48,1 seviyesinde gerçekleşti. Veri 50 eşik seviyesinin altında kalarak daralmaya işaret ederken, rapor içeriğinde yeni siparişlerin ve tedarik zincirinin pozitif seyrine işaret edildiği görüldü. Bugün Ticaret Bakanlığı tarafından mart ayı dış ticaret verileri takip edilecek. TL varlıklar üzerinde önemli bir etki yaratması beklenmese de daha çok büyüme görünümü hakkında yorum yapabilmek adına kritik olacak. Bu sabah Dolar/TL 6,67 seviyesinden işlem görüyor. Endeks ise dün günü 89.085 seviyesinden %0,62 aşağıda kapattı. İşlem hacmi ise 10,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Veri akışlarının yanı sıra global piyasalara olan paralel hareket baz alındığında küresel hareketinde yakından takip edilerek, haber akışları önemle izlenmeye devam edilecektir.

Manşette Öne Çıkanlar

Körfez bölgesinden kaynakların uluslararası haber ajanslarına verdikleri bilgilere göre, Suudi Arabistan petrol piyasasında istikrarın sağlanması için üretici ülkeler arasında işbirliğine gidilmesini destekliyor.

Pozitif vadeli hareketin BIST'e yansıması önemli

ABD'de ADP Özel Sektör İstihdam değişimi mart ayında -27K olarak gerçekleşti.
ABD Başkanı Trump, İran ya da İran'a bağlı taşeron grupların Irak'taki Amerikan personeli ya da tesislerine karşı sinsi saldırı düzenleyebileceği yönünde istihbarat aldıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Trump, petrol şirketlerinin CEO'ları ile yardımları ve Suudi petrolü için olası tarifelerini Cuma günü görüşmesi bekleniyor. ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Hutchison, ABD olarak Türkiye'ye
İdlib'de tam çapta destek sağlayabilmeleri için Ankara'nın Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini topraklarına kurmaması gerektiğini söyledi.

Çin devlet rezervleri için petrol satın almaya başlayacağını açıkladı.

Salgın endişeleri Fiyatlamalar üzerinde etkili

Borsa İstanbul'da işlem gören Şirketlerin ilk çeyrek finansal sonuçlarının son açıklanma tarihleri revize edildi.

TSİ 11:00'de Ticaret Bakanlığı, mart ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıklaması bekleniyor.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü.

Türkiye imalat PMI verisi mart ayında 48,1 düzeyinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul'da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)