E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD’de enflasyon soğurken, risk iştahı sağlam---

ABD’de enflasyon soğurken, risk iştahı sağlam

ABD’de enflasyon soğurken, risk iştahı sağlam
15 Ağustos 2022 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


ABD'de beklenenden düşük gelen enflasyon ve Eylül ayında FED’in daha az agresif müdahale beklentilerinin artması finansal piyasalarda bu hafta da yukarı trendinin devamını sağladı. Resesyon tedirginliği var ama risk iştahı şimdilik sağlam.

ABD TÜFE , %0.2 aylık artış beklentisine karşın yatayda kaldı, çekirdek tarafı tedirginlik yaratır beklentisi de %0,3 artışla beklentilerin altında kalınca ki hem benzin hem de mal fiyatları üzerindeki baskının hafiflediğine işaretleri gördük ki bunlar ; emtia fiyatlarının , navlun maliyetlerinin düşmesi, taleplerinin göreceli zayıflaması ve stokların yüksekliği oldu.

Tüm bunlar enflasyon beklentilerinin zirve yaptığına dair beklentilerinin de artmasına imkan sağladı fakat Fed üyelerinin de belirttiği gibi , ABD enflasyonuna karşı zafer ilan etmek için henüz çok erken .Çünkü İşgücü piyasası hala çok sıkı ve istihdam artışı henüz soğumadı, bu da ücret artışının yüksek olmaya devam edeceğini gösteriyor. Bu da Eylül’de 75 puanlık artış beklentisinin sıfırlanmasının ardındaki en büyük etmen. Veriler sonrasında 50 baz puanlık olasılık arttı ve karar büyük olasılıkla Eylül başındaki veriler tarafından yönlendirilecek.

Getiri eğrisi, 2 yıllık vade için %3.19'a kıyasla, 10 yıllık vadedeki verimin %2.85 olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde hala tersine çevrilmiş durumda. Bu da piyasanın kısa vadeli ekonomik koşulların kötüleştiğine inanmaya sadık kaldığını gösteriyor.

Çarşamba günkü enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından dolar, ana para birimleri karşısında değer kaybetti ve bu da potansiyel olarak beklenenden daha kısa bir parasal sıkılaştırma döngüsüne işaret ediyor. Dolar Endeksi 105 puan civarına geriledi.

ABD’de enflasyon soğurken, AB’de sıcak kalmaya devam edecek gözüküyor. Hem gaz krizi hem de Fransa'da nükleer üretimin azalmasına neden olan kuru ve sıcak hava nedeniyle piyasa yükselmeye devam ediyor. Fransa'da elektrik fiyatları son üç ayda ikiye katlandı ve şu anda Nisan ayına göre 10 kat daha yüksek. Artış, enflasyonu daha da yukarı çekecek ve resesyon risklerini artıracak ve böylece
stagflasyon ortamını şiddetlendirecek. Avrupa'nın elektrik sistemi bu yaz stres altında aşırı sıcak talebi artırıp, arzı bozuyor. Uzun bir kuraklık, İspanya, İtalya ve Portekiz gibi yerlerde hayati bir düşük karbonlu güç kaynağı sağlayan rezervuarları ve nehirleri kuruturken, İskandinav ülkeleri de hidroelektrik santralini yeniden doldurmayı zorlaştıran bu durumdan olumsuz etkilenmeye devam ediyor ki Rezerv yılın bu zamanı için zaten düşük.

Avrupa'da fiyatlardaki artış, yaşam maliyeti krizini besliyor ve hükümetleri evlere ve işyerlerine destek sunmaya teşvik ediyor. Bazı ülkelerde kısa vadeli fiyat sınırları şeklini alırken, diğerleri gaz maliyetlerinin enerji piyasaları üzerindeki etkisini sınırlamak gibi daha kalıcı çözümlere bakıyor Bu haftanın gündemine baktığımızda ise; Çarşamba günü Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Temmuz perakende satışlar, Aynı gün, ABD merkez bankası son toplantısının ayrıntılı tutanakları, Avrupa'da, Alman ZEW endeksi, Çin’de aylık endüstriyel üretim, perakende satış ve ev satışları ana gündem maddeleri olarak yer alırken yurtiçinde ise TCMB faiz kararını takip edeceğiz.

Çimsa ve İhlas Gazetecilik sorusu

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (15/08/2022)

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)