E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda ‘resesyon’ rallisi---

Küresel borsalarda ‘resesyon’ rallisi

Küresel borsalarda ‘resesyon’ rallisi
20 Temmuz 2022 - 11:08 borsagundem.com

Ekonomide resesyon beklentilerinin artması alışılmadık biçimde borsalarda hisse senetlerinin yükselişine önayak oldu. Yatırımcılar resesyonun gelmesiyle merkez bankalarının sıkı para politikasını yavaşlatacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri Salı günü doların değer kaybıyla birlikte güçlü bir ralli gerçekleştirdi. ABD şirketlerinin bilanço sezonuna girişi ve yatırımcıların para politikasının geleceğine ilişkin değerlendirmeleri rallinin ilerleyişinde etkili oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgililere göre S&P 500 Endeksi Salı günü yüzde 2,8’lik yükselişle Haziran ayının sonlarından bu yana en iyi performansını gösterdi. ABD’de teknoloji hisselerinin ağırlıklı olduğu Nasdaq Endeksi de yüzde 3,1’lik yükselişle benzeri bir performans gösterdi. Yükselişlere Amazon, Alphabet ve Microsoft gibi büyük sermayeli hisse senetleri liderlik etti.

Financial Times’ın haberine göre ABD borsalarında kaydedilen bu güçlü performansta olası bir resesyonun ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını gevşetebileceği yönündeki yatırımcı görüşleri etkili oluyor. Dünyanın en büyük ekonomisinde tüketici fiyat endeksinin geçen ay 40 yılın zirvesine çıkarak yüzde 9,1’i göstermesi ve FED’in gösterge faiz oranlarını 100 baz puan yerine 75 baz puan artıracağı beklentisi söz konusu öngörüleri güçlendirdi.

Londra merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Brooks Macdonald’ın Baş Yatırım Sorumlusu Edward Park piyasalara ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda piyasalar tarafından belirlenen net bir yön yok. Bir gün resesyon risklerine doğru bir dalgalanma olacağı yani FED’in para politikasında daha fazla sıkılaşamayacağı görüşü ağır basarken başka bir günse enflasyonla ilgili endişelere geri dönüyor ve merkez bankalarının daha fazla mücadele etmesi gerektiği düşüncesi etkili oluyor.” 

Küresel hisse senetleri bu yıl neredeyse yüzde 20 düştü ve bilanço sezonu öncesinde ise bu düşüşlerin daha da ileri gidebileceği endişeleri piyasalara hakim olmuştu.

Varlık yönetimi şirketi Pictet’in Baş Stratejisti Luca Paolini, “Bilanço tahminlerinde büyük düşüşler göreceğiz ve piyasalara destek olabilecek bir para politikası desteği yok. Bu sebeple iyimser olabilmek zor” açıklamasında bulundu.

ABD’li ilaç şirketi Johnson & Johnson Salı günkü bilanço açıklamasında kâr ve tam yıl satış beklentilerini düşürdü. Şirket beklentilerindeki düşüşte ABD dışı bilanço getirilerinin düşmesine sebep olan doların yükselişi etkili oldu. Johnson & Johnson hisseleri açıklamanın ardından %1,4 düştü. Ayrıca Wall Street’in en büyük 6 bankasından biri olan Goldman Sachs da işe alım süreçlerini yavaşlatacağını açıkladı.

Goldman Sachs’dan işten çıkarma sinyali

Borsalarda Salı günü görülen güçlü yükselişler sadece ABD’yle sınırlı değildi. Avrupa’da STOXX 600 Endeksi de günü yüzde 1,4’lük yükselişle tamamladı. Endeks Çarşamba gününe de yüzde 0,42’lik yükselişle başladı.

ABD Doları Salı günü rakibi olan diğer 6 büyük para birimi karşısında yüzde 0,7 düşüş gösterdi. Euro ise dolar karşısında ciddi bir yükseliş yakaladı. Salı günü yüzde 0,8’lik yükselişe 1,02 dolara kadar yükselen euro dolar paritesi Çarşamba günü de bu seviyesini korudu. Yatırımcılar bu hafta, Avrupa Merkez Bankası'nın on yıldan uzun bir süredir ilk kez borçlanma maliyetlerini yükselteceği öngörüsüyle pozisyonlarını konumlandırıyor. ECB’nin Euro Bölgesi’ndeki rekor enflasyona karşı aksiyon alması ve daha önceki rehberliklerini aşarak 50 baz puan faiz artırması bekleniyor.

ECB, 2014'ten bu yana kredi alımlarını ve harcamalarını teşvik etmek için ana faiz oranını sıfırın altında tutuyordu. Bankanın para politikasını sıkılaştırmada konusunda FED ve İngiltere Merkez Bankası'nın gerisinde kaldığı tartışılıyor. Bloğun gösterge faiz oranı eksi yüzde 0,5 seviyesinde bulunuyor.

İngiltere merkezli varlık yönetimi Janus Henderson’ın Çoklu Varlıklar Başkanı Paul O’Connor, “Gerçek şu ki ECB faiz eğrisinin çok gerisinde ve yapacak çok fazla işi var. Bu nedenle 50 baz puanlık bir artışla başlamaları alışılmadık bir durum gibi görünmeyecektir” dedi.

Borsalarda bilanço dönemi pozitifliği

 

Piyasalarda pozitif hava sürüyor

 

Gayrimenkul piyasasının büyük sınavı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)