E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda endişe artıyor---

Küresel borsalarda endişe artıyor

Küresel borsalarda endişe artıyor
05 Nisan 2024 - 11:28 borsagundem.com

Yatırımcılar geçtiğimiz gün petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte sert düşüşlere sahne oldu. MarketWatch haberine göre uzmanlar yatırımcıların gerildiği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nisan ayında borsalardaki satış dalgası perşembe günkü satışlarla birlikte daha da yoğunlaştı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl faiz oranlarını düşüremeyeceği konusunda endişe edilirken petrol fiyatları da Orta Doğu’daki gerilimlerle birlikte yükseldi.

Dow Jones perşembe günü 500 puanın üzerinde düşerek %1,4 geriledi. Endeks Mart 2023’ten bu yana en zayıf performansını gösterdi. Mart 2023 aynı zamanda ABD’de birçok yerel bankanın iflas tehlikesiyle yüz yüze kaldığı yerel bankacılık krizi dönemini işaret ediyor. S&P 500 Endeksi ise %1,2 düşerek 13 Şubat’tan bu yana en zayıf işlem gününü geçirdi. 5 Mart’tan bu yana en zayıf performansını gösteren Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,4 geriledi.

Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari perşembe günkü açıklamasında enflasyondaki ilerlemenin sekteye uğradığını ve bu eğilim devam ederse merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını düşüremeyebileceğini söyledi.

Kashkari ayrıca 2024 için hala iki faiz indirimi öngörüldüğünü söylese de yatırımcılar FED’in faiz indirimlerinde gecikeceği sinyaliyle alarma geçti.

MarketWatch’Un haberine göre Capitol Securities’in Baş Ekonomi Stratejisti Kent Engelke, “Şu anda çok fazla endişe var. Açıkçası petrolün yükselmesinin nedeni Orta Doğu’daki gerilimlerdi” açıklamasında bulundu.

ABD ve küresel ham petrol fiyatları perşembe günü ekim sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Batı Teksas ham petrolünün varil fiyatı 56,59 doları gördü. Perşembe günü, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’yu Gazze’deki sivillerin korunması aksi takdirde ABD’den bir politika riskiyle karşı karşıya kalacakları konusunda uyardı. İsrail’in bu hafta başlarında İran’ın Suriye’deki konsolosluğuna saldırı düzenlemesi bölgedeki gerilimi daha da tırmandırdı.

Engelke, gergin jeopolitik zemin ve Biden yönetiminin yeşil enerji konusundaki baskıları göz önüne alındığında, petrolün varil başına yaklaşık 87 dolardan geri çekilmesini ciddi bir katalizör olarak görmediğini söyledi.

Petrol fiyatlarındaki tırmanış, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi perşembe günü %4,31'e hafifçe düşse de uzun vadeli tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu. Zaman içinde artan getiriler, ABD hane halkları ve büyük şirketler için borçlanma maliyetlerini artırabilir ve sonunda ekonomideki toparlanmayı zora sokabilir. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ekim ayında %5'e ulaştığında, borsalarda bunu keskin bir düzeltme dönemi izlemişti.

LPL Financial Baş Teknik Stratejisti Adam Turnquist perşembe günkü açıklamasında, “Ham petrolün yükseldiğini, enflasyon anlatısını ve getirilerin yükselişte olduğunu unutmayın” uyarısında bulundu.

Bugün açıklanacak mart ayı istihdam raporu da Wall Street yatırımcıları için ciddi bir odak noktası haline geldi. Zira yatırımcılar Amerikan istihdam verilerinin ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasını istiyor.

Kim haklı? Fed mi piyasalar mı?

 

Küresel piyasalarda negatif görünüm

 

Wall Street'te 1 yılın en kötü seansı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)