E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda dip ne kadar derinde?---

Küresel borsalarda dip ne kadar derinde?

Küresel borsalarda dip ne kadar derinde?
10 Mayıs 2022 - 12:30 borsagundem.com

Küresel borsalarda yılın ilk dört ayının sert düşüşlerle geçti. Ünlü borsa uzmanı Mark Hulbert’e göre borsalardaki bu keskin düşüşler sanılanın aksine ayı piyasasının geleceğine ilişkin herhangi bir sonuç vermiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar 2022 yılının ilk günlerinde elde ettiği rekor seviyesinin ardından yıl boyunca ciddi düşüşler kaydetti. Dow Jones Endeksi Ocak ayından Nisan ayına kadar olan performansına bakıldığında 1939’dan bu yana en kötü yıl başlangıcını gerçekleştirdi. 1971 yılında kurulan Nasdaq Endeksi ise tarihin en kötü yıl başlangıcı rekorunu kırdı. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre yılın ilk dört ayında kaydedilen kötü performans ayı piyasasının yakın zamanda sona ereceği anlamına gelmiyor.

ABD merkezli borsa araştırma şirketi Hulbert Research’ün başındaki isim borsalardaki sert düşüşlerle ilgili açıklamasında, “Bu düşüşlerin ne kadar önem taşıdığı açık değil. Borsalarda şu sıralar devam eden düzeltme ayı piyasasına dönüşse bile son dört aydaki kaybın ölçeği, bu ayı piyasasının ne kadar süreceği konusunda bize hiçbir fikir vermiyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre düzeltme bölgesi endekslerin en son rekor seviyesinden yüzde 10 ila yüzde 20 aralığında düşmesi anlamına geliyor. Ayı piyasası borsalardaki yüzde 20 ve üzeri düşüşleri işaret ediyor.

Borsa uzmanı ayı piyasası konusundaki karamsar fikirlerini açıklarken Ned Davis Research’ün 1900 yılından bu yana olan tüm ayı piyasalarını ele alan ayı piyasası takvimini işaret etti. Hulbert bu ayı piyasaları arasında dört aydan kısa sürenleri dikkate almadığında geriye 32 ayı piyasası kaldığını belirtiyor. Korona virüs pandemisinin zirveye ulaştığı 2020’nin Şubat ve Mart aylarında gerçekleşen ayı piyasası ise sadece 33 takvim günü sürmüştü.

Hulbert, söz konusu 32 ayı piyasasında ilk dört aylık düşüşlerin büyüklüğü ile ayı piyasasının nihai uzunluğu arasında herhangi bir korelasyon bulunmadığına dikkat çekiyor. Borsa uzmanı bu ayı piyasaları arasında en uzun olan Eylül 1939’dan Nisan 1942’ye kadar süren ayı piyasası boyunca ilk 4 aydaki düşüşlerin sadece %4,9 olduğuna işaret etti. Söz konusu dört aylık düşüş herhangi bir ayı piyasasının en düşük dört aylık düşüşlerinden birisi.

Aynı sonuçlar ayı piyasalarının büyüklüğü konusunda da geçerli. Hulbert’in derlediği verilere göre ayı piyasasındaki ilk dört aylık kaybın büyüklüğü ile bu ilk dört aydan sonraki düşüşler arasında güvenilir bir korelasyon bulunmuyor.

Tekrar 1939-1942 arasındaki ayı piyasasına bakıldığında Dow Jones Endeksi’nin ilk dört ayda %4,9 düşmesine karşın ayı piyasasının geri kalan döneminde %37,3 oranında düştüğü görülüyor.

Hulbert, “Sözün özü: ABD hisse senetleri son dört ayda alışılmadık derecede hızlı bir şekilde zemin kaybetti. Ancak bu düzeltme topyekûn ayı piyasasına dönüşse dahi piyasanın dört aylık hızlı düşüşü, ayı piyasasının ne kadar süreceği veya piyasanın dibe vurmadan önce ne kadar düşeceği hakkında bize hiçbir şey söylemez” dedi.

Borsa uzmanı bu sonuçlara şaşırmamak gerektiğini de belirtiyor. Zira borsalar temeli itibariyle geleceğe dönük hareket eden bir fiyatlandırma mekanizması. Borsalar halihazırda mevcut seviyesini yansıttığından bugüne kadar gösterdiği performansın bundan sonraki süreç için bir fonksiyonu olmaması da gayet anlaşılabilir. Hulbert borsaların gelecekteki seyrinin yatırımcıların işlerinin şu anda beklenenden daha iyi olup olmadığına bağlı olacağını söyledi.

Perakende yatırımcının pandemi kazancı kısa sürdü

 

Küresel piyasalarda risk iştahı düşük seyretmeye devam ediyor

 

Küresel yatırımcılar portföylerini resesyona nasıl hazırlıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)