E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPerakende yatırımcının pandemi kazancı kısa sürdü---

Perakende yatırımcının pandemi kazancı kısa sürdü

Perakende yatırımcının pandemi kazancı kısa sürdü
10 Mayıs 2022 - 10:14 borsagundem.com

Morgan Stanley verilerine göre pandemi sürecinde borsalarda büyük kârlar elde eden perakende yatırımcılar 2022 yılında piyasaların terse dönmesiyle tüm kazanımlarını yitirdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz iki yıl boyunca pandemi nedeniyle eve kapanan birçok kişi borsalardaki yüksek getirileri fırsat bilerek boş kalan zamanlarında hisse senedi yatırımlarıyla uğraştı. Özellikle ABD’de pandemi dönemi teşvik ödemelerini değerlendirmek isteyen perakende yatırımcılar borsalara akın etti. Perakende yatırımcıların ABD’de en çok tercih ettiği hisse senetleri ise çip üreticisi AMD ve elektrikli araç üreticisi Nio gibi teknoloji alanındaki iddialı şirketlerdi.

Ancak Bloomberg International’ın haberine göre, ABD Merkez Bankası’nın acımasız politikaları ile güçlenen satış dalgası sırasında söz konusu hisseler büyük kayıplar verdi. Habere göre ABD bankası Morgan Stanley’in ticaret ekibi, perakende yatırımcıların tam olarak Ocak 2020’deki başladıkları yerde olduklarını tahmin ediyor.

Insider’ın haberine göre pandemi dönemindeki eve kapanma uygulamaları birçok Amerikalının aktif bir şekilde yatırım yapmasının önünü açtı. Zira borsalar evde sıkışan bireylerin harcama yapabilecekleri birkaç alandan biriydi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi dönemine kadar gelişen ve internet üzerinden masrafsız hisse senedi ticaretini mümkün kılan uygulamalar da yeni yatırımcı girişlerini kolaylaştırdı. Robinhood gibi komisyonsuz borsa ticaret uygulamalarının yaygınlaşması perakende yatırımcıların geniş bir etki alanı oluşturmasını sağladı.

Perakende yatırımcı orduları çoğunlukla hızlı gelişen teknoloji şirketlerine ve spekülatif hisse senetlerine yöneldi. ABD borsalarında 2021 yılının en popüler hisse senetleri tercihleri arasında Apple, AMD, Nio, Tesla ve sinema zinciri AMC gibi şirketlerin hisseleri bulunuyordu.

Özellikle teknoloji hisseleri tercihi 2020 boyunca ve 2021’in ilk yarısında yatırımcılarına kazandırdı. Devlet teşvikleri ve küresel merkez bankalarının ekonomiye pompaladığı para yatırımcıları borsaların daha spekülatif bölgelerine taşıdı.

Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) söz konusu dönemde yükselen enflasyonu kontrol altına almak için agresif bir şekilde faiz artırması borsalarda kolay para döneminin sonunu getirdi. Teknoloji hisselerinde ve spekülatif hisselerde olağanüstü düşüşler gözlemlendi.

Nio hisseleri Haziran 2021’deki zirvesinden %74 oranında düştü. AMD ve Tesla hisseleri kasım ayında ulaştıkları en yüksek seviyelerinden sırasıyla %45 ve %34 düşüş gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi Aralık ayındaki pik seviyesinden %25’in üzerinde düştü.

Morgan Stanley perakende yatırımcıların Nisan ayında 14 milyar dolarlık hisse aldığını hesaplıyor. Bankaya göre söz konusu rakam 2020 diplerinden bu yana perakende yatırım akışlarındaki ikinci en yavaş yükseliş.

Wall Street bankasının verileri perakende yatırımcıların giderek daha fazla satım opsiyonlu işlemlere yöneldiğini gösteriyor. Satım opsiyonlu işlemler borsalarda hisse senetlerinin değer kaybetmesinden kâr sağlamayı hedefleyen opsiyon yatırımlarını ifade ediyor.

Küresel piyasalarda risk iştahı düşük seyretmeye devam ediyor

NYSE haftanın ilk gününü sert düşüşle kapattı

Küresel piyasalarda çöküş yakın mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)