E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda dengeler tersine döndü---

Küresel borsalarda dengeler tersine döndü

Küresel borsalarda dengeler tersine döndü
17 Mayıs 2022 - 16:14 borsagundem.com

Güçlü bilanço beklentileriyle uzun yıllardır yatırımcılara yüksek getiriler sağlayan büyüme odaklı hisseler artık kaybettiriyor. Değerinin altındaki hisselerse borsalardaki fırtınalı günlerde yatırımcılar için güvenli liman haline geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar son birkaç haftadır yoğun bir satış dalgası altında. Bu süreçte değerinin altındaki hisse senetleri ise yatırımcılar için bir miktar koruma sağlıyor. Portföy yöneticileri boğa piyasasının moda hisseleri olan aşırı değerli teknoloji hisselerini bir kenara bırakıp düşük fiyattan alabileceği hisse senetlerini tercih ediyor.

Financial Times’ın haberine göre MSCI Dünya Değer Endeksi 2022’inin başından bu yana toplamda yaklaşık %7 düşüş gösterdi. Ancak aynı dönemde endeks şirketinin büyüme odaklı hisse senetleri endeksi ise %25 düştü. Büyüme hisselerine görece daha güçlü getiriler, yatırımcıların defter değeri ve kâr gibi metriklere kıyasla ucuz olan küresel şirketlerde hisse satın aldıkları bir yatırım stratejisi anlamına geldi. Bloomberg verilerine göre, pahalı olan gruplara karşı yönde yürütülen yatırım stratejileri, bu yıl şimdiye kadar neredeyse yüzde 30'luk bir getiri sağladı.

Piyasalardaki bu değişim bir yılı aşkın bir süre öncesinde başladı. 2022’de hisse senetlerinde değer faktörünün güçlü yükselişi bu stratejinin mevcut piyasa koşullarında kalıcı bir değişim olduğu inancını güçlendirdi.

ABD merkezli varlık yöneticisi T Rowe Price'ın Avrupa ve Latin Amerika Çoklu Varlık Çözümleri Başkanı Yoram Lustig, "Devam etmekte olan bir rejim değişikliği var" açıklamasında bulunuyor.

Dünya ekonomisini 2008'deki finansal krizde ve 2020'deki korona virüs krizinde merkez bankalarının piyasaları desteklemek için art arda teşvik turları başlatması, bu dönemlerde büyüme yatırımlarının baskın gelmesinde etkili olmuştu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre faiz oranlarını tarihsel olarak en düşük seviyelere çeken bu önlemler, gelecek yıllarda yüksek kârlara ulaşması beklenen şirketlerin fiyatlarının şişmesine yardımcı olmuştu. Buna karşılık, değer yatırımcıları ise performansları geride kaldığı için bu zaman dilimi boyunca zorluklarla mücadele ettiler.

Yatırım danışmanlığı şirketi Research Affiliates’in Kurucu Başkanı Rob Arnott konuyla ilgili açıklamasında, “Tarihte değer yatırımları açısından en kötü geçen on yıldan sağ çıktık ve şimdi toparlanmanın meyvelerinin tadını çıkarıyoruz” dedi.

Londra merkezli varlık yöneticisi Schroders'ın Küresel Değer Ekibi Eş Başkanı Nick Kirrage, büyüme hisselerinin değerlemelerinin çok fazla gerildiğini ve nihai bir tersine dönüşün kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kirrage, “Değerlemeler biraz büyük bir elastik kurdele gibidir. Bir noktaya kadar uzatabilirsiniz ve daha sonra geri gelir. Değerlemeler sonsuza dek genişleyemez, zamanla bir geri dönüş meydana getirme eğilimi gösterir” ifadelerine yer verdi.

Kantitatif yatırım firması AQR tarafından yapılan bir analize göre, borsalardaki değer dağılımının (büyüme ve değer hisselerinin değerlemesi arasındaki dağılım) 2000 yılında dotcom balonunun tarihi zirvesi ile karşılaştırıldığında hala neredeyse o dönemdeki kadar gergin olduğu görülüyor.

AQR’ın Kurucusu Cliff Asness konuyla ilgili açıklamasında, “Bu dev bir yanlış fiyatlandırma. Gördüğümüz bu anlamsız genişlemelerin, değer yatırımının önümüzdeki üç yıldan uzun bir süre içinde çok para kazandıracağı anlamına geldiğine inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Asness yine de AQR'nin müşterilerini süreç içerisinde büyüme hisselerinin canlanma ihtimalinin bulunduğu konusunda da uyardığını söyledi. Borsa uzmanı, “İnanılmaz derecede acı verici olmasına rağmen değer yatırımlarına bağlı kalmak üstün performansın kaynağıdır” dedi.

Fon şirketi Vanguard, ABD değer hisselerinin önümüzdeki 10 yıl içinde yıllık bazda yüzde 4,1 getiri sağlamasını beklerken, ABD büyüme hisseleri içinse sadece yüzde 0,1’lik ilerleme öngörüyor.

ABD'li yatırımcılar arasındaki borsa yatırım fonu akışlarında da bir değişim yaşanmaya başlıyor. State Street'in verilerine göre, ABD'de listelenen büyüme odaklı ETF'lerden, 2022'nin ilk dört ayında 2 milyar dolarlık net çıkış kaydedildi. Sektörde geçen yılın tamamında 38,2 milyar dolarlık yatırım girişi kısmen tersine çevirdi. ABD'de listelenen değer ETF'leri, 2021 yılında 60,3 milyar dolarlık net girişlerin ardından yılın ilk dört ayında 37,6 milyar dolarlık net yatırım girişi topladı.

Buffett 3 milyar dolarlık Citi hissesi aldı

 

El-Erian: Doların yükselişi küresel bir tehdit

 

Enflasyonist ortamda kazandıracak hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)