E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı satış dalgalarından korkmadı---

Küçük yatırımcı satış dalgalarından korkmadı

Küçük yatırımcı satış dalgalarından korkmadı
22 Temmuz 2022 - 11:11 borsagundem.com

Bu yıl küresel borsalarda görülen sert satış dalgası alışılagelenin aksine perakende yatırımcıların kaçışıyla sonuçlanmadı. Küçük yatırımcıların önemli bir kesimi borsa yatırımlarının hala en güçlü yatırım tercihi olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar 2022’nin başında bu yana sert düşüşlerle mücadele etti. Ancak MarketWatch’un haberine göre, yapılan son bir araştırma söz konusu düşüşlerin perakende yatırımcıları eskisi kadar korkutmadığını gösteriyor.

Enflasyonun yüksek kaldığı, resesyon öngörülerinin seslendirildiği ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımının yaygın bir şekilde beklendiği piyasa ortamında bankrate.com’un anketine göre perakende yatırımcılar bazı büyük kurumsal yatırımcılardan bile daha iyimser pozisyon alabiliyor. Ankete göre perakende yatırımcıların dörtte biri (%26) borsa yatırımlarına gelecek on yıl boyunca dokunmalarının gerekmediğine ve hisse senetlerinin paranın saklanması için en iyi yer olduğuna inanıyor.

Araştırmada yatırımcıların en çok tercih ettiği uzun vadeli yatırım tercihininse %29’luk oranla gayrimenkul yatırımları olduğu görülüyor. Bankrate son dört yılın üçünde ankete katılan yatırımcıların gayrimenkulü ilk tercih olarak gösterdiğine dikkat çekti.

Ancak bu yılki anketlerde hisse senedi tercihleri ciddi bir şekilde artış gösterdi. Geçen yılın anketlerinde uzun vadeli yatırımlara öncelik veren yatırımcıların oranı sadece %16’ydı. Üstelik araştırmanın yapıldığı dönemde S&P 500 Endeksi en son zirvesinden %20 oranında geri çekilmiş ve ayı piyasası bölgesine inmişti.

Bankrate Baş Finans Analisti Greg McBride insanların pandemi kaynaklı borsa düşüşlerinden ve 2020 yılındaki hızlı toparlanmadan derslerini aldığını ve yatırım tercihlerini de buna göre şekillendirdiğini belirtiyor.

McBride, borsalardaki satış dönemlerinde genellikle perakende yatırımcıların çıkış yaptığına dikkat çekerek, “Yatırımcıların tipik olarak verdikleri reaksiyonu şu anda görmüyoruz. Bu iyi bir şey. Bu tip yatırımcı algısı ve davranışı uzun vadeli perspektifte çok daha tutarlı” ifadelerine yer verdi.

McBride, bu yılın başlarında yapılan bir ankette, yatırımcıların yarısından fazlasının (% 56), piyasalardaki volatiliteye rağmen bu yıl kasıtlı olarak farklı yatırım kararları almadıklarını ortaya koydu. Anket verileri yatırımcı ruh haliyle ilgili diğer verilerle de uyumluluk gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Mayıs ayında gerçekleştirilen bir Gallup anketi her 10 Amerikalıdan ikisinin (%18) hisse senetlerini ve borsa yatırım fonlarını en iyi uzun vadeli yatırım tercihi olarak gördüğünü işaret ediyor. Anketin ilk sırasını %45’lik bir oranla gayrimenkul yatırımları alırken hisse senedi ve fon tercihi ise ikinci sırada bulunuyor.

Charles Schwab’ın mayıs ayı anketine göre, finans devinin müşterilerinin yarısından fazlası ikinci çeyrek boyunca borsalarda ayı piyasasının hakim olacağını öngördü. Buna rağmen yatırımcıların %55’i riskli yatırımlarını değiştirmeyeceklerini belirtirken müşterilerin sadece %9’luk kısmı portföylerinden nakit çıkışı gerçekleştirdi. Schwab’ın hafta başında açıkladığı bilanço verilerine göre, ikinci çeyrekte firmanın müşterileri 1 milyon yeni aracı kurum hesabı açtı.

Tüm bu pozitif algıya rağmen piyasanın geleceğine ilişkin karamsar bir görünüme sahip olan ve dikkatli olunmasını tavsiye eden birçok önde gelen borsa uzmanı da bulunuyor. Perakende ve kurumsal yatırımcılara aracı kurum hizmetleri sağlayan yatırım şirketi Interactive Borkers’ın Kurucu Başkanı Thomas Peterffy de bu isimlerden biri.

MarketWatch’un haberine göre bilgisayar destekli hisse senedi ticaretinin öncülerinden olan Peterffy, “Ben kişisel olarak ayı piyasası öngörülerine sahibim ve borsaların yeni dipleri göreceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanının görüşüne göre FED’in beklentinden daha uzun vadeli olacak yüksek enflasyon başta olmak üzere piyasaları ciddi zorluklar bekliyor.

Borsa uzmanı bir perakende yatırımcı için en akıllıca hareketin hisse senetlerine çok fazla yatırım yapmaktan kaçınmak ve yükselen faizlerden değer kazanabileceği nakit varlıklarda tutmak olduğunu söyledi.

Borsa araştırmaları şirketi Vanda Research'ün Çarşamba günkü notuna göre, ABD borsalarında perakende yatırımcılar günlük hisse senedi ve borsa yatırım fonu alımları için ortalama 768 milyon dolar harcadı. Araştırmacılar, bu rakamın bu yılki günlük satın alma ortalaması olan 1,23 milyar doların altında olduğunu belirtiyor.

Ancak bu durum perakende yatırımcıların pes ettiği anlamına gelmiyor. Zira araştırmacılar söz konusu yavaşlamanın, ticaret faaliyetlerde mevsimsel bir azalmanın görüldüğü yaz ayları durgunluğundan kaynaklanabileceğini belirtiyor. Vanda Research’ün araştırmasına göre, bu yıl görülen 1,23 milyar dolarlık günlük alım ortalaması geçen yılın 1,16 milyar dolarlık ortalamayı ciddi bir biçimde aşıyor.

Piyasalar bilanço dönemine odaklanma çabasında

 

Temettü hisselerinde nelere dikkat etmeli?

 

Zor piyasa koşullarında yapmamanız gereken 4 hata

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kurt borsacı23 Temmuz 2022 16:21

    o vakit ben de daha aşagılara salarım kim korkak kim cesur göruruz.adamın aklını alırım.bizim işimiz kuçuk yatırımcıyı silkelemek onları batırmak.heheheee

  • borsacı23 Temmuz 2022 14:01

    borsadan mal toplayın güçlü ve geri kalmışlardan toplama zamanı görüyorum.

  • FİNANSCI23 Temmuz 2022 20:58

    borsada benim tesbit ettiğim adesa ve ihlas grubu hisse senetlerinde güzel hareketler başladı diye .karar sizlerin.

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ23 Temmuz 2022 10:32

    ÖLMÜŞ EŞŞEK KURTTAN KORKMAZ DEMİŞLER. Küçük yatırımcıya süpekültörler malı yıktılar küçük yatırımcı da bana kardeş ve miras kaldı diye ömür boyu hisseleri satmıyor veya satamıyor.

  • vedat22 Temmuz 2022 17:23

    herkes zararda bekliyor neden korkalım. pandemiden önce 30 lu yumurta 6 liraydı.şimdi 60 lira olmuşken 10 lira olan halkbankası şimdi 5 lira. allah bunların belasını versin.

  • KASIM YANTIR23 Temmuz 2022 20:58

    Halkbankasını abd batırdı yoksa 30 TL lik bir hisse senedi.

  • KSÇ13233323 Temmuz 2022 10:32

    Ne halk bankası 10 TL 20 TL den geldi buralar dolar 3,50 TL de iken.

  • haksızmıyım22 Temmuz 2022 11:30

    herhalde borsa şu an en güçlü yatırım potansiyeli oranına sahip.ev, araç fiyatları arttı dolar, euro, altın arttı.bir artmayan borsa kaldı.sıra onda artık