E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemettü hisselerinde nelere dikkat etmeli?---

Temettü hisselerinde nelere dikkat etmeli?

Temettü hisselerinde nelere dikkat etmeli?
20 Temmuz 2022 - 16:45 borsagundem.com

Küresel ekonomideki dalgalı seyir yatırımcıları temettü hisselerine yönlendirdi. Ancak sabit temettü getirisi için yatırımcıların dikkatli olması gereken önemli işaretler bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Muhtemel bir resesyon korkularının yükselmesiyle birlikte sabit bir gelir elde etmek isteyen yatırımcılar her çeyrek temettü ödeyen hisse senetlerine dönmek isteyebilir. Şirketlerin elde ettiği kârın bir kısmını yatırımcılarına dağıtması resesyon ortamında sabit gelir arayan yatırımcılar için avantaj oluşturabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geleneksel olarak temettüler bir hisse senedinin toplam getirisine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Bu hisse senetleri aynı zamanda ekonominin gerilediği dönemlerde de yatırımcılara destek oluşturuyor.

CNBC’nin haberinde yer alan bir araştırmada 1973’ten 2021 yılına kadar temettü ödeyen şirketlerin ortalama %9,6 oranında getiri sağladığı görülüyor. 2022 Hartford Funds araştırmasına göre S&P 500 Endeksinin bu süreçteki ortalama getirisi %8,2. Temettü ödemeyen şirketlerin ortalama getirisi ise %4,79.

Temettü hisseleri son dönemde yatırımcıların da odağı haline geldi. SPDR’ın Amerika birimine göre Haziran ayı sonu itibariyle yıl boyunca temettü fonlarına 43 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti.

Yine de yatırımcıların portföylerine temettü ödeyen hisseleri eklemeden önce incelemeler yapmaları gerekiyor. ABD merkezli servet yönetimi şirketi Avidian’ın Servet Çözümleri Genel Müdürü ve Yeminli Mali Danışman Scott Bishop konuyla ilgili açıklamasında "İnsanlar bazı dönemlerde temettü peşinde koşuyorlar ve riskleri anlamıyor" ifadelerine yer verdi.

Temettüler neden ekonominin kötü olduğu dönemlerde caziptir?

Morningstar ABD Baş Borsa Stratejisti Dave Sekara, “Temettü ödeyen şirketler genellikle daha bol miktarda serbest nakit akışı seviyelerine sahiptir ve borsalarda daha sınırlı bir şekilde değerlenebilir” ifadelerine yer verdi.

Servet danışmanlığı firması American Private Wealth’in Baş Mali Planlama Uzmanı ve Başkanı Kashif Ahmed temettü hisselerinin genellikle daha büyük ve olgunlaşmış şirketler olduğunu belirtiyor. Borsa uzmanına göre bu şirketler mal üretimi gerçekleştirmeleri ve resesyon dönemlerinde dahi ihtiyaç olan hizmetleri sağlamasıyla biliniyor. 

Ahmed, “Hiç kimse her gün bir Rolex’e ihtiyaç duymaz. Ancak hepimizin tuvalet kağıdına ihtiyacı var” dedi.

“Temettü aristokratları” olarak da bilinen bazı şirketler resesyon dönemlerinde dahi yıllık temettülerini artırma geçmişine sahip. Bu şirketlerin büyük bir kısmı temettü ödemelerini durdurmakta yavaş davranıyor ve yatırımcılarına güvenilir nakit akışı sağlıyor.

Yüksek temettü getirileri ararken dikkatli olun

Yüksek temettü ödemeleri dalgalı veya düşüşe geçen piyasalarda cazip görünse de portföylere yeni varlıklar eklemeden önce neyin satın alındığına dikkat etmek gerekiyor.

Bishop konuyla ilgili açıklamasında şirketlerin finansal verilerine de odaklanılması gerektiğini açıkladı ve “Sadece temettü getirisine bakmamalısınız” uyarısında bulundu.

Her şirketi tek tek analiz etmek istemeyen yatırımcılar içinse temettü fonları hisse senedi tercihlerinden daha fazla çeşitlilik sunabilir.

Enflasyon dönemlerinin yıldızı temettü hisseleri

 

Perakende yatırımcılarda dolar çılgınlığı

 

Zor piyasa koşullarında yapmamanız gereken 4 hata

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)