E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKriptoyu bu yıl kesintisiz bir ralli bekliyor olabilir---

Kriptoyu bu yıl kesintisiz bir ralli bekliyor olabilir

Kriptoyu bu yıl kesintisiz bir ralli bekliyor olabilir
12 Ocak 2023 - 17:18 borsagundem.com

Kripto para piyasasında son iki haftadır yaşanan yükseliş trendi, zorlu geçen 2022 yılının ardından büyük bir ralliyi müjdeliyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası 2022 yılını büyük bir çöküşle tamamladı. Yeni yıla hafif bir toparlanmayla giren piyasada son iki haftada yüzde 6,5’lik bir yükseliş gerçekleşti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılını boğa piyasasının yeniden başladığı yıl olarak görmek isteyen yatırımcılar, enflasyon verilerini ve Fed’in şahin tutumunu sürdürüp sürdürmeyeceğini yakından takip ediyor.

Makroekonomik göstergelerin katkısı

Cryptonews’ten Simon Chandler’ın haberine göre, kripto para piyasası, son 24 saatte yüzde 3’ün üzerinde değer kazandı ve toplam piyasa değerini 894 milyar dolara çıkardı. Bu, son iki haftada yüzde 6,5'lik bir artışı temsil ediyor ve zorlu bir 2022'den sonra piyasanın derin bir nefes almış olabileceğini gösteriyor.

Terra ve FTX'in çöküşü ve fiyatların en az yüzde 64 oranında düşmesiyle, kriptonun kısa tarihi de göz önünde bulundurulduğunda, geçen yılın harika olmadığına şüphe yok. Ancak, piyasanın son günlerde biraz toparlanması bir yana, çeşitli makroekonomik göstergeler de 2023'ün daha sürdürülebilir ralliler getirebileceğini gösteriyor.

Çeşitli ülkelerde enflasyonun düşmesi ve istihdamın artmasının yanı sıra tahvil getirileri de faiz oranlarının bu yıl yüzde 5'in altına düşerek bazı analistlerin korktuğundan daha düşük bir seviyeye ulaşacağını gösteriyor. Bu, bu yılın büyük bir bölümünü selefinin kayıplarını düzeltmek için harcayabilecek olan Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi spekülatif risk varlıkları için çok iyi bir haber anlamına geliyor.

Fed, faiz oranlarını yeniden düşürmeye başlayabilir

Tahvillerin şu anda riskli yatırımcılar için neden iyi haber olduğunu açıklayan sabit getirili yönetici Jeffrey Gundlach, bunların Fed yetkililerinin ipuçlarından ve resmi olmayan yorumlarından daha güvenilir bir geleceğe dair faiz oranları göstergesi olduğunu savunuyor.

DoubleLine Capital CIO’su Gundlach, “Finans alanındaki 40 yılı aşkın deneyimim, yatırımcılara Fed'in söylediklerinden çok, piyasanın ne söylediğine bakmalarını şiddetle tavsiye ediyor” diyor.

Şu anda piyasa, Fed'in taban faiz oranının şu anki yüzde 4,25 ile yüzde 4,5 arasındaki seviyesinin çok üzerine çıkmayabileceğini söylüyor. Bunun nedeni, hazine tahvil getirilerinin aslında Fed'in resmi aralığının altında işlem görmesi ve hatta dün iki yıllık notun yüzde 4,25'in biraz altında bitirmesi.

Başka bir deyişle, piyasa, Fed'in kendi oranlarını artıracağına ortalama olarak inanmadığı için daha yüksek oranlı tahvil alıp satmıyor. Fed'in resmi oranlarının bu yıl yükseleceğine inanmadığı için yüzde 5 veya daha yüksek oranlarla rekabet etmeye gerek görmüyor.

Bunun anlamı, ABD merkez bankasının 2023 yılında faiz oranlarını yeniden düşürmeye başlayabileceğidir. Bu, kripto para birimleri gibi riskli varlıklar için bir yükseliş anlamına geliyor. Bunun nedeni, düşük oranların yüksek getirili varlıkları yatırımcılar için daha çekici hale getirmesidir. Bunun nedeni de kısmen tahvillerin yüksek getiri sunmayacağı ve kısmen de düşük oranların genişleyen bir para arzına işaret etmesidir.

Merkez bankalarının ekonomik büyümeyi yeniden canlandırmak için harekete geçmesi çok muhtemel hale geliyor. Bu da, daha düşük faiz oranları ve buna bağlı olarak daha fazla para, daha fazla yatırım ve spekülasyon anlamına gelen genişleyen bir para arzı anlamına demek oluyor.

Enflasyon düşüyor, ekonomik aktivite yavaşlıyor

Buna karşılık, yatırımcıların kripto para birimlerinde fiyat artışlarını bir süre beklemesi gerekiyor. Elbette bu, Ukrayna Savaşı ve 2022'de Bitcoin'den teknoloji hisselerine kadar her şeyi aşağı çeken yüksek enflasyonla birlikte diğer makroekonomik faktörlere de bağlı gözüküyor.

Neyse ki, işaretler tablonun yavaş yavaş düzeldiğini gösteriyor. ABD'de enflasyon, Temmuz'daki yüzde 9.1'lik zirvesinden Aralık ayında yüzde 6,5'e gerileyerek üç ay üst üste gerilemiş gözüküyor. Düşen petrol fiyatları da buna yardımcı oluyor. ABD ham petrolü Mart'ta 13 yılın en yüksek seviyesi olan 130 dolardan, geçen hafta 73 dolar seviyesinin biraz üzerine düştü.

Düşen fiyatlar, daha yüksek faiz oranları ihtimalini zayıflatırken, ekonomik aktivitenin daralması, daha düşük oranlar için durumu güçlendiriyor. Son haftalarda çok sayıda büyük ekonomide daralmalar görülüyor ve ABD hizmet sektörü iki buçuk yıl sonra ilk kez Aralık ayında daralma belirtileri gösteriyor.

Dolayısıyla, küresel anlamda Fed ve diğer merkez bankaları enflasyon büyümesini frenledikleri için, özellikle ekonomik aktivite yavaşlamaya devam ederse, 2023 yılı olgunlaştıkça yön tersine dönebilir. GSYİH'deki düşüşlere İngiltere ve Çin'de tanık olunuyor ve Almanya ve Fransa gibi diğer büyük ülkelerde de benzer hareketler öngörülüyor.

Bu nedenle, merkez bankalarının ekonomik büyümeyi yeniden canlandırmak için harekete geçmesi çok muhtemel hale geliyor. Bu da, daha düşük faiz oranları ve buna bağlı olarak daha fazla para, daha fazla yatırım ve spekülasyon anlamına gelen genişleyen bir para arzı anlamına demek oluyor.

Buna kripto para birimlerine yapılan yatırımları da dahil etmek mümkün gözüküyor. Elbette, Bitcoin gibi dijital para birimlerinin bu yıl ne kadar kazandıracağını söylemek zor, ancak birçoğu 2022'de yüzde 65'ten yüzde 90'a kadar oranlarda değer kaybettiği için, bu yıl yaşanacak sıçramaların getirisinin de büyük olması bekleniyor.

Yine de yatırımcıları uyarmak gerekiyor: Bunun gerçekleşmesi biraz zaman alabilir. Ancak enflasyonun düşmesi ve tahvil faizlerinin düşük kalmasıyla, uzun soluklu ekonomik geçiş süreci daha yeni başlamış gibi görünüyor.

5 öngörüde kriptonun geleceği

 

Kripto para manipülasyonuna 10 yıl hapis

 

Kriptoda hacim son 24 saatte yüzde 90 arttı

 

Kriptoya ilk giren bankalar arasındaydı, kriptodan çıkma kararı aldı

 

Kripto işlemlerinin yüzde 70’i sahte olabilir

 

Kripto piyasasında pozitif hava

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)