E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto rallisi uzun ömürlü değil---

Kripto rallisi uzun ömürlü değil

Kripto rallisi uzun ömürlü değil
29 Temmuz 2022 - 16:35 borsagundem.com

FED kararı sonrası ralliye başlayan kripto piyasalarındaki yükseliş, uzmanlara göre güçlü temellere dayanmıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) son para politikasını değerlendiren yatırımcılar gözlerini yeniden riskli varlıklara çevirdi. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri de Çarşamba gününden itibaren yükselişe geçti. Ancak analistler kripto rallisinin güçlü temellere bağlı olmadığını ve fiyatların bu seviyelerde tutunamayacağını öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre haftaya 22.000 dolar civarında başlayan Bitcoin Salı gününde 21.000 dolar seviyesinin aşağılarına kadar inmişti. FED’in faiz açıklamasından sonra ralliye başlayan dünyanın en büyük kripto para birimin Çarşamba günü 22.900 dolar, Perşembe günü ise 24.000 doların üzerine kadar tırmandı. Bitcoin Cuma günü akşam saatleri itibariyle 23.467 dolardan işlem görüyor.

Ancak Barron’s’un haberine göre kripto borsası Bitbank’in Analisti Yuya Hasegawa konuyla ilgili paylaştığı notta, “Bitcoin'in kısa vadeli görünümü hala biraz istikrarsız” ifadelerine yer verdi.

Dijital varlıkların durumu ise neredeyse tamamen makro faktörlere bağlı görünüyor. Kripto hedge fonu Three Arrows Capital’ın iflası ve devletlerin kripto denetlemeleri gibi kriptonun kendi içerisindeki faktörler de fiyatları etkilese de genellikle dijital varlıklar ve hisse senetleri arasındaki korelasyon geçerliliğini koruyor.

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin teorik olarak ana akım finans piyasalarından bağımsız işlem yapmaları gerekiyor. Ancak kripto varlıkların bu yılki performansı bu pazarın küresel hisse senetleriyle özellikle de teknoloji hisse senetleriyle büyük ölçüde bağlantılı olduğunu gösterdi. Zira bu yıl S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde görülen satış dalgalarını kripto paralardaki çöküşler de takip etti. Bitcoin, 2011'den bu yana en kötü çeyreğini kaydetti ve kriptonun toplam piyasa değeri, dokuz ay önceki yaklaşık 1 trilyon dolar seviyesinden 980 milyar dolara düştü.

Şu anda piyasalardaki en baskın makro faktör, ABD’de son kırk yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon ve FED’in buna karşı oluşturduğu agresif tepkilerdi. Fed, Çarşamba günü faiz oranlarını 75 baz puan artıracağını açıkladı. Piyasalarsa, FED’in bu hamlesinden enflasyonla mücadele taahhüdünü ve faiz artışlarını yakın zamanda yavaşlatabileceği izlenimini aldı. Bu izlenim hisse senetlerini ve kripto paraları yine aynı anda yükseltti.

Ancak ekonomide resesyon riskleri devam ediyor. 75 baz puanlık artış, bu yılki dördüncü faiz artırımı niteliğinde. FED 1994’ten bu yana iki kez 75 baz puan ve üzerinde faiz artışı yapıyor ve bunun ilki de Haziran ayındaydı. Yatırımcılar FED’in faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi halinde talebin düşmeye devam edeceğinden ve ABD’nin resesyona sürükleneceğinden endişe ediyor. Bu belirsizliğin etkilerinin kripto piyasasında da bir süre daha hissedilmesi muhtemel.

Kripto kredi platformu SmartFi’nin yöneticilerinden Chris Terry, “Kripto da dahil olmak üzere tüm piyasalar sürükleniyor. Ekonomi ya yukarı ya da aşağı yöne doğru yolunu bulana kadar pek bir şey olmayacaktır. Bitcoin'in 20.000 dolar üzerinde yüzde 10-15'lik dar bir yükseliş-düşüş aralığında işlem görmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu piyasada haftalarca oyalanabiliriz” ifadelerine yer verdi.

 

Hedge fonlar, teknoloji şirketlerini terk ediyor

 

Kripto paralar gerçek dünyaya taşınıyor

 

Barclays'ten kripto şirketi Copper'a yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)