E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKripto cennetleri düzenleyicilerden kaçanlara kucak açıyor---

Kripto cennetleri düzenleyicilerden kaçanlara kucak açıyor

Kripto cennetleri düzenleyicilerden kaçanlara kucak açıyor
09 Mart 2021 - 13:58 borsagundem.com

Dünyanın en büyük kripto dolandırıcılığı, Güney Afrika’nın itibarını zedeledi. Otoriteler dijital varlıkları finansal ürünler olarak açıklamaya hazırlanıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan dünyanın en büyük kripto para dolandırıcılığı, Güney Afrika’nın düzenleyicileri için büyük şok oldu. Ancak herkes olayın nasıl çözüme kavuşacağını görmeyi beklemek istemiyor. Singapur gibi finans merkezleri, kripto şirketlerini çekmek için yasaları geri çekerken ve İngiltere hükümeti dijital para birimlerini benimseme konusunda çağrılarla yüzleşirken Güney Afrika’nın gelişen borsaları potansiyel hükümet düzenlemelerine yönelik belirsizlik nedeniyle yurt dışında daha fazla merkez açacağını söylüyor.

Oluşan karmaşanın ardında yönetim eksikliği ve potansiyel müşterilere yönelik pazarlama çalışmalarının sınırlarının bulunmaması var. Cape Town merkezli operatör Revix, farklı coinlerden oluşan paketler alanında uzmanlaşıyor ve merkez ofisini İngiltere’ye taşıyor. Şirket büyümesini sürdürmek için Almanya’da da bir merkez açmayı planlıyor. Afrika’nın en büyük dijital para platformu Luna ise Londra’da kayıtlı ve Singapur’da da faaliyetleri var.

Güney Afrika’nın otoriteleri, Revix’in CEO’su Sean Sanders’a göre, “sektörde düzenleme açısından oldukça yavaş davrandı ve bu da şirketlerin uluslararası fırsatlara yönelmesine neden oldu. Sanders, “düzenlemelerin olmadığı ortamda bir müşteri platformumuza haklı olarak şüpheyle yaklaşıyor” dedi. Dijital paralar finansın gölgede kalmış köşelerinden ana akım alana ilerliyor. Tesla CEO’su Elon Musk’ın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı ve zengin serbest fon yöneticileri Paul Tudor ve Stanley Druckenmiller’ın kripto parayı desteklemesi, kripto paraları gündeme taşıyor.

Bloomberg’in haberine göre, kurumsal yatırımcıların ilgisi Bitcoin’i geçtiğimiz ay 58,000 doların üzerinde bir rekora taşıdı. Bunun ardından kripto para kazançlarının bir kısmını geride bırakmış olsa da fiyat baskısıyla ilgili endişeler yükselirken, enflasyona karşı bir koruma aracı olarak öne çıktı. Ancak Güney Afrika’daki sektör için dönüm noktası, yatırımcıların en popüler kripto parasında 1,2 milyar dolar kaybetmesine neden olan şüpheli bir Ponzi sistemi oldu.

Yılın dolandırıcılığı

Mirror Trading Investments aralık ayında geçici likiditasyona alındı ve o dönemden bu yana, blockchain araştırma şirketi Chainanalysis tarafından dünyanın en büyük kripto suçu olarak tanımlandı. İddialara göre şirket yatırımcılardan 23,000’in üzerinde Bitcoin topladı ve şirketin CEO’sunun Brezilya’ya kaçtığı düşünülüyor. Digital Currency Index CEO’su Earle Loxton, “Güney Afrika’nın piramit ve Ponzi sistemleriyle ilgili karanlık bir geçmişi var ve kripto bunun için çok uygun bir yeni format oldu” dedi.

Açıklamasının devamında, “dürüst operatörler, müşterilerinin güvenle yatırım yapmasını sağladığı için düzenlemeleri destekliyor, özellikle de kurumsal düzeyde” ifadelerini kullandı. Güney Afrika girişimcileri öfkelendiriyor olabilir, ancak düzenleyicilerin ve sektörün önerileri değerlendirmek için birlikte çalışıyor olmaları göz önünde bulundurulduğunda, kıtanın geri kalanının ilerisinde olduğu görülüyor.

Nijerya’da sektörü düzenleme konusundaki planlar, operatörler ülkede banka hesapları açana kadar askıya alındı. Güney Afrika düzenleyicilerinin önceliği, şirketlerdense tüketiciler için daha gelişmiş koruma sağlamak. Güney Afrika’nın finansal düzenleyicisi FSCA’nın Yaptırımlar Başkanı Brandon Topham’ın açıklamasına göre, gelecek iki ayda daha fazla düzenleme önerisi gelecek.

Düzenlemeler hız kazanıyor

Güney Afrika’nın en büyük bankaları, kripto varlıklar için bir çerçeve oluşturma konusunda düzenleyicilerin çabalarını destekledi. Ancak şimdilerde sektör oyuncularına yönelik yaklaşımlarında fikir ayrılığında. Standard Bank Group, kripto varlık şirketlerine tüm hizmetlerine erişim sağlarken, FirstRand’in First National Bank’ı, dijital para borsaları ya da yatırımcılarıyla hiçbir bankacılık ilişkisi sürdürmüyor.

Düzenlemelerin dışında kalan oluşumlar olarak, Güney Afrika’nın kripto şirketleri Facebook ve Twitter üzerinden tanıtım çalışmaları yürütmekte ve büyümelerini desteklemekte zorlanıyor. Güney Afrika’nın gelir toplama sistemi de politika eksikliğinden zarar gören bir başka alan. Zira Sanders’a göre merkez ofisleri taşımak, altı farklı ülkede vergi ödemek anlamına geliyor.

Düzenleme alanındaki eksiklik aynı zamanda kripto platformlarının banka hesabı operasyonlarını yürütmesini de zorlaştırdı. Luno CEO’su Marius Reitz, “bunun karşılığında bu durum müşterilerin yerel para birimiyle Bitcoin alması zorlaşıyor” dedi. Ancak düzenleme alanı hız kazanıyor. Kripto varlıkların finansal ürünler olarak kabul edilmesine yönelik taslak kurallar yayınlandı. Ancak bu durum, Sanders’a göre kriptonun orijinallik değerini görmezden gelme riski taşıyor.

Sanders, “Güney Afrika bu alanda daha gelişmiş piyasa önderlerinin bazılarının tersi yöne gidiyor gibi görünüyor” dedi. Açıklamasının devamında, “düzenleyicilerin yeni ortaya çıkan kripto varlık sınıfına, yüz yıllık menkul kıymetler kurallarını uygulaması üşengeçlik” ifadesini kullandı.

Stephen Roach: Enflasyonu yükseltecek seviyede bir talep yok

 

Borsa çöküşüne hazır olmak için 5 yöntem

 

Bitcoin’de yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)