E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKoza Altın'dan geçici işletme belgesi için dava---

Koza Altın'dan geçici işletme belgesi için dava

Koza Altın'dan geçici işletme belgesi için dava
24 Kasım 2014 - 16:13 borsagundem.com

Koza Altın, Himmetdede Projesiyle ilgili geçici faaliyet belgesi verilmemesi nedeniyle yasal yollara başvuracağını açıkladı

Koza Altın'dan KAP'a yapılan açıklamada Himmetdede Projesi ilgili olarak ''geçici faaliyet belgesi'' verilmemesi nedeniyle hukuki yollara başvurulacağı duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi:

''Bugüne kadar Şirketimizin Himmetdede projesine ilişkin çalışmaları tüm yasal mevzuata hassasiyetle uyularak yerine getirilmiştir ve getirilmektedir.

HİMMETDEDE PROJESİ SON 12 YIL İÇERİSİNDE TÜRKİYE'DE KEŞFEDİLMİŞ VE İŞLETME HALİNE GETİRİLMİŞ İLK VE TEK ALTIN MADENİ PROJESİDİR. 

Himmetdede Altın Madeni Projesi;

31.10.2005 tarihinde arama ruhsatı alınarak maden arama faaliyetlerine başlamıştır. 

Yaklaşık 7 yıl süren arama, keşif, fizibilite, proje ve ÇED çalışmalarından sonra;

15.03.2012 tarihinde proje kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan (Bakanlık) ÇED olumlu belgesi alınmıştır. 

15.03.2013 tarihinde gerekli olan tüm izinler alınarak tesis inşaatına başlanmıştır.

31.01.2014 tarihinde yoğun bir çalışma neticesinde tesis inşaatı tamamlanmış, üretime hazır hale getirilmiş ve yatırım tamamlanmıştır. Faaliyet için gerekli olan tüm personel istihdam edilmiş, teknik ekipmanlar tamamlanmıştır.

13.05.2014 tarihinde İşletmenin faaliyete geçmesi için son belge olan Çevre İzin Lisansı'nın Şirketimize verilmesi için Bakanlık'a elektronik ortamda başvuru yapılmıştır. 

09.06.2014 tarihinde Bakanlıkca, işlem için son aşama olan Bankaya Geçici Faaliyet Belgesi bedelinin yatırılması tarafımıza bildirilmiştir. 

09.06.2014 tarihinde Bakanlığın talep ettiği Geçici Faaliyet Belgesi bedeli Bankaya yatırılmış olup, dekont elektronik ortamda Bakanlığın bilgisine sunulmuştur.

BÖYLECE SON AŞAMA VE TÜM YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMİŞTİR. 

09.06.2014 tarihinde dosya tekemmül etmesine ve tüm yasal işlemlerin yerine getirilmiş olmasına rağmen bugüne kadar geçici faaliyet belgesi tarafımıza verilmemiştir.

Mevzuatın aradığı bütün şartları yerine getirmemize rağmen Bakanlık tarafından geçici faaliyet belgesinin YASAL KRİTERLERİN dışında hareket ederek verilmemesi nedeniyle Himmetdede projesinde üretime geçilememiştir.

17.12.2013 tarihli Ekonomi Bakanlığı belgesine ve işletmemizin üretim planlarına göre yıllık altın üretimi 2,8 tondur. Uluslararası piyasada belirlenen ortalama altın fiyatlarına göre bu üretim yaklaşık 120 milyon Amerikan Dolarıdır.

Bakanlıkca, hiçbir gerekçe gösterilmeden Geçici Faaliyet Belgesi'nin verilmemesi sebebiyle projede üretime geçilememesi, aylık yaklaşık 10 milyon Amerikan Doları üretim kaybı oluştuğu gibi, aylık yaklaşık 1 milyon Amerikan Doları personel ve bakım giderleri ödenmektedir.
Bunun yanında  Ekonomi Bakanlığı'nın 17.12.2013 tarihli belgesine ve Şirketimizin üretim planlarına göre 300 kişilik ek istihdam sağlayan projenin çalışamaması nedeniyle tüm personel işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır.  

Bakanlığın sebepsiz bir şekilde Geçici Faaliyet Belgesi'ni vermemesi nedeniyle Şirketimizin uğradığı kayıp yanında devletin de üretim yapılamaması nedeniyle milyonlarca TL vergi ve devlet hakkı kaybı vardır.  

Tüm yasal mevzuata uygun olarak ve tüm gerekler yerine getirilerek tarafımızdan yapılan Geçici Faaliyet Belgesi başvurusunun Bakanlık tarafından keyfi ve hukuksuz bir şekilde verilmemesi, Şirketimiz ve ülke ekonomisi açısından da ekonomik ve sosyal zararlara sebep olmuştur.

Yukarıda açıkladığımız nedenlerle tüm yasal mevzuata uygun bir şekilde yapılan Geçici Faaliyet Belgesi başvurumuzun verilmemesi nedeniyle gerekli yasal yollara başvurulması kararı alınmıştır. 

Bu vesile ile;
Tüm işletmelerimiz Türkiye'de en çok ve hassas denetlenen işletmelerdir.

1- Her ay ilgili İl Valilikleri tarafından oluşturulan, ilgili Bakanlık ve kamu temsilcilerinin katıldığı izleme ve denetleme kurulları tarafından denetlenir. Bu denetlemelerde işletme içinde ve çevresindeki hava, toprak, toz, gürültü, yeraltı ve yerüstü suları kontrol edilir. 
2- Türkiye Cumhuriyeti devletinin yeni imzalamış olduğu İLO Sözleşmesi (Uluslararası İş ve İş Güvenliği Organizasyonu) henüz yasal mecburiyet olmamasına rağmen 2009 YILINDAN İTİBAREN ŞİRKETİMİZCE UYGULANMAKTADIR. BU KAPSAMDA İŞ GÜVENLİĞİNİN DE İÇİNDE OLDUĞU İSO-9001, İSO-14001, İSO-18001 SERTİFİKALARI ALMAN KURULUŞU OLAN TÜV RHEİNHARD'DAN ALINMIŞ, HER YIL DA TÜV RHEİNHARD TARAFINDAN SERTİFİKALAR DENETLENEREK YENİLENMEKTEDİR. 
3- Tüm işletmelerimiz MİGEM ve ilgili Bakanlıklar tarafından sıklık ve hassasiyetle denetlenmektedir. 
4- Yeraltı ocaklarımız tam mekanizedir. Tüm çalışma noktalarına araçla rahatlıkla ulaşılabilmektedir.
5- Yeraltı ocaklarımızda çelik ve beton tahkimat kullanılmaktadır. 
6- Bütün yeraltı ocaklarımızda ilk günden beri tüm personelimize yetecek kadar yaşam odalarımız vardır.

İşletmelerimiz Avrupa Birliği Madencileri tarafından dünya madenciliğine "Uygulanabilir En İyi Teknoloji" örneği olarak gösterilmektedir.''  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 23,40
En Yüksek: 23,74
En Düşük: 22,98
Değişim 1,56 %
FK: 0,66
PD / DD: 0,25
İşlem Hacmi 1.727.238.031
Toplam Adet: 73.893.314
Ağırlıklı Ort.: 23,37
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erkan24 Kasım 2014 20:15

    arkadaşın devletin alt kurumlarının işgüzarlığı olabilir yorumu bana göre yanlış çünkü bu davranış yatırımcılar düşünülerek yapılmıyor

  • Altay24 Kasım 2014 17:54

    Hükümet ne yaptığını bilmiyor,Toki den ev alan milletvekillerine soruşturma yok Adalet bu israflık bunlarda.

  • Sosyolog24 Kasım 2014 17:37

    Bu halka açık şirketlere kendilerince yaptırım uygulamak devlet kurumlarındaki bazı yetkililerin buyuk sorumsuzluğu. ipeke nin 126 milyon lotu, kozaa nın 190 milyon, kozal ın ise yaklaşık 50 milyon lotu lotu onbinlerce yatırımcının elinde. fetoya kızıp butun vatandaşlarımı cezalandıracaklar? peki fetoyu ulkede kurumlaştıran butun devlet ofislerinin kurumlarının yönetimini paralelci cemmatın yönetimine sunan bu onbinlerce vatandaş mıydı? Varsa suçlular cezalandırılmalı, Vatandaşlar daha fazla mağdur edilmemeli. devletin ilgili bakanlıkları ve başbakanlık olaya el koymalıdır!

  • Rize24 Kasım 2014 16:59

    Hükümetimizn Ulke ve onbnlerce yatırımcının yaraına olan bu girşimciliğe bilerek zarar vereceğini sanmıyorum. Devletin alt kurumlarının işgüzarlığı olabilir. Bu durumun hukumet tarafından düzeltilmesi gerekir. Hukumet varsa sadece yasal dışı davranmış kişilere gerekli işlemleri başlatmalı şirketlere karşı tavır almak ve yaptırım uygulamak çok olumsuz bir imaj olacağının bilincindedir. koç grubuyla yapılan doğru iletişimle bu aşılmıştı

  • Davut24 Kasım 2014 16:53

    Himmetdede teknik olarak ve diğer butun coğrafi fiziki koşullarıyla turkiyedeki butun madenlerden çok daha üstün donanımlı, guvenli ve özenli hazırlanmış bir maden. ve turkiye madenciliğine emsal ve öncü olacak nitelkte. umarız devlet bu konuda yapıcı davranır. başbakanımız Sayın Davutoğlu nun da açılışına davet edilmesi gerekir.

  • Madencci24 Kasım 2014 16:49

    Himmetdee madeni turkiyede çok özgün bir maden. çok özenle hazırlanmış ve ekonomik potansiyeli çok yuksek. aşağıda söz konusu olan uretimin çok ustune çıkacaktır uretm. hazırlanmış raporlara göre sonraki yıllar hedeflenen cevher işleme miktarı 6 milyon ton. bu miktar şirketin şuanki butun işlemesinin iki katı. ve uretim koşullarıda çok daha az malyetli. umarız izin alınır ve butun yatırımcıları mutlu eder. Umarızda Hukumetinde ulkenin ve bnlerce yatırımcının yararın olacak bu durum hakkında hassas davranır.

  • AKP24 Kasım 2014 16:44

    Koza grubunun yöneticilerinin veya patronun herhangi bir sucu varsa yargılanıp cezalandırılabilinir. Halka açık bir şirkete yaptırm uygulamak (eğer varsa böyle birsey) çok anlamsız despotca, hukumetin imajını kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz.

  • RÖZER24 Kasım 2014 16:41

    Şirketin yaptığı açıklamalar herhalede doğrudur;yükümlülükler yerine getirildiği halde Çevre ve Şehircilik bakanlığının geçici faaliyert belgesi vermemesi tamamen konjoktürel ve siyasi nedenlerle ilgili diye algılanabilecek bir durumdur...Vatandaş olarak bu tür keyfi davranışları adında adalet olan bir partiye yakıştıramayız.saygılar.!

  • erhan efe24 Kasım 2014 16:39

    türkiye yararına olan bir şirketle uğraşmak ne fayda sağlar. kendi ayağına KURŞUN SIKMAK GİBİ BİŞEY