E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorona virüs dezenformasyonunda yeni cephe: Wall Street---

Korona virüs dezenformasyonunda yeni cephe: Wall Street

Korona virüs dezenformasyonunda yeni cephe: Wall Street
10 Eylül 2020 - 15:04 borsagundem.com

Korona virüs dezenformasyonu en ihtimal dışı alanları etkiliyor: Yatırımcıların alım satımlarını yönlendiren Wall Street araştırmaları

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ağustos ayının ilk günlerinde, Fundstrat Global Advisors isimli araştırma şirketi, James Todaro isimli bir oftalmologun tweetlerini derleyerek yatırımcılara göndermişti. Todaro, ABD nüfusunun korona virüse karşı sürü bağışıklığı geliştirme potansiyeli olduğunu söyleyerek iyimser bir tablo çiziyordu.

Fundstrat’ın kurucu ortağı Thomas J. Lee Todaro’nun gönderdiği dört tweete dikkatleri çekti. Tweetlerden birinde “t hücresi bağışıklığının nüfusun sürü bağışıklığına ulaşmasını, nüfusun %20 ila %30’unun korona virüse yakalandığında sağlayacağına dair kanıtlar artıyor” deniyordu.

Todaro’nun iddiaları güvenilir bilimsel araştırmalar tarafından desteklenmiyor. La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nden Shane Crotty, CNN’e yaptığı açıklamada Todaro’nun tweetlerinin toplum sağlığı açısından “tehlikeli” olduğunu söyledi.

Todaro’nun tweetlerinin bir Wall Street araştırma raporunda yer alması, ABD Başkanı ve destekçileri tarafından korona virüsü önemsiz gösterme çabasının ivme kazandığına işaret ediyor. Todaro temmuz ayında hidroksiklorokin kullanımını teşvik eden viral bir videoda da yer aldı. Video daha sonra Facebook ve YouTube tarafından yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle kaldırıldı.

CNN Todaro’nun 2014 yılında Columbia University’den tıp diploması aldığını doğruladı ancak Todaro’un Linkedin profiline bakıldığında, 2018 yılında Kresge Göz Enstitüsü’ndeki görevinden bu yana tıp alanında çalışmadığı görülüyor.

Todaro son göz ameliyatını 2018 yılında gerçekleştirdi ve daha sonra “oftalmolojiyi, blok zinciri ve kripto paralar üzerine odaklanma amacıyla bıraktı.” Daha sonra Blocktown Capital isimli bir blok zinciri şirketi kurdu.

Korona virüs dezenformasyonu

Korona virüsle ilgili dezenformasyon sosyal medyada oldukça yaygın olsa da, Wall Street araştırmalarının birçok kişinin Facebook hesabında yer alan bilgiden daha güvenilir olması bekleniyor. Analistler müşterileri olan yatırımcıların, ekonomi konusunda izleyecekleri stratejileri yönlendirecek araştırmalar yapıyor ve bu araştırmalar kurumsal getirileri de etkiliyor.

Bu araştırmalar için ödeme yapan kişilerin, iletilen bilgilerin gözden geçirilmiş ve doğrulanmış olmasını beklediklerini söyleyen bir yatırım uzmanı, “Wall Street araştırmaları ve internette bulunabilen bilgiler arasında bir fark olmalı” dedi. Bu kişi Fundstrat’ın müşterisi değil ancak Todaro’nun tweetlerinin Lee’nin notunda yer almasına tepki gösteriyor. Bu notta, Lee Todaro’nun t hücreleriyle ilgili iddialarının “kanıtlanmamış” olduğu konusunda uyarıda bulundu ve “biz sağlık uzmanı değiliz dolayısıyla yorumlarımıza temkinli yaklaşın” dedi. Ancak Lee yine de Todaro’nun görüşlerini ön plana çıkardı.

Fundstrat’ın kurucu ortağı, 25 yıllık tecrübeli bir sektör çalışanı olan Lee, yoruma yönelik yoğun taleplere yanıt vermedi. Bunun yerine CNN’de yayınlanan, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalık Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci’nin, t hücrelerinin “bir miktar koruyuculuk sağlayabileceğinin mantığa yatkın” olduğunu söylediği bir makaleye işaret etti.

Bir miktar koruyuculuk sağlamak, sürü bağışıklığından oldukça uzak. Zira sürü bağışıklığı ancak birçok insan virüse yakalandıktan ve iyileştikten ya da aşı olduktan sonra sağlanabilir. Doktorlar sürü bağışıklığının, korona virüsün kontrolsüz bir şekilde yayılmasına izin vererek sağlanmaya çalışmasının, ABD’de 2 milyon insanın hayatına mal olabileceğini söylüyor.

Sektör tecrübesi

2014 yılında Fundstrat’ı kurmadan önce, Lee J.P. Morgan’da yedi yıl çalıştı. “Hakkımızda” sayfasında, Fundstrat’ın “fikir değil analiz sağlamaya” odaklandığı ve “bağımsız bir araştırma şirketi olarak, müşterilerimizin, çalışmalarımızın yatırım süreçlerinde yardımcı olmak için yeni ve inovatif bilgi sağladığına güvendiği” söylendi. Lee birçok uzman tarafından, piyasaların mart ayındaki düşüşünden sonra gelen yükselişini tahmin ettiği için takdir topladı.

Lee müşterilerine gönderdiği notta Todaro’nun tweetlerine yer verdiğinde, sektörün uzmanlarından Michael Cembalest bu durumdan endişe duydu. Cembalest J.P. Morgan Asset Management’ın Piyasa ve Yatırım Stratejisi Başkanı. Yapılan açıklamaya göre, J.P. Morgan da Fundstat’ın analizlerini satın alan şirketlerden bir tanesi.

Lee’nin notundan birkaç gün sonra Cembalest JP Morgan müşterilerine gönderdiği notta, “sektörde geçirdiğim 33 yıl boyunca karşılaştığım en huzursuz edici araştırmaydı” dedi. “Dezenformasyon ve güvenilir olmayan kaynakların kullanılması bana göre” ABD’nin virüsü kontrol altına alma konusunda neden diğer ülkelerin gerisinde kaldığının açıklamalarından biri.

Georgetown University Öğretim Üyesi James J. Angel, Lee’nin Todaro’nun tweetlerini paylaşmasının “oldukça yanlış bir yönlendirme” olduğunu söyledi, zira “sıradan okuyucu, bunların güvenilir bir kaynaktan olduğunu düşünebilir” dedi.

Dezenformasyon kendini Wall Street araştırma notlarında da göstermeye başlaması, yatırımcıların düşünce biçimlerini de etkileyecek.

Wall Street’te çöküş devam edecek

 

Wall Street tarihinin en büyük balonu

 

Wall Street patlaması zaman alacak bir balon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie10 Eylül 2020 15:17

    Virüs'ü turizm alanında değerlendirmeliyiz. Yurtdışından çok sayıda turist getirip virüsün başkenti Ankara'yı gezdirmeliyiz.