E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street tarihinin en büyük balonu---

Wall Street tarihinin en büyük balonu

Wall Street tarihinin en büyük balonu
08 Eylül 2020 - 12:32 borsagundem.com

Teknoloji hisselerindeki aşırı yükselişin ardından geçen hafta görülen düşüş yatırım çevrelerini endişelendiriyor. Wall Street’teki teknoloji hisseleri her yanıyla daha önceki tarihlerdeki balon piyasalarına benziyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları teknoloji hisselerinde aylardır süren aşırı yükselişin ardından geçen hafta görülen sert düşüşü tartışıyor. Teknoloji hisselerinde bir balon piyasası olduğunu düşünenlerse ağırlıkta. Yatırım danışmanlığı şirketi Washington Peak’in Baş Yatırım sorumlusu Andrew Parlin Financial Times’daki yazısında teknoloji hisselerindeki balonun tarihin en büyük balonu olabileceğini belirtti.

Parlin Japonya’da 1980’lerdeki emlak sektörü balonunu örnek göstererek çok benzeri bir balon piyasasının teknoloji hisselerinde oluştuğunun altını çizdi. Parlin, “O zamanlarda gayrimenkul yatırımı tüm spekülasyonların merkezindeydi. Şimdilerdeyse Amerika’nın en sıcak sektörleri neredeyse tamamı yıkıcı olan teknolojiler. Bulut sistemleri, dijital ödeme sistemleri, elektrikli araçlar, bitki bazlı gıdalar ya da evde kalma ekonomisine uygun herhangi gerçek ya da algılanan hisseler aşırı derecede yükseldi” sözlerini kullandı.

Yatırım uzmanı tıpkı Japonya’da olduğu gibi gerçekçi olmayan fiyatlandırmaların piyasaları çevrelediğini belirterek balon piyasası vurgusunda bulunuyor. Perkin, “Balonlar birbirinden bağımsız hisselerde ve sektörlerde oluşur. Aşırı konsantre döngüler genişledikçe giderek daha fazla hisseye bulaşır. Çılgınca abartılan hisse senedi hikayeleri temel analiz verileri ve hisse senetleri fiyatları arasındaki bağlantıyı zorlaştırır” ifadelerine yer verdi.

Bir yıl öncesine kadar piyasa değeri 40 milyar dolar olan Tesla hisseleri Mart ayındaki 80 milyar dolar değerinden 400 milyar dolarlık piyasa kapitalizasyonuna ulaştı. Baş yatırım uzmanı Tesla gibi hisselerde bu tip aşırı değerlemelerin piyasada yayıldığını önünde sonunda geniş ve istikrar bozucu değerlemelere sebep olacağını belirtti.

Perlin yazısında fiyat muhasebe oranlarının 1980’lerin sonlarında Japonya’da görülen spekülatif risk sinyallerine benzediğini belirterek artan oranların Wall Street’in gerçekçilikten koptuğunu gösterdiğini ifadelerine ekledi.

Parlin yazısında, “Hisselerin fiyat satış oranların 10 katı üzerinde ticaret yapması alışıldık bir durum değil. Eğer bir hisse satışlarının 10 kat değerinde ticaret yaparsa net kâr marjı yüzde yirmi olur ki bu bile çok yüksek bir oran. Hissenin fiyat bilanço oranı ise aşırı pahalılaşarak 50 kat seviyesine gelir.

Wall Street’te balon işaretleri

 

“Bugün Bloomberg verilerine göre Amerika dışında listelenen 8.513 hissenin 530’u 10 katın üzerinde satış oranıyla ticaret yapıyor. Bu oran, tüm hisse senetlerinin yüzde 6,2'si ve mart ayı ortalarından bu yana %3,8 oranında arttı. Sadece 2000 yılının mart ayında dot-com balonunun en tepe noktasında hisselerde 10 kat satış oranlarını aşan daha büyük bir hisse değerlenmesi (yüzde 6,6) görülmüştü” ifadelerine yer verdi.

Dot-com balonuyla şu anki balon piyasasını karşılaştıran Parlin ABD’deki 10 en büyük hisse senedinin 2000’ yılında üçünün aşırı değerlenmiş olduğunu fakat bugünse 4 hissenin 10 kat fiyat satış oranını aştığını belirtti. Baş yatırım uzmanı balonların patlamasının sessiz sedasız olmayacağını ve bunun rahatsız edici hissettirdiğini belirtti.

Parlin'e göre balonun ne zaman patlayacağını öngörmek imkansız. Fakat yatırım uzmanı ABD Merkez Bankası’nın büyük varlık alımları ve yüzde 2’lik enflasyon hedefinde yumuşamaya gitmesinin sonucu olarak balonun daha da beslenebileceğini belirtti.

Wall Street patlaması zaman alacak bir balon

 

Teknoloji balonu patlıyor

 

Petrol fiyatları global ekonomi endişeleriyle geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)