E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street patlaması zaman alacak bir balon---

Wall Street patlaması zaman alacak bir balon

Wall Street patlaması zaman alacak bir balon
08 Eylül 2020 - 11:04 borsagundem.com

Uzman yatırımcı, Wall Street’in kesinlikle bir balon olduğunu ancak bunun teknoloji hisselerindeki düşüşün devam edeceği anlamına gelmediğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Stanhope Capital’in Baş Yatırım Uzmanı Jonathan Bell, teknoloji şirketlerinin hisselerinin kaçınılmaz olarak “balon” alanında olduğunu söyledi, ancak bu yakın zamanda gerçekleşen “teknoloji düşüşü”nün kısa vadede devam edeceği anlamına gelmiyor.

ABD’de hisse fiyatları cuma günü ard arda gelen iki seansta da düşüş gösterdi ve uzun İşçi Bayramı tatilinden önce oynak piyasa haftasına son verdi.

S&P 500’ün teknoloji sektörü geçtiğimiz hafta %4’ten fazla düşüş yaşadı ve borsalardaki ani düşüşün henüz sona ermediğini gösterdi. S&P 500 endeksi, piyasaların korona virüs sonrası güçlü iyileşmesinin ardındaki en önemli güç olarak görülüyordu.

Jonathan Bell, CNBC’de yapılan röportajda, “bence kesinlikle bir balonun içindeyiz” dedi.

Bell’e göre, yatırımcıların Alphabet (Google), Amazon, Apple, Microsoft ve Facebook gibi şirketlerin hisselerini almak için “çok iyi sebepleri” var. Pandemi sürecinin sonlarına doğru bu şirketlerin yükselen performanslarına dikkat çekerek “herkes bunu konuşuyordu” dedi. “Bu şirketler elbette harika işler yapıyor ve devam edecekler, ancak sorun bu şirketlere yönelik abartılı heyecanda” uyarısında bulundu.

Amazon’un hisseleri bu yıl %78 artış gösterdi ve “FAANG” (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) adı verilen hisse grubunun başını çekti. Apple ve Netflix’in hisse fiyatları da sırasıyla %65 ve %59 oranında arttı. Facebook ve Google ise sırasıyla %38 ve %19 yükseliş gösterdi.

Bell “büyük beşli” adı verilen teknoloji hisselerinin şimdiden ABD hisse piyasasının %20’sini oluşturduğunu ve ABD piyasalarının küresel çaptaki büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, teknoloji devlerinin MSCI Dünya Endeksi’nin %12’sine denk geldiğine dikkati çekti.

“Aşırı coşku yalnızca birkaç hisseyle ilgili. Bu kesinlikle bir balon” dedi.

Mantığa aykırı bir coşku

Teknoloji balonunun yakın zamanda patlayıp patlamayacağı sorulduğunda, Bell Fed Eski Başkanı Alan Greenspan’in 1996 yılında yaptığı açıklamayı hatırlatarak bir karşılaştırma yaptı.

Greenspan’ın şimdilerde ikonlaşan gözlemi, o dönem finansal piyasalarda “mantığa aykırı bir coşku” olduğu yönündeydi.

Greenspan’ın konuşmasını izleyen günlerde hisse fiyatları artmaya devam etti ancak eski başkanın bu cümlesi, daha sonra, o dönemin sonunda yaşanan dot.com çöküşü için bir uyarı olarak görüldü.

Stanhope Capital’dan Bell, “İnsanlara bunun bir balon alanı olduğunu söylüyorum ancak bu balonun şimdi patlayacağı anlamına gelmiyor. Geçtiğimiz hafta gördüğümüz düşüş yalnızca önceki haftaların yükselişine yönelik bir düzeltme” dedi.

Açıklamasını “Bu hisseleri satın almak için hala birçok sebep var ancak dikkatli olmak gerekiyor… Sahip olduğunuz miktarın portföyünüzün geri kalanına oranına bakın. Eğer %15 ila %20 arasındaysa, ağırlıkta demektir ve dikkatli olmanız gerekir. Ancak portföyünüzün %30 ila %40’ı bu hisselerden oluşuyorsa, büyük risk alıyorsunuz demektir” diyerek noktaladı.

BNY Mellon Wealth Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Leo Grohowski de geçtiğimiz hafta gerçekleşen hisse satışlarının “iyi bir uyarı ve risklere yönelik bir hatırlatma” niteliği taşıdığını söyledi. Grohowski’ye göre “Ağustos ayında bir miktar kazanç elde edildi.”

Wedbush’un Genel Müdürü Steve Massocca da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada teknolojide aşağı yönlü bir hareketi tetiklemek için “fazla bir şeye gerek olmadığını” söyledi. Açıklamasının devamında “Bu hisseler yukarı yönlü bir zorlama altında. Her şey rüzgarın yönünün değişmesine bağlı” dedi.

Teknoloji balonu patlıyor

 

Wall Street’te balon işaretleri

 

Wall Street'in en zor günü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)