E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut satışları tüm hızıyla artıyor mu---

Konut satışları tüm hızıyla artıyor mu

Konut satışları tüm hızıyla artıyor mu
25 Ocak 2017 - 03:19 borsagundem.com

2016'nın tamamında 1 milyon 341 ile konut satışında rekor kırıldı. Ancak yılın son ayında bir önceki aya göre yükselişteki ani yavaşlama neyi işaret ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün, 2016 yılına ait konut satış verilerini açıkladı. 2016'nın toplam konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 4 arttı. Bu artış rekor olarak değerlendirilirken Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş köşesinde, aralık ayındaki satışların bir ay önceye göre gösterdiği sert yavaşlamaya dikkat çekti. İşte Aktaş'ın o yazısı: 

Konut satışı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayıyla hemen hemen aynı düzeyde gerçekleşti. Yıllık satış ise 1 milyon 341 bini aşarak, 2015 yılında 1 milyon 289 bin adede göre yüzde 4 oranında artış gösterdi.

2016'nın tümünde ulaşılan satış, şimdiye kadar bir yılda gerçekleştirilen en yüksek satışa işaret ediyor. Dolayısıyla konut satışında 2016'da bir rekor kırılmış durumda.

Şimdi bu duruma bakarak konut satışların tüm hızıyla artmakta olduğunu ve yılın çok iyi bir performansla tamamlandığını söyleyebilir miyiz? Hayır!

Önce şu gerçeği görelim. Konut satışları geçen yıl eylülde 2015'e göre yüzde 18, ekim ve kasımda yüzde 25 arttıktan sonra aralıktaki artış yalnızca yüzde 0.1 oldu. Yani çok hızlı bir yavaşlama söz konusu. Bu gerçeği gözden ırak tutamayız. Geçmişte aralık aylarında önceki yılların aynı ayına göre hızlı artışlar yaşanırken, geçen yıl çok belirgin bir duraklama ortaya çıktı.

Kaldı ki, kullanıma arz edilen konut sayısı ile yani yapı kullanma izni verilen konut sayısı ile satışı gerçekleşen ilk el konut sayısı arasında hala arz lehine bir fark var. Geçen yılın ilk dokuz ayı itibariyle yapı kullanma izni verilen konut sayısı 505 bin, ilk satışlar ise 435 bin düzeyinde gerçekleşti. Yani konut stokuna 70 binlik bir ek daha geldi. Yapı kullanma iznine ilişkin son çeyrek rakamlarının henüz belli olmadığını belirtelim.

Konut satışlarına ilişkin detaylı değerlendirmeye daha sonra yer vermeye çalışacağız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekrem eren25 Ocak 2017 09:40

    konut yaparak büyüme olmaz.sen bana kaç fabrika açıldı onu söyle.21.yy de halen ampül ithal.pil ithal.kaldıki bu ürünler akepeden önce türkiyede üretiliyordu.