E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut satışında düşüşün nedeni ---

Konut satışında düşüşün nedeni

Konut satışında düşüşün nedeni
24 Şubat 2016 - 15:40 borsagundem.com

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, konut satışlarındaki düşüşü ve nedenlerini açıkladı

Bu yılın Ocak ayı konut satışları verilerini yazılı açıklamayla değerlendiren SKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre toplam konut satışlarında yüzde 1,9 ve ipotekli konut satışlarında yüzde 25 düşüş yaşandığını belirtti. Ünal, faiz oranlarının konut sektörünü doğrudan etkileyen bir etken konumunda olmakla beraber 2015 yıl sonunda artış eğilimi gösteren faizlerin sektördeki satışları etkilemediğini, ancak 2016 Ocak itibarıyla bu etkinin hissedildiğini ifade etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAREKETLENDİRDİ

Konut sektörünün geçen senelerde olduğu gibi 2015'te de ülke ekonomisinin lokomotifi olduğuna dikkati çeken Ünal, konut sektörünün ekonomide bu denli önemli yer kaplamasının en önemli sebeplerinden birinin Türkiye'de konut alımının sadece barınma ihtiyacını karşılamak için değil, aynı zamanda yatırım amaçlı yapılması ve konutun en çok kullanılan teminat olmasından da kaynaklandığı değerlendirmesini yaptı. Ünal, gayrimenkul sektörünün son 10 yılda gerek kentsel dönüşümde uygulanan avantajlar gerekse de faiz oranındaki düşüşler sebebiyle ciddi yükselme trendine girdiğini aktararak, "Özellikle kentsel dönüşüm seferberliğinde uygulanan avantajlar ile bir çok eski bina yerini yeni binalara bırakarak gayrimenkul sektöründe ciddi hareketlere sebep oldu. Türkiye'de toplam yatırımların neredeyse yüzde 50'si inşaat sektöründen kaynaklanıyor, bunun da yüzde 75'i konutla ilgili yatırımlar" ifadelerini kullandı.
Geçen yıl, seçim sürecinin atlatılması ve kentsel dönüşüm sürecinin de aynı hızla devam etmesiyle 2016 yılında kredi kullandırımında 2013 yılının da geride bırakılacağı tahmininde bulunan Ünal, 2008 ve 2013 yılları arasında ipotekli konut satışlarda İstanbul, Ankara ve İzmir'in tüm Türkiye'nin yüzde 60’ını oluşturduğunu, 2013 yılında 3 büyük ilin dağılımdaki payının yüzde 45'e, 2014 ve 2015 yıllarında ise yüzde 41 seviyesine kadar gerilediği bilgisini verdi. Sertan Ünal, açıklamasını şöyle tamamladı: "Konut satışlarında da benzer bir tabloyu görmek mümkün. Son 3 yılda 3 büyük ilin dışındaki diğer illerdeki toplam konut satışının, tüm Türkiye’deki toplam konut satışına oranı 2010 yılında yüzde 51 iken 2013 yılında yüzde 61’e kadar yükselmiş durumda. 2015 yılı sonu itibarıyla hükümetin kurulmuş olması ile birlikte ekonomi yönetiminin seyri, izlenecek faiz politikası, politik gelişmeler, komşu ülkelerde yaşanan gelişmeler, yurt dışında ise Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz kararları gibi yurt içi ve yurt dışı gelişmeler oldukça önemli role sahip olacaktır. Buna bağlı olarak da süreç içinde şekillenecek konut kredisi faiz oranları, yabancı alıcının ilgisinin devamlılığı da toplam satış rakamlarına yansıyacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)