E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut kredisi almak için...---

Konut kredisi almak için...

Konut kredisi almak için...
14 Temmuz 2013 - 11:05 borsagundem.com

Önümüzdeki haftanın ilk iş günleri kredi başvurusu için fırsat sayılabilir.

FED’in parasal genişlemeye son vereceğine dair alınan sinyaller Türkiye’de gösterge tahvil faizini 2 ay içinde yüzde 4.17 seviyelerinden yüzde 9.44 seviyelerine taşıdı. Bu gelişmenin konut kredilerine etkisini Vatan Gazetesi Yazarı Ercan İnan Yazdı. İşte o yazı

Çok değil, 3-4 hafta önce ‘negatif faize alışmamız lazım’ demeçleri veriliyordu, bugün bankalar hatırlı müşterilerinin mevduatına yüzde 9.5 hatta yüzde 10 faiz teklif ediyorlar. Yani enflasyona göre, vergiler düşüldükten sonra küçük de olsa reel faize dönüldü. Bu faiz artışının kalıcı olup olmayacağı bu hafta belli olur.
Geçen haftanın son iş günü DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan ile buluştuk. Konut piyasası ve konut kredileri ile ilgili ilginç notlar, önümüzdeki günlere dair önemli ipuçları verdi.

Geçen hafta itibarıyla halen konut kredisi ortalama maliyetinin mevduat faizi maliyetinin altında seyrettiğine dikkat çekti. Tüm vadelerin ortalaması alındığında şu an konut kredilerinde aylık faiz yüzde 0.67 civarında. 0.72’ye doğru bir hareket var.

Mevcut seviyede bileşik faiz yüzde 8.30’lara geliyor. Mevduat faizinin ulaştığı nokta dikkate alındığında oldukça makul ve kredi kullanmak isteyenler için cazip.

Bankacılık kökenli olan, para piyasalarına hakim Murat Aysan, “Bu tabii ki böyle sürmeyecek. Ya tahvil ve mevduat faizi bir miktar aşağı gelecek. Gelmiyorsa konut kredisinde faizler ufak ufak yükselmeye başlayacak. Normalde konut kredilerinde, gösterge faizin 200 ile 600 baz puan üzerinde bir fiyatlama görmemiz lazım” diyor.

Yani benim anladığım şayet piyasa faizleri yüzde 9’lu seviyelerinde direnmeye devam ederse konut kredisinde yıllık bileşik faiz şu anki yüzde 8.40 seviyelerinden hızlı bir şekilde yüzde 11’li seviyelere çıkacak. Konut kredisi kullanmaya hazırlananlara duyurulur. Önümüzdeki haftanın ilk iş günleri kredi başvurusu için fırsat sayılabilir.

Bunun dışında piyasaya yönelik bazı notlar da şöyle aklımda kaldı:

- Konut kredisinde en düşük aylık faiz olarak 0.60 görüldü. Bu seviyelere inilince konut kredisi hacmi yılbaşına göre 79.3 milyar TL seviyesinden 92.4 milyar TL seviyesine çıktı.

- Kredi kullanımında yeni krediden daha çok refinansman işlemleri ağır basıyor. 2013 ilk çeyrekte 152 bin 500 kişi konut kredisi kullandı. Bunun en az yarısı daha önce kullanılan kredilerin düşen faiz ortamında yeniden yapılandırılmasından kaynaklandı.

- Konutta kullanılan ortalama kredi miktarı 81 bin liraya, vade de 8 yıla çıktı.

- Geçmiş yıllarda konut kredisi alanlara sorulduğunda alınan evin yatırım amaçlı olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 70’lerdeydi. Şimdi yatırımcı oranı yüzde 20’lere indi.

- Yine 3-4 yıl öncesine kadar evin toplam değerinin yüzde 40’a kadarı birikimle karşılanır kalanı için kredi kullanılırdı. Şimdi oran yüzde 70’leri geçti. (Biliyorsunuz BDDK kuralı, gayrimenkulün değerinin yüzde 75’ine kadar kredi verilmesine imkan tanıyor)

- Konut kredilerinde takibe düşme oranı 2008’de yüzde 1.2’lere kadar çıkmıştı, şimdilerde yüzde 0.7’lerde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)