E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiKontrolmatik ve Tümosan sorusu---

Kontrolmatik ve Tümosan sorusu

Kontrolmatik ve Tümosan sorusu
23 Ağustos 2023 - 08:55 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

İŞTİRAKİNDEKİ PAYINI AZALTACAK

SORU- Kontrolmatik’in en son fiyatı ne olabilir? Hisse senedi hakkında bilgi alabilir miyim?
Hüseyin Kaya

CEVAP- Hisse senetlerinin fiyatı sürekli hareket halindedir. Fiyat hareketinin durağanlaşmasını ya da sabit kalmasını beklememeli. Kuşkusuz belli zaman dilimlerinde fiyat dar bir marj aralığında hareket edebilir. Böylesi durumlar alıcı ile satıcı güç dengesinin eşitlendiği zaman aralıkları olarak görülebilir. Ancak borsa dinamik bir alandır ve bir süre sonra gelecek haber ya da oluşacak gelişmelerle birlikte bu güç dengesi bir tarafın lehine değişkenlik gösterecektir. Borsaya Ekim 2020’de gelen Kontrolmatik, arada gerçekleştirdiği güçlü atakların sonrasında yatay bir kanala girmekte. Hisse bir süre sonra tekrar yeni bir atakla üst kanala çıkarak tekrar yatayda hareket etmekte. Bu şekilde gerçekleşen ataklar neticesinde çıktığı seviyede fiyatı hazmederek yükselişini sürdürüyor. Ekim 2020’de ilk açılış fiyatı düzeltilmiş verilerle 1,43 TL’ye denk gelen hisse şimdilerdeyse 269,40 TL’den işlem görüyor. Arada yaşanan dinlenmeler yatırımcısına uzun görünse de hissenin üç yılı doldurmadan fiyatını 188 kat artırdığını göz ardı etmemeli. Geçtiğimiz yıl kârını artıran şirket, 2023’ün altı aylık döneminde de kâr artışını sürdürüyor. Yüzde 174 oranındaki artışla birlikte dönem sonu kârını 327,5 milyon TL’ye çıkaran firma yıl sonunda da kâr büyümesini koruyacağı anlaşılıyor. Şirketin gerek piyasa defter değer gerekse fiyat kazanç oranı oldukça yüksek. Bununla birlikte sektör ortalamasının da düşük olmadığını not etmek gerekir. Şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme ise iştiraki Pomega Enerji Depolama’daki payının satışı ile ilgili. Şirket yüzde 89 paya sahip olduğu Pomega Enerji Depolama’nın yüzde 4 ile 9 aralığındaki kısmını Türk veya yabancı yatırımcıya satmak istiyor. Elde edilecek geliri ise Pomega Enerji Depolama’nın kapasite artışı için kullanacak.

KONYASPOR İLE SPONSORLUK ANLAŞMASI YAPTI

SORU- Tümosan altı aylık bilançosunda kâr açıkladığına göre temettü ödemesi yapar mı? Dolaşımdaki hisse sayısı göz önüne alındığında temettü verir mi yüzde kaç olabilir?
Murat Turgut

CEVAP- Şirketlerin temettü ödemesi temettü politikaları ile yakından alakalıdır. Ancak bu politikadan daha da önemli olan firmanın kâr edebilmesidir. Zira nakit temettü ödemesi olabilmesi için şirketin kârlı bir yapıya sahip olması gerekir. Öte yandan kimi firma kâr elde ettiği halde bunu hissedarı ile paylaşmak yerine yatırıma dönüştürmeyi ya da sermayesine ilave etmeyi de tercih edebilir. Tümosan’in geçmiş mali performansı takip edildiğindeyse geride kalan beş yılın ilk ikisinde zarar açıkladığı görülüyor. Son iki yılda kâra dönerken özellikle geçtiğimiz 2022 faaliyet döneminde oldukça yüksek bir kârlılık yakaladı. Şirketin hasılatındaki yüksek artış yıl sonunda kârın 50,6 milyon TL’den 577,5 milyon TL’ye yükselmesinde etkili oldu. Öte yandan şirketin son açıkladığı 2023 altı aylık dönemde de kârdaki büyüme devam ediyor. Satışlardaki artışın devam etmesi esas faaliyetlerden ötürü kârın büyümesine olanak tanıyor. Veriler yıl sonunda da şirketin kârının artarak devam edeceğine dair güçlü sinyaller veriyor. Bununla birlikte şirketin gündeminde bedelsiz sermaye artırımı ya da nakit temettü ödemesi gibi bir konu bulunmuyor. Şirket borsada işlem görmeye başladığı ilk iki yıl nakit temettü ödemesinde bulunsa da sonraki yıllarda ne bedelsiz ne de nakit temettü ödemesi yaptı. Tümosan ile ilgili yakın tarihli gelişme ise gerçekleşen sponsorluk anlaşmasıyla alakalı. Firma Konyaspor ile 2023-2024 futbol sezonu sonuna kadar kesin, devam eden 2 sezon için ise opsiyonlu olmak üzere 42 milyon TL’ye sponsorluk anlaşması imzaladı.

12 göstergesi "al" veren hisseler (23.08.2023)

 

Endeksten hızlı yükselenler

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)