E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKKM’nin sonlandırılmasına yönelik beklentiler arttı---

KKM’nin sonlandırılmasına yönelik beklentiler arttı

KKM’nin sonlandırılmasına yönelik beklentiler arttı
23 Haziran 2023 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, 'Liralaşma stratejisinin metinde yer almaması da KKM’nin sonlandırılmasına yönelik beklentilerin artmasına imkan sağlamış oldu.' denildi

Merkez Bankası Haziran ayı Para Piyasası Kurulu toplantısında politika faizini %8,5’ten piyasa beklentilerinin altında %15,0’e yükseltti. Büyümeyi gelişmekte olan ülkeler seviyesinde sağlarken katlandığımız 3 katı enflasyondan dolayı ve mevduat faizlerinin %35-40, enflasyonunda %40 olmasından dolayı hem faiz seviyesi hem de metin ilk karar için yeterince şahin görünmedi.

Metinde öngörülebilirlik adına 3 mesaj var. TCMB enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak devam edecek, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve de makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecek.

Büyümeyi gözeterek ve üretici/sanayi kesiminin nispeten istediklerini elde ettikleri ve de enflasyonla mücadele de parasal sıkılaştırma sürecinin başladığı bir döneme girdik.  Liralaşma stratejisinin metinde yer almaması da KKM’nin sonlandırılmasına yönelik beklentilerin artmasına imkan sağlamış oldu.

Yurtdışında da sürpriz faiz kararlarının verildiği bir gün oldu. İngiltere ve Norveç merkez bankaları 50 baz puanlık faiz artışına gitti. Özellikle İngiltere’de enflasyonun yapışkanlığı nedeniyle piyasa beklentisinin üzerinde bir atışa gidildi. BoE politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4,50’den yüzde 5’e yükseltti. Bu artışla, BoE, enflasyonu düşürmek için Aralık 2021’den bu yana uyguladığı sıkılaşma politikası kapsamında üst üste 13’üncü kez faiz artışmış oldu.

ABD cephesinde ise FED’in sıkılaştırma politikasının işsizlik üzerindeki etkileri pozitif karşılandı. ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 17 Haziran ile biten haftada değişim göstermeyerek 264 bin oldu ve Ekim 2021’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyede kalmaya devam etti. İşgücü piyasasında yumuşak iniş şansı biraz artıyor gibi görünüyor.

Asya tarafında daha enflasyon baskısı ve şahin merkez bankası sürprizlerinin ardından üç ayın en kötü haftasına yönelim başladı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi  %0,7 ve haftalık %3,6 düşüşle Mart ayından bu yana en kötü seviyesini gördü. Talebin zayıflaması nedeniyle Japonya’nın imalat faaliyeti Haziran ayında tekrar daralmaya geri girdi ve hizmet sektörü büyümesinin yedi ay içinde ilk kez yavaşladığını gösterdi. Japonya imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Mayıs ayındaki son okuma olan 50.6’dan Haziran ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak 49,8’e düştü ve daralmayı genişlemeden ayıran 50.0 eşiğinin altına düştü. Hem üretim hem de yeni siparişler Mayıs ayında büyüdükten sonra Haziran ayında düşüşe geçerken, yeni ihracat siparişleri Şubat ayından bu yana en dik hızda düştü.

Petrol fiyatları İngiltere’de beklenenden daha yüksek bir faiz artırımı ve ABD’de yaklaşan faiz artışlarıyla ilgili uyarılar taleple ilgili endişeleri ateşlediğinden haftalık bazda %3’ten fazla düşüş yaşadı. Brent vadeli işlemleri %0,4 düşüşle varil başına 73,76 dolara düşerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri  %0,6 düşüşle 69,09 dolara geriledi.

Haftanın son günü yurt içinde ekonomik güven endeksi ve dış ticaret rakamları açıklanacak. Yurt dışında İngiltere perakende satışları ve öncü PMI verileri takip edilecek.

Günün önemli şirket haberleri 23/06/2023

 

Ons altın 1910 doları gördü

 

Dolar güne yeni rekorla başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)