E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları KKM’de istenilen çözülme bebek adımları ile gelince...---

KKM’de istenilen çözülme bebek adımları ile gelince...

 KKM’de istenilen çözülme bebek adımları ile gelince...
14 Eylül 2023 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım günlük bülteninde, 'KKM’de sadece 60 milyar TL’lik bir çözülme görüldü. Hala 3,35 trilyon TL’lik bir büyülüğe sahip olan KKM’de istenilen çözülme bebek adımları ile gelince, realiteden çıkış süreci hızlandırıldı.' denildi

Bu sabah yurtiçinde yeni bir kararla güne başladık. Resmi gazetede yayımlanan karara göre kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranları mevcut olan %15’ten %25’e yükseltildi. Bu karar KKM’nin en tercih edildiği 3 ve 6 aylık olanları kapsarken,  1 yıla kadar vadeli ve ya 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için %15 olan zorunlu karşılık oranı ise %5’e düşürüldü. Hatırlayacağımız üzere, Ağustos ayının sonlarına doğru, sadeleşme süreci kapsamında TCMB tarafından vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirilmişti. Yeterli kriterleri sağlayamayan bankalar için ise ek menkul kıymet tesisi zorunlu hala gelmişti. Hedefe uyan-uymayan bankalar neticesinde mevduat faizlerinde yukarıyı zorlarken, son 2 haftalık süreçte KKM’de sadece 60 milyar TL’lik bir çözülme görüldü. Hala 3,35 trilyon TL’lik bir büyülüğe sahip olan KKM’de istenilen çözülme bebek adımları ile gelince, realiteden çıkış süreci hızlandırıldı.

ABD’de ise dün karışık bir enflasyon verisini karşıladık. Aylıkta beklentiye paralel olarak %0,6’lık bir artış gösteren TÜFE, yıllık bazda ise %3,6 beklentilerinin hafif üzerinde %3,7 olarak gerçekleşti. Asıl dikkatlerin çekildiği manşet enflasyon ise %4.3 açıklanarak %4,7’lik piyasa beklentisinin gerisinde kaldı.

Kırılımlara bakıldığında enerji fiyatlarındaki artış beklendiği gibi manşet enflasyon üzerinde artırıcı etkide bulundu. Yıllık bazdaki artış tedirginlik yaratsa da piyasalarda negatif bir etki yaratmadı. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyondaki geri çekilme ise konut ve kiralarda yaşanan geri çekilme sayesinde yakalanmış oldu. Fakat enflasyon tarafında Fed’in hala aşması gereken güçlü bir işgücü ve hizmet sektöründeki ücret katılığı sorunu olduğunu es geçilmemeli. Açıklanan veri sonrası Eylül ayında yapılacak olan FOMC toplantısında faizin sabit bırakılması ihtimali %97 olarak fiyatlanırken, geriye kalan 2 toplantıda için beklentilerde bir değişiklik yaşanmadı.

Asya’da, gelen ABD enflasyonu sonrasında FED’in faiz artırımı ihtimalinin düşük olduğunu düşünmeleri ve seansın ilerleyen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası toplantısına odaklanmaları ile borsalarda yukarı yönlü denemeler görüldü. Diğer taraftan Moody’s Çin emlak sektörü  için görünümünü “durağan”‘dan “negatif”e indirmesi, piyasalarda baskı yaratan unsur oldu.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi  bu sabah açılışla birlikte %0,4 yükseldi. Tokyo Nikkei %0,8 artışla bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Brent petrol, 2023’ün geri kalanında daha sıkı ham petrol arzı beklentileri ve talebin gelecek yıla kadar güçlü kalmasının beklenmesiyle bugün yükselişine devam etti. Brent ham vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 92,24 dolara yükseldi. (WTI) ise  %0,4 artışla 88,87 dolara yükseldi.

Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamları ve TCMB haftalık istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı, ABD üretici fiyatları ve perakende satış rakamları öne çıkıyor.

Merkez Bankası, KKM'de zorunlu karşılıkları yükseltti

 

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)