E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKısa vadeli dip arayışı devam ediyor---

Kısa vadeli dip arayışı devam ediyor

Kısa vadeli dip arayışı devam ediyor
16 Mart 2020 - 09:39 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende korona virüs salgını ile piyasalarda artan oynaklığı inceliyor

BİST: Güne yatay bir eğilimle başlayan BIST-100 Endeksi gün içinde dalgalı seyrini devam ettirirken, yurtdışı boralardaki tepki alımlarına paralel günü %2,10 yükselişle 95.605’den kapattı. Fed’in piyasalara likidite enjekte edeceğini açıklaması ve Japonya ile Çin Merkez Bankalarından gelen destek sonrası yurtdışı borsalar haftanın son işlem gününü yükselişle tamamlarken, BIST kapanışı sonrası ABD borsaları sert yükselişlerle haftayı kapattı. Fed ikinci kez acil toplantı yaparak faizleri 100 baz puan indirerek %0,25-0,50 aralığına düşürürken ayrıca yeni parasal genişleme başlatarak 700 milyar dolarlık ABD hazine kağıdı ve mortgage destekli menkul kıymet alımı yapacağın açıkladı. Fed virüs salgınının aralarında ABD'nin de olduğu birçok ülkede ekonomik aktiviteye zarar verdiğini söylerken, bu nedenle faizleri indirerek parasal genişleme başlattıklarını söyledi.

Borsa İstanbul merkezlerden moral bulmuyor

Ayrıca Fed, BoE, BoJ gibi 6 büyük merkez bankası SWAP işlemleri ile piyasalara dolar likiditesi verecek. TL’de gelişen ülke para birimlerindeki değer ka ıplarına bağlı olarak düşerken, CDS’ler ise hafif gerileyerek günü 476 seviyelerinden kapattı. VIX endeksi Fed kararı sonrası 58 seviyelerine kadar geriledi ancak yüksek seyrini koruyor. VIX endeksindeki yüksek seviyede kaldıkça başta ABD borsaları olmak üzere borsalardaki volatilitenin devam etmesi ve tepki yükselişlerinin sınırlı kalarak satış fırsatı olarak kullanılması beklenir. Borsalardaki sert satışların sonlandığını teyidi için VIX endeksinin ilk etapta 55, tepki alımlarının güçlenerek devam edeceğinin teyidi için de endeksin 37 altına geldiğini görmemiz gerekiyor. BIST’in ve TL’nin yurtdışı piyasalardaki eğilime paralel hareket etmeye devam etmesi beklenmektedir. Yurtiçinde Korana virüsü vakasının sayısının çok yüksek olmada da artması nedeniyle geçen haftalarda relatif olarak pozitif ayrışan BIST’in kısa vadede vaka sayısının artmasıyla negatif ayrışabilir. ABD vadelileri haftaya spot kapanışa göre yaklaşık %5 düşüş gerçekleştirdikten sonra işlemler durduruldu. Almanya vadeli endeksleri BIST k anışına göre %3 üzeri ekside seyrediyor. Asya borsalarında satış baskısı devam ediyor.

Endeksin güne satıcılı başlaması gün içinde yurtdışı piyasalardaki seyre ve yurt içindeki haber akışına göre kısa vadeli dip arayışını devam ettirmesi beklenmektedir.

Olağanüstü önlemler gerektiren olağanüstü zamanlar

Seans öncesi TL sakin

Para ve Döviz Piyasaları:

Haftanın son işlem günü serbest piyasada 6,2540-6,3080 bandında işlem gören USD/ TRY paritesi önceki kapanışa göre %0,29 oranında değer kazanarak günü 6,2980 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,05 oranında değer yitirdi. Cuma günü borçlanma araçları piyasasında %11,90-%12,01 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 15 baz puan düşüşle gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %12,01’den günü tamamladı.

Fed faiz indirimi sonrası global piyasalar satıcılı

Merkez Bankalarından koordineli adımlar geliyor

Yurt İçi Gündem:

Piyasanın faiz indirimi (miktarı) konusunda kafası biraz karışık gibi: PPK Mart ayı toplantısı için Perşembe günü toplanırken, karar saat 14:00’te açıklanacak. Piyasalarda devam eden dalgalanma ve
TL’deki değer kaybı eğilimi ile gelişmiş ülke Merkez Bankaları’nın parasal genişleme hamleleri (ve petrol fiyatlarındaki düşüş) TCMB’nin faiz kararı ile ilgili kafa karışıklığı yaratıyor. Karar için
Foreks’in gerçekleştirdiği ankete göre piyasada tahminlerin farklılaştığı göze çarpıyor. 19 katılımcının 2’si faiz indirimi beklemezken, faiz indirimi beklentileri de 25 ila 125 baz puan arasında değişiyor. 6 kurum 50 baz puan, 4 kurum 75 baz puan, 4 kurum 100 baz puan, 2 kurum 25 baz puan,1 kurum da 125 baz puan indirim bekliyor.

Sanayi üretimi ve ciro/hacim endeksleri ekonomik aktivitenin Ocak’ta da canlanmaya devam ettiğine işaret ediyor: Sanayi üretimi endeksi Ocak’ta takvim etkilerinden arındırılmış olarak yıllık %7,9, arındırılmamış olarak da %7,8 artış gösterdi. Medyan piyasa beklentileri sırasıyla %8,5 ve %8,2 idi. Sanayi üretimi Aralık’ta da yıllık %9,5 artış göstermişti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise Nisan’dan bu yana süren dalgalı seyrini sürdürerek, geçen ayki %1,9’luk aylık yükselişin ardından aylık %0,2 geriledi.

Hafta zayıf bir seyirle başlıyor

Ticaret ciro endeksi (takvim etkisinden arındırılmış olarak)

Aralık’ta yıllık nominal %27,0 artış kaydederken, bu reel olarak (TÜFE ile düzeltilmiş) %13,2’lük artış anlamına geliyor. Ticaret dışı hizmet sektörlerine ilişkin ciro da nominal %20,8 artarken, reel olarak %7,7 arttı. Perakende sektörü hacim endeksi ise geçen yıla göre %9,6 arttı. İnşaat sektöründe ise durum kötüleşmeye devam etti inşaat ciro endeksi yıllık nominal %17,8 gerilerken, bu reel olarak (yurtiçi ÜFE ile düzeltildiğinde) %24,5’lik düşüş anlamına geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)