E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKentsel dönüşümde süreci hızlandıracak yeni yönetmelik---

Kentsel dönüşümde süreci hızlandıracak yeni yönetmelik

Kentsel dönüşümde süreci hızlandıracak yeni yönetmelik
01 Kasım 2016 - 05:39 borsagundem.com

6306 sayılı kentsel dönüşüm yasanın uygulama yönetmeliği değişti

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sıkıntıların büyüklüğü nedeniyle neredeyse yönetmelikte çok ciddi ve süreci hızlandıran değişikliklerin yapıldığını ve artık neredeyse jet hızında bir kentsel dönüşüm süreci yaşanacağını söyledi.

Kiraz yapılan değişiklikleri şöyle özetledi:

- Riskli alanlarda Danıştay’ın iptallerinin önüne geçebilmek için planlama ve alt yapı hizmetleri yetersiz, imar mevzuatına aykırı, alt yapı ve üst yapıda hasar meydana gelmiş bölgelerde bu kriterlerden biri veya birkaçının yüzde 65’ı oranında bir bozulma meydana gelmiş ise artık bu bölgeler ‘Riskli Alan’ olarak ilan edilebilecekler.

- Riskli alan ilanlarında en az 15 bin metrekare olması gerektiğine ilişkin hüküm değiştirilmiş olup bu zorunluluk kaldırıldı.

- Riskli yapı tespiti yapacak olan kuruluşlarda çalışacak olan personele Çevre ve Şehircilik Bakanlığından sertifika alınması zorunluluğuna Bakanlık tarafından belirlenecek kurum ve kuruluşlarca da sertifika düzenleme hakkı getirildi.

- Riskli yapılarda tapuda kayıtlı malik ölmüşse mirasçılık belgesi çıkarmaya, kayyum atamaya veya yine tapuda son kayıtlı malik adına işlem yapmaya Bakanlık yetkili olacak. Maliki ölmüş taşınmazlarda mahkemelerde yaşanan büyük sorun çözülecek.

- Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamına giren taşınmazlarda da artık kentsel dönüşüm uygulaması yapılabilecek.

- Tahliye süreleri sonunda elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinin durdurulması zorunlu hale getirildi.

- Mevcut tahliye süreleri sonunda yıktırılmayan binalar ile ilgili artık maliklerin anlaşmalarının beklenmesi inisiyatifi tamamen kaldırıldı. 2 aylık denetimler yapılacak ve yıktırılmayan binalar Afet Riski sebebiyle kolluk kuvveti desteği ile mülki amirlikçe yıktırılacak. Bir önceki yönetmelikte var olan durum apartman veya sitelerde 2/3 ile anlaşma sağlanamaması sebebiyle aylar ve yıllara varan uzamalara sebebiyet veriyordu.

- Riskli alan veya riskli yapılarda artık yapı yıkılmadan 2/3 ile karar alınabilecek.

- 2/3 ile alınan karara iştirak etmeyen 1/3 arsa payının açık artırma sureti ile satılması için artık binanın yıkılmış olması şartı kaldırıldı. Böylece 2/3 ile karar alınması ve toplantı sonrasında karara katılmayanlara 15 günlük uyarı ihtarnamesinin gönderilmiş olması yeterli hale getirildi.

- Harç muafiyetine yönelik olarak belediyelerin almış oldukları harç ve ücret muafiyeti kaldırılmış olup belediyeler harç almaya devam edecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayşe ulu01 Kasım 2016 17:42

    1/3 muhalif (iyi niyetli olmayan ekstradan birşeyler bekleyen )kat malikleri işi uzatmak için risk raporuna itiraz ederek mahkemelerde bizleri uğraştırıyor birisi Kadıköy belediyeden 2.Sibel Eskişehir Üniversitesinden olmak üzere 2 rapora rağmen hala evimiz yenilenemedi 50 senelik binanın risk raporuna bile gerek duyulmamalı yeni yönetmelik inşallah bizleri sevindirecek

  • melih demir01 Kasım 2016 15:39

    sarkuysanda neler oluyor..yüzlerce milyon tl servet beleş sıfırsdan nasıl oluşuyor***

  • Mustafa Yıldız01 Kasım 2016 11:43

    Bir dönüm ün altına imar izni verilmemeli ,otoparkı ve yeşil alanı şartı ile kent olunur. yık yap ile ancak nufusu sıkıştırıyoruz.Şimdiden otopark kavgası olamayan gün geçmiyor.

  • böyle olmaz01 Kasım 2016 11:13

    daracık durucuk yolu izi okulu parkı olmayan yerlerde bina yıkıp yapmak şehri geliştirmez genel bir imar yapılmalı bina bina değil

  • vatandaş01 Kasım 2016 09:48

    madem başlandı bu işe, biran evel bitirilmeli, istanbul şantiye alanına dönüştü var olan trafik kaosuna bir de inşaat gürültüsü eklendi.. belediyeler nezdindeki ruhsatlandırma işlemleri (yıkım, temel) hızlandırılmalı..