E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKar realizasyonları ön plana çıkabilir---

Kar realizasyonları ön plana çıkabilir

Kar realizasyonları ön plana çıkabilir
05 Aralık 2023 - 09:29 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Yılın zirve seviyelerini test eden ABD endekslerinde, kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde şirketlerin vergi ayarlamaları nedeniyle pozisyonlarını kapatabileceğini de değerlendirmekteyiz. Buna ek olarak enflasyona karşı zafer ilan etmenin erken olduğu görüşünün de piyasalarda aktif olduğunu da notlarımıza eklememizde fayda görüyoruz. Makroekonomik tarafta ise ülkede, Ekim ayında fabrika siparişleri bir önceki aya göre %3,6 azaldı; ancak piyasa beklentisi, bu dönemde %2,6 azalacağı yönündeydi. Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüşü yaşayan fabrika siparişleri, Eylül ayında %2,3 artış kaydetmişti. Verinin beklenti altında gerçekleşmiş olmasıyla Fed’in sıkılaştırma adımlarının talep üzerinde baskı oluşturmaya başlaması da notlarımıza ekleyeceğimiz bir diğer husus olarak karşımıza çıkıyor. Bu gelişmelerinde sonucunda 10 yıllık tahvil faizi %4,26, dolar endeksi 103,6, ons altın 2.035 usd civarında işlem görüyor.

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü yataya yakın negatif tarafta tamamladı. ABD vadelileri ise yönsüz yataya yakın bir şekilde işlemlerine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, Almanya haricinde yataya yakın negatif tarafta haftanın ilk işlem gününü tamamladı. Madencilik sektörü gün içerisinde %2,4 değer kaybederken, enerji sektörü %1,6 değer kazandı. Euro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi Aralık'ta 1,8 puanlık artışla eksi 16,8'e yükselirken endeks artış eğilimini art arda üçüncü aya taşımış oldu.

Asya endeksleri, günü Kospi haricinde %1’e yakınsayan düşüşle tamamlarken bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise %1,68’e varan düşüşle işlemlerine devam ediyor. Caixin Çin hizmet satın alma yöneticileri endeksi Kasım ayı için üç ayın en yüksek seviyesine yükselerek Kasım ayında 51,5 olarak gerçekleşti. Endeks Ekim ayında 50,4 olarak gerçekleşmişti.

Bist100 endeksi, %0,76 yükselişle 8.087,24 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplamda 125,65 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirdi. Önceki kapanışa göre mali endeks %1,12, hizmetler endeksi %0,16, sanayi endeksi %0,46, teknoloji endeksi %0,52 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok değer kazanan ise %2,75 ile banka oldu.

Bugün, Avrupa ile ABD’de PMI verileri ve JOLTS verisini takip edeceğiz.

BİST100 endeksinin yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Bugün üç hissenin fiyatında düzeltme olacak

 

Endeksten hızlı yükselenler (05/12/2023)

 

Halka arzlar rekorlara koşuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)