E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıJPMorgan uyardı: Borsalar değil petrol yükselecek---

JPMorgan uyardı: Borsalar değil petrol yükselecek

JPMorgan uyardı: Borsalar değil petrol yükselecek
15 Kasım 2023 - 16:57 borsagundem.com

Küresel piyasalarda boğa piyasası havası eserken JPMorgan’dan ezber bozan bir açıklama geldi. Bankanın baş stratejisti son borsa rallisini momentum üzerinden açıkladı ve enerji fiyatlarında olası yükseliş konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda ralli beklentileri yükselse de JPMorgan’ın Baş Borsa Stratejisti Marko Kolanovic kendini Noel rallisinin gerçekleşmeyeceği görüşü etrafında konumlandırıyor. MarketWatch’un haberine göre Kolanovic salı günü müşterileriyle paylaştığı yatırımcı notunda borsalarda neden önemli bir ralli öngörmediğini açıkladı.

Baş stratejist son iki haftadaki hisse senedi rallisinin önemli bir kısmının momentum stratejilerine bağlı olduğunu düşünüyor. Diğer bir deyişle yatırımcılar kazanmaya devam etmek için piyasa liderlerine yöneldiler veya açığa satış pozisyonlarını kapamak için hisse satın almak zorunda kaldılar.

Ancak Kolanovic’in karamsarlığı büyük oranda yüksek faiz oranlarına ve artan hisse senedi fiyatlarına dayanıyor. Borsa uzmanına göre faiz artışlarıyla birlikte kredi faizleri de artıyor ve borç verme standartlarının da yükselmesiyle otomobil ve konut alımında zorlanan tüketiciler daha az harcama yapabilir. Bunun yanında borç verme standartlarının yükselmesi temerrütlerin de artacağı öngörüsünü de beraberinde taşıyor. Kolanovic tüm bu olumsuz tablonun sonucunda ekonomideki talebin parçalanacağını ve şirket bilançolarındaki büyümenin daha zorlu olacağını söyledi.

Ünlü borsa uzmanı hisse senetleri veya tahviller yerine müşterilerine emtia varlıklarını düşünmesini tavsiye etti:

“Geçen ay petrol fiyatlarındaki keskin düşüş, hem jeopolitik risklerden korunma hem de daha hafif bir pozisyon olarak enerji sektörüne girme konusunda bizi daha pozitif hale getiriyor.”

Kolanovic ABD Hazinesi’ndeki uzun vadeli pozisyonların artan arz ve yatırımcı pozisyonları nedeniyle uzun vadede kâr ettiklerini de sözlerine ekledi:

"Hâlâ yüksek jeopolitik risklerin yaşanması, enerji sektöründeki ciddi satışlar ve zayıf konumlandırma göz önüne alındığında tahvil varlıklarımızın bir kısmını ayırarak emtia tahsisimizdeki artışı finanse etmek için kullanıyoruz. Emtia içi tahsisatımızı da kademeli olarak enerjiye kaydırıyoruz."

Ancak enerji sektörü üzerine yatırım yapmak kolay bir işlem değil. Devam eden sözleşmeler bazında ABD ham petrol fiyatları 2022’de sadece %6,7’lik bir kazanç getirirken bu yılsa yıl başından itibaren %2,7 oranında düştü.

Bazı petrol boğaları, dünyanın dönmeye devam etmek için hâlâ bol miktarda petrole ihtiyaç duyduğunu ham petrol arzınınsa sınırlı olduğunu belirtiyor. Son yıllarda altyapıya yatırım eksikliği de göz önüne alındığında, daha yeşil seçeneklerin bazıları sektördeki herhangi bir açığı telafi etmek için yetersiz kalabilir.

Emtia yatırımları Orta Doğu’da İsrail ile Gazze arasındaki çatışmalar başlamadan iki yıl önce Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında da riskten korunma pozisyonlarından bir destek alamadı. Yatırımcıların hiçbir güvenlik hamlesi enerji fiyatlarını sürekli olarak çok fazla yükseltmedi.

Citigroup analistlerinden Anthony Yuen salı günü paylaştığı müşteri notunda 2024’ta petrol arzının talepten daha yüksek olabileceğini söyledi ve petrol fiyatlarının düşmeye devam edebileceğini savundu. Yuen yine de kutup girdapları gibi doğa olayları veya ciddi jeopolitik gelişmeler gibi sebeplerle kış aylarında petrol fiyatlarının çok daha yüksek veya çok daha düşük hale gelebileceği konusunda da uyardı.

Fundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti

 

Michael Burry kısa pozisyonlarını kapattı

 

ABD borsaları rekora mı koşuyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)