E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan tam savunmaya geçti---

JPMorgan tam savunmaya geçti

JPMorgan tam savunmaya geçti
18 Ekim 2023 - 15:39 borsagundem.com

JPMorgan model portföyünde savunma varlıkları olarak bilinen altın ve tahvil yatırımlarını artırdı. Baş stratejist Marko Kolanovic jeopolitik krizlerin ve yüksek faizlerin kararlarında etkili olduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan Chase’in Küresel Borsalar Baş Stratejisti Marko Kolanovic artan jeopolitik riskler ve küresel merkez bankalarının sıkı para politikasını devam ettirmesi nedeniyle savunmacı bir pozisyon aldıklarını belirtiyor. MarketWatch’un haberine göre Kolanovic devlet tahvillerinin ucuz göründüğünü ve uzun süreli pozisyon alma zamanının geldiğini söyledi.

Habere göre Kolanovic model portföylerindeki tahvil yatırımlarındaki kısıtlamayı tersine çevirdiklerine dikkat çekti. Borsa uzmanı tahvillerin dibe vurup vurmadığı belirsizliğini korurken, jeopolitik riskler, ucuz fiyatlamalar ve daha az belirgin pozisyonlanmaya işaret ederek devlet tahvili varlıklarına yeniden %1 daha fazla pozisyon eklediklerini açıkladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Hazinesi tahvilleri politika faizlerinin yüksek kalacağı endişeleriyle birlikte bu yılı sert kayıplarla geçirdi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına almak amacıyla bir yılı aşkın süredir gösterge faiz oranlarını yükseltiyor. Tahvil fiyatlarının düşüşüyle birlikte getiriler de uzun zamandır görülmedikleri seviyelere ulaştı.

Ancak Kolanovic’e göre tahviller, kısmen daha güvenli varlıklara kaçışa neden olan jeopolitik risklerin artması nedeniyle son iki hafta içerisinde keskin geri dönüşler yaşadı. Yatırımcılar bu ayın başlarında patlak veren İsrail-Hamas savaşını yakından izlerken, Kolanovic hem tahvillere hem de altın fiyatlarındaki ani yükselişlere işaret ediyor.

JPMorgan baş stratejisti, “Ayrıca, hem jeopolitik bir riskten korunma amacıyla hem de reel tahvil getirilerinde beklenen bir geri çekilme ihtimalini göz önüne alarak, emtialar içerisinde altına olan tahsisatımızı artırıyoruz. Hâlâ aşırı yüksek seviyelerde olan hisse senedi değerlemeleri, tahvillerin yüksek reel faiz oranları ve sermaye maliyeti nedeniyle artan riskle karşı karşıya kalıyor. Gelecek yıl için bilanço beklentileri ise aşırı iyimser görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Uzun vadeli ABD Hazinesi tahvillerinin getirileri salı günü keskin bir yükseliş daha gösterdi. Yatırımcıların beklentilerinden çok daha yüksek gelen ABD perakende satış verileri bu yükselişlerin en önemli sebebiydi. Dow Jones verilerine göre 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçtiğimiz gün 13,7 baz puanlık bir artışla %4,846’ya kadar yükseldi. Bu oran Temmuz 2007’den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Kolanovic, “Tahvil getirileri güçlü bir şekilde yükseliyor. FED’in faizleri uzun süre yüksek seviyede tutması ve diğer birçok şeyle birlikte bozulan arz-talep dengesi fiyatlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Tahvil fiyatları ile getirilerinin ters yönde hareket etmesiyle yatırımcılar bu yıl uzun vadeli ABD Hazinesi tahvillerinde sert kayıplar gördü.

FactSet verilerine göre, Vanguard Uzun Vadeli ABD Hazinesi Tahvilleri ETF’si salı günü %1,1 düşüşle kapandı ve 2023'te şimdiye kadar toplam getiri bazında %11'den fazla kayıp yaşadı. Ancak aynı ETF geçen hafta fonun son zamanlardaki haftalık düşüş eğilimini tersine çevirerek %3’lük bir yükseliş göstermişti.

JPMorgan notuna göre, tahvil getirilerindeki son sıçramanın "yatırımcı duyarlılığı ve ekonomi için sorunlu” olması bu seviyelerini sürdürülemez hale getiriyor.

Kolanovic'e göre JPMorgan, model portföyünde hisse senetleri ve kredi piyasasına daha az ağırlık verdiği, nakit ve emtia varlıklarınınsa daha fazla ağırlık olduğu savunmacı bir strateji benimsiyor.

Baş stratejist, “Faiz oranları son derece kısıtlayıcı olmaya devam ettiği, hisse değerlemelerinin pahalı olduğu ve jeopolitik risklerin etkilerinin devam ettiği bir ortamda görünümümüzün temkinli kalması muhtemeldir. Yüksek faiz oranlarının gecikmeli etkileri bu sefer daha uzun süreli olacak. Ancak biz hâlâ olumsuz etkilerinin önemli kısmının henüz gelmediğine inanıyoruz” dedi.

 

Siegel: Tahviller enflasyona karşı korumuyor

 

Wall Street ‘bekle ve gör’ modunda

 

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden18 Ekim 2023 16:20

    hauhuhauhau bizdede borsaya yeni milyonlrca yatıırmcı geliyomuş auhauhauhauauhh çıkın çıkın gelin .herkese mal var .haauhuahuahauhauh hödüpa rejimi harika .