E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: ‘Bilinmeyen bilinmeyenler’ borsada düşüşe neden olabilir---

JPMorgan: ‘Bilinmeyen bilinmeyenler’ borsada düşüşe neden olabilir

JPMorgan: ‘Bilinmeyen bilinmeyenler’ borsada düşüşe neden olabilir
23 Haziran 2023 - 16:31 borsagundem.com

Borsada düşüş öngören JPMorgan, bunu anlatmak için ilginç bir terminoloji kullanıyor: ‘Bilinmeyen bilinmeyenler’

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yükseliş, Fed’in ‘duraklama’sı sonrası hafif bir duraklama yaşasa da temposunu sürdürüyor. Ancak bu yükselişin JPMorgan strateji ekibini kıyamet senaryoları yazma noktasında cesaretlendirdiği görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan analistleri, ABD hisse senetlerinin ‘bilinmeyen bilinmeyenler' nedeniyle düşüşe geçebileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

'Bilinmeyen bilinmeyenler'

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, ABD borsası yükseldikçe, JPMorgan hisse senedi araştırma ekibi de bir o kadar kıyamete yakın hale geliyor. MarketWatch ile Perşembe paylaşılan bir araştırma notuna göre, tüm yıl boyunca piyasaya ilişkin aşağı yönlü görüşlerini sürdürdükten sonra, JPMorgan Baş Küresel Piyasalar Stratejisti Marko Kolanovic liderliğindeki bir ekip, müşterileri ABD hisse senetlerinin bazı belirsiz, görünmeyen katalizörler nedeniyle satışa yönelebileceği konusunda uyarıyor. Ekip, 2023'ün ikinci yarısının başlamasıyla birlikte, “Başka bir 'bilinmeyen bilinmeyen’in yeniden yüzeye çıkma riski yüksek görünüyor” diye yazıyor.

‘Bilinmeyen bilinmeyenler', eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından 2002'deki bir haber brifinginde kullanılan bir ifade olarak biliniyor. Rumsfeld, bu terimi şu sözlerle kullanıyor: “Bilinen bilinenler vardır; bildiğimizi bildiğimiz şeyler. Bilinen bilinmeyenler olduğunu da biliyoruz; yani bilmediğimiz bazı şeyler olduğunu biliyoruz. Ama aynı zamanda bilinmeyen bilinmeyenler de vardır; yani bilmediğimizi bilmediğimiz şeyler.”

Dev teknoloji şirketleri düşüşe geçecek

JPMorgan notunun yazarları uyarılarına, S&P 500'ün yılbaşından bu yana yüzde 13'ün üzerinde ve 12 Ekim'deki dip seviyesinden yüzde 22'nin üzerinde tırmandığı bir ralli için artan risklerin ayrıntılı bir muhasebesini yaparak başlıyor. Ekip, notta, “Nasdaq, Nvidia ve Microsoft gibi bir avuç mega sermayeli teknoloji hissesindeki kazançlar sayesinde geçen yılın kayıplarının büyük kısmını silerek yüzde 30 oranında arttı” diyor.

Ekip notuna şöyle devam ediyor: “İlk olarak, bu yüksek kaliteli teknoloji isimleri, değer hisse senetlerinden yüzde 6'dan fazla daha iyi performans gösteriyor ve tüm ABD hisse senedi piyasasını temsil etmeyi amaçlayan bir endeks olan Russell 3000'deki bileşenlerin yarısından fazlasını yıl boyunca kırmızı renkte bırakıyor.”

“Boğalar, rallinin zaten genişlediğine dair işaretlere kilitlenirken, bekledikleri trend devam edecek” diyen JPMorgan ekibi, düşük performans gösteren sektörlerin de faiz oranlarına ve ekonomik koşullara daha duyarlı olma eğiliminde olduğunu savunuyor.

Ekip, merkez tarafından yayınlanan projeksiyonlara göre, ABD ekonomisinin gücü zayıfladıkça ve Fed bu yıl iki kez daha 25 baz puanlık faiz artırımıyla borçlanma maliyetlerini artırmaya hazırlanırken, büyük teknoloji şirketlerini yukarı yönlü takip etmek yerine, bu hisse senetlerinin düşebileceğini dikkate almak gerektiğini belirtiyor.

Yılın ikinci yarısında yükseliş düşük ihtimal

JPMorgan, "Bazıları, piyasa için bir sonraki yükselişin, 2023’ün ikinci yarısında ve bu rallide geride kalanlar tarafından destekleneceğini savunuyor. Ancak, düşük performans gösterenlerin daha düşük fiyatlandırma gücü ve daha yüksek faiz oranı duyarlılığı ile genellikle daha döngüsel olduğu göz önüne alındığında, bunu zor bir olasılık olarak görüyoruz. Basitçe söylemek gerekirse, yatırımcılar, ekonomi yavaşlamaya başladığında hisse senedi değerlemelerinin çok yükseldiğinin farkına varabilir."

JPMorgan, uzun süredir beklenen resesyonun 2024'ün dördüncü çeyreğinde veya ilk çeyreğinde başlayabileceğini tahmin ediyor.

Daha zorlu bir makro zemin

Ekip, “Önleyici Fed gevşemesinin eksikliği, hisse senetlerinin keskin bir şekilde yeniden derecelendirildiği bir zamanda yumuşayan tüketici eğilimleriyle birlikte yılın ikinci yarısında hisse senetleri için daha zorlu bir makro zemin yaratıyor” şeklinde yazıyor.

Ekip, yatırımcıların ralliyi daha yükseğe doğru takip etmesiyle duyarlılık ve konumlandırmanın iyileştiğini söylüyor. JPMorgan ekibi şöyle devam ediyor: “Veriler, profesyonel para yöneticileri işe daha fazla para yatırırken, yatırımcıların daha fazla yukarı yönlü bahislere yatırım yaptığını gösteriyor. Ancak bu para, fiyatlandırma güçleri azalmaya devam ederse ve kurumsal kazanç artışı zorlanmayı sürdürürse, şirketler bu değerlemeleri haklı çıkarmakta zorlanabileceğinden, aktığı kadar hızlı bir şekilde düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Toplamda S&P 500 için kazançlara bakıldığında, son iki çeyrekte yıldan yıla küçüldüğü görülüyor.”

FactSet verilerine göre S&P 500 firmaları, önümüzdeki 12 ay boyunca beklenen kurumsal kazançlara dayalı olarak 18,9 değerinde bir değerleme getiriyor. Bu, beş yıllık ortalama olan 18.6'nın üzerinde.

Sıkılaşma döngüsü piyasalarda baskı yaratıyor

 

ABD borsaları resesyonla yüzde 23 düşebilir

 

Fed'in duraklamaya gitmesi hisse senetleri için ne kadar önemli?

 

Hisse senetleri yılı daha yukarıda kapatabilecek mi?

 

JPMorgan: ABD hisse senetlerindeki ralli baskı altında kalabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)