E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinJehan Barbur'dan çizme davası---

Jehan Barbur'dan çizme davası

Jehan Barbur'dan çizme davası
20 Haziran 2015 - 03:38 borsagundem.com

​Şarkıcı ve besteci Jehan Barbur kendi isminin marka olarak yer aldığı ayakkabı, çizme ve botların online satıldığı alışveriş sitesine dava açtı

Arap asıllı Türk şarkıcı ve besteci Jehan Barbur, isim ve markasını izinsiz kullandığı gerekçesiyle ayakkabı, çizme ve bot gibi ürünler satan alışveriş sitesine, 13 bin liralık tazminat davası açtı. Özge Eğrikar'ın Hürriyet'teki haberine göre markasının kullanarak sitenin haksız kazanç sağladığını iddia eden Barbur, delil olması için siteden 56 liralık bir çizme satın aldı ve faturasını mahkemeye sundu.

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne avukatı aracılığıyla dava açan Jehan Barbur’un dava dilekçesine göre alışveriş sitesi ‘markafoni.com’da kendi isim ve markası ile ayakkabı, bot ve çizme gibi ürünlerin satıldığını görünce, kendisinden izin alınmadan markası üzerinden ticari kazanç elde edildiği farketti. Bunun üzerine ‘Jehan Barbur’ marka 38 numara çizme siparişi verdi. Kredi kartıyla 56 lira 89 kuruş ücret ödeyen Jehan Barbur, çizme faturasını da delil olarak mahkemeye sundu.

Müvekkilinin Türkiye ve dünya çapında tanınmış bir kişilik olduğu ve marka değeri taşıdığını belirten Barbur’un avukatı dava dilekçesinde, “Müvekkilim yıllardır içinde bulunduğu sanat camiası içinde kendi tarzı ve sanatı ile büyük bir hayran kitlesine ulaşmış ve bir nevi marka haline gelmiştir. Müvekkilimden hiçbir izin alınmadan ve sözleşme yapılmadan davalılara ait internet sitesinden ‘Jehan Barbur’ ismi kullanılarak ticari kazanç elde edildiği tespit edilmiştir. Çeşitli bot, ayakkabı ürünlerinin müvekkilin ismi ile ‘Barbur’ markası ile birçok renk ve modelde bot ve ayakkabılar, davalı site üzerinden satılmış ve durumun ispat edilebilmesi için adına bahsi geçen ürünlerden bir tanesi için sipariş verilmiştir. Kendi adı ile üretilmiş ürünlerin davalı site üzerinden satılması, kesinlikle müvekkilin izni ve bilgisi dışındadır. Davalıdan 13 bin liranın tahsili ile marka tecavüzünün önlenmesine ve sitede müvekkil adıyla yapılan ürün satışlarının ihtiyaten durdurulmasına karar verilmesini istiyoruz” dedi.

RED TALEP EDİLDİ

Davalı alışveriş sitesinin avukatı ise cevap dilekçesinde davanın reddini istedi. Sanatçı Jehan Barbur’un 6 Ocak 2014 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’ne marka başvurusunda bulunduğunu belirten ‘markafoni.com’un avukatı,, ürünün sitede 27 Aralık 2013 tarihinden itibaren 4 günlük süre içinde kullanıldığını belirtti. Alışveris sitesinde satılan ürünleri Bosca Fashion Group İç ve Dış Tic. Ltd. Şti’den sözleşme doğrultusunda aldıklarını belirten site avukatı, asıl bu davada kendilerinin değil ürünlerin tedarik edildiği şirkete dava açılmasını gerektiğini kaydetti. Markafoni.com’un avukatı, “Marka hakkına tecavüz olabilmesi için tescilli bir markanın varlığı olması gerekir, fakat davacı kampanya tarihinden sonra marka başvurusunda bulunmuştur. Davacının talepleri haksız ve kabul edilemez” dedi. Mahkeme son duruşmada siteye ürünleri tedarik eden Bosca Fashion şirketinin cevap hakkını kullanması için duruşmayı erteledi.

Jehan Barbur kimdir?

1980 doğumlu Arap asıllı caz şarkıcısı-söz yazarı. Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Barbur profesyonel müzik hayatına adım atmak için İstanbul’a yerleşti. 2002’de profesyonel müzik hayatına başlayan sanatçı, ilk olarak farklı gruplarda pop, caz türünden repertuvarlarla vokalist olarak yer aldı. Bülent Ortaçgil’in aracılığıyla 2009’da ilk albümünü çıkaran Barbur’un “Gidersen”, “Leyla” ve “Neden” gibi şarkıları bazı müzik kanallarının Top 10 listelerinde birkaç hafta zirveye çıktı. Albümlerinde ortak çalışmalar bulunmasına rağmen, çoğunlukla kendi söz ve bestelerine yer veren Barbur’un,şarkıları ve sözleri bugüne kadar birçok dizi, sinema filmi ve tiyatro oyununda kullanıldı. Müzik hayatının yanısıra, edebiyat dergilerine yazılar yazan Barbur’un kısa öykü, şiir ve fotoğraflara yazılmış yazılarından oluşan ilk kitabı ‘Çatıdaki çimenler- Sen’e yazılar’ı, 2013 yılında çıkardı. İkinci kitabı için çalışmalarına devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)