E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJefferies: Dezenflasyon borsalara yaramayabilir---

Jefferies: Dezenflasyon borsalara yaramayabilir

Jefferies: Dezenflasyon borsalara yaramayabilir
20 Ocak 2023 - 11:21 borsagundem.com

Analistler, yatırımcıların enflasyondan değil dezenflasyondan korkmaları gerektiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon yavaşlasa da yüksek seyretmeye devam ediyor. Ancak analistler, her ne kadar fiyatların düşmesini olumlu karşılasa da, bunun yatırımcılar ve borsalar için iyi haber olmadığının altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li yatırım bankası Jefferies Group, tarihsel veriler ışığında değerlendirdiği enflasyonla mücadele sürecinin olası sonuçlarına odaklanıyor. Banka, ABD’de enflasyonun pik yaptığını ve düşüşün beklenenden çok daha hızlı gerçekleşeceğini ancak bunun ekonomik faaliyetler üzerinde belirgin olumsuz etkileri olacağını söylüyor. Jefferies, enflasyon korkularının artık yersiz olduğunun ve asıl zorluğun şu an yaşanan dezenflasyon sürecinde ortaya çıkacağının altını çiziyor.

Dezenflasyon trendi gelecek yıla kadar sürecek

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ABD’li yatırım bankası Jefferies, yatırımcılara enflasyonu unutmalarını ve 1980'lerin başındakine benzer bir ‘dezenflasyon dönemi’ne dikkat etmeleri gerektiğini tavsiye ediyor.

ABD’de gazdan buğdaya kadar her şeyin fiyatı rekor seviyelere yükselirken 2022 yılında Amerikalıların en büyük endişesi enflasyon oldu. Tüketici fiyat endeksi ile ölçülen yıldan yıla enflasyon, Haziran ayında yüzde 9,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ancak ardından hızla geriledi. Jefferies, trendin önümüzdeki yıl boyunca devam edeceğini savunuyor.

ABD merkezli yatırım bankası Jefferies Küresel Mikro Strateji Başkanı Desh Peramunetilleke, Perşembe günü yatırımcılarıyla paylaştığı notta enflasyonun zirveye ulaştığını yazdı. Peramunetilleke, “Dezenflasyon, 2023 yol haritamız için önemli bir varsayım” dedi.

Jefferies, Amerikalıların ve özellikle Amerikalı yatırımcıların enflasyon konusunda hiç endişelenmemeleri gerektiğine inanıyor. 1980'lerin başında görülen enflasyon düşüşünü gerçek tehdide bir örnek olarak nitelendiren banka, muhtemelen 2023'ün ikinci yarısında düşen şirket kazançları ve ABD'deki durgunlukla birlikte bu tehdidin görünür olacağının altını çiziyor.

Déjà vu

Yatırım bankası analistleri, 1965 yılından 1982 yılına kadar olan ‘Büyük Enflasyon’u takip eden dönem ile bugün TÜFE'deki hızlı düşüş arasında birkaç temel benzerlik olduğunu ortaya koyuyor. Paul Volcker, Ağustos 1979'da Fed'in 12. başkanı olduğunda, atanmasından on yıl önce ekonomiyi rahatsız eden ve sonunda faiz oranlarını yaklaşık yüzde 20'ye çıkaran aşırı enflasyona karşı hemen bir mücadele başlattı. Volcker'ın hızlı oran artışları ekonomiyi o kadar hızlı şekilde yavaşlattı ki, Ocak 1980'de ABD ekonomisi resesyona girdi ve işsizlik Aralık 1982'de yüzde 10,8 ile zirveye ulaştı.

Geride kalan 2022 yılı boyunca, Fed'in şu anki başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını Volcker'dan bu yana görülen en agresif şekilde yükseltti ve enflasyonu kontrol altına almak için bir parça ‘ekonomik acı’ uygulamaya istekli olduğunu açıkça belirtti. Jefferies analistleri, Volcker’in selefinin eylemlerinin onlara déjà vu yaşattığını söylüyor.

Analistler, “Volcker’in 1980-83 yılları arasındaki dezenflasyon dönemi, artan işsizlik ve resesyon pahasına daha yüksek oranlara tolerans gösterildiği göz önüne alındığında, mevcut döngüyle güçlü bir benzerlik gösteriyor. Ayrıca, tıpkı şimdi olduğu gibi özellikle petrolde arz tarafındaki baskıların hafifletilmesi dezenflasyon eğilimine yardımcı oldu” diyor.

Yatırımcılar için reçete

Mevcut ekonomik dönemin Volcker yıllarıyla karşılaştırılması, yatırımcılar için zor zamanlara dair bir reçete işlevi görebilir. Volcker’n başkanlığındaki Fed'in dezenflasyonu sırasında, S&P 500'ün hisse başına kazançların yüzde 19 oranında düştüğü görülüyor. Jefferies analistlerine göre bu, ABD tarihi boyunca ‘dezenflasyon dönemlerinde’ yaygın bir durum olma özelliği taşıyor.

Jefferies, son haftalarda kurumsal kazançlarda büyük bir düşüş uyarısında bulunan tek yatırım bankası da değil. Morgan Stanley CIO'su Mike Wilson, kurumsal kazanç tahminlerinin çok yüksek olduğunu ve en nihayetinde düşeceklerini ve hisse senetlerini de kendileriyle beraber aşağı sürükleyeceklerini savunuyor. Wilson, “Yatırımcıların biraz kayıtsız kaldığı başka bir alan da maliyetlerin net gelirlerden daha hızlı artıyor olması” diyor ve yavaşlayan enflasyonun S&P 500 şirketleri üzerindeki olumsuz etkiler bırakacağını ifade ediyor. Wilson, S&P 500'ün yılın ilk yarısında 3.000 puana geleceğini ya da bir başka deyişle yüzde 20'nin üzerinde düşeceğini öngörüyor.

Jefferies'in hisse senedi analistleri de bu görüşü yineleyerek, S&P 500'ün yalnızca düşen kazançlar nedeniyle değil, aynı zamanda yüksek faiz oranlarının kâr marjları üzerindeki etkisi ve artan durgunluk riskleri nedeniyle ilk çeyrekte ‘düzeltme’ yaşayacağını beklediklerini belirtiyor.

Ancak yılın zorlu ilk yarısından sonra hisse senetlerinin 2023 yılı ortasına kadar ‘güçlü yükseliş’ gösterebileceğini de sözlerine ekleyen Jefferies analistleri yatırımcılara, dezenflasyon dönemlerindeki tarihsel performansları nedeniyle ‘değer hisse senetleri’ne yönelmelerini tavsiye ediyor.

Değer hisse senetleri

Analistler, “Değer hisse senetlerine yatırım, tutarlı getiriler sağlıyor. Yatırım tarzı açısından değere odaklanın. Değer hisse senetlerinin yer aldığı sektörler, 1980'lerdeki dezenflasyon döneminde döngüsellerden daha iyi performans gösterdi” diyor.

Wall Street analistleri ve varlık yöneticileri, müşterilerin ortalamanın üzerinde getiri elde etmesine, riski yönetmesine ve portföylerini çeşitlendirmesine yardımcı olmak amacıyla hisse senetlerini farklı yatırım kategorilerinde gruplandırmayı tercih ediyor. Örneğin analistler, temel değerlerine ve/veya emsallerine göre düşük bir fiyattan işlem gören ‘değer hisse senetleri’ yerine ‘büyüme Hisse senetleri’ni tercih ettiklerini söyleyebiliyor. Jefferies hisse senedi analistleri şu anda ‘değer’ faktörünü tercih ettiklerini söyleseler de, bu kavramı tanımlamak söylemekten daha zor gözüküyor.

Öne çıkan sektörler

Analistler, “Gerçekten yatırımcının bakış açısına bağlı olduğundan, ‘değer’in sabit bir tanımı yoktur” diyor. Literatüre göre ‘değer hisse senetleri’ sabit, öngörülebilir nakit akışına sahip ve öz sermaye getirisi ve yatırılan sermaye getirisi gibi ölçütlere göre kârlı olan şirketler olarak tanımlanıyor. Ancak Jefferies, ‘sağlam bilançolar’, ‘tutarlı ve yüksek marjlar’ ve ‘öngörülebilir kazançlar’ gibi kriterleri içeren gerçek ‘değer’i belirlemek için kendi çerçevesini geliştiriyor.

Walmart, Home Depot, Visa ve Merck gibi şirketlerin tümü, Jefferies'in bu yıl piyasanın genelinden daha iyi performans göstereceğini düşündüğü ‘değer hisse senetlerine’ örnek teşkil ediyor. Analistler, sektör konumlandırmasıyla ilgili olarak ise yine 1980-1983 yılları arasına karşılık gelen dezenflasyonist dönemdeki performanslarına bakarak yatırımcılara ‘temel ürünler, kamu hizmetleri, iletişim hizmetleri ve sağlık hizmetlerine’ odaklanmalarını tavsiye ediyor.

Enflasyon riski azalıyorken, resesyon riski artıyor

 

ABD'de üretici enflasyonu yavaşlamaya devam etti

 

Enflasyon verileri ayı piyasasının sona erdiğini mi gösteriyor?

 

Enflasyon düşerken Wall Street neden ralli yapmıyor?

 

Enflasyon verisi, faiz beklentilerini değiştirdi

 

ABD'de aralık ayı enflasyonu açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)