E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİtalya'da faşizme dönüş korkusu---

İtalya'da faşizme dönüş korkusu

İtalya'da faşizme dönüş korkusu
23 Temmuz 2022 - 16:52 borsagundem.com

İtalya'da Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, parlamentoyu feshetmesi ile erken genel seçimlerin önü açıldı. 45 yaşındaki Meloni'nin liderliğini yaptığı neo-faşist parti Fdl'nin anketlerde ilk sırada çıkması Avrupa'da endişe yaratıyor

İtalya'da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın parlamentoyu feshetmesi ile İtalyanların 70 gün içinde sandık başına gitmesi bekleniyor.

Seçim atmosferine girilen ülkede Giorgia Meloni liderliğindeki ana muhalefetteki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI), kamuoyu yoklamalarında ilk sırada çıkıyor.

Siyasete girmeden önce gazetecilik yapan 45 yaşındaki Meloni, 2014'ten bu yana neo-faşist olarak tanımlanan Fdl'nin liderliğini yürütüyor. 

Eylül 2020'den bu yana da Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler Partisi'nin başkanlığını yürüten Meloni'nin ülkesine liderlik etme arzusu olduğu biliniyor.

Giorgia Meloni kimdir?

Euronews'te yer alan habere göre, ilk kez 2006 yılında İtalya Temsilciler Meclisi'ne seçilen 1977 yılı doğumlu Giorgia Meloni, 2012 yılında siyasetçi arkadaşları Ignazio La Russa ve Guido Crosetto ile birlikte aşırı sağcı, neo-faşist, milliyetçi muhafazakar çizgideki İtalya'nın Kardeşleri Partisini kurdu.

Meloni, 2014 yılında parti başkanı oldu ancak o yıl Avrupa Parlamentosu üyeliğine seçilemedi.

Bir çocuk annesi olan Meloni, eşcinsel evliliklere ve eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine karşı duruşuyla biliniyor. 

İstifa eden Başbakan Draghi'nin geçen yıl kurduğu "ulusal birlik" hükümetinde yer almayı reddetti.

Meloni'nin başında bulunduğu parti, yasa dışı göç konusunda 'sıfır tolerans' yaklaşımına sahip ve bu minvaldeki AB anlaşmalarının yeniden müzakere edilmesini istiyor. 

"Post-faşist" olarak nitelenen İtalya'nın Kardeşleri Partisi, yasa dışı göçmenlere dikkat çekiyor ve "Avrupa'nın İslamlaşması" iddiasını dillendiriyor.

İtalya Anayasasının, ülke hukukunu Avrupa hukukundan üstün tutacak şekilde değiştirilmesini destekliyor. 

Meloni'nin İtalyan siyasetinde üst düzey göreve gelen ilk kadın olarak tarihe geçme arzusu taşıdığı biliniyor. 

"İtalya'ya yeniden umut ve güç verelim"

Partisinin seçimlerde zafer kazanması halinde Meloni, başbakan olmak için ilk sırada yer alacak, ancak kendi partisinden başka bir ismi de liderliğe aday gösterebilecek.

Kişisel biyografisinde kendisini 'siyasetçi ve profesyonel gazeteci' olarak tanımlıyor. 

Siyasete 15 yaşından itibaren ilgi duymaya başladı, 1998 yılında, henüz 21 yaşındayken Alleanza Nazionale'nin Roma Eyaleti Meclis üyeliğine seçildi ve 2002 yılına kadar bu görevde kaldı.

Şubat 2001'den 2004'e kadar Alleanza Nazionale'nin gençlik hareketi olan Azione Giovani'nin ulusal yönetim komitesinin üyesi olarak görev yaptı. 

2004 yılında Azione Giovani'nin başkanı seçildi.

Aralık 2012'de Popolo della Libertà'dan ayrılarak Guido Crosetto ve Ignazio La Russa ile birlikte 'Fratelli d'Italia Centrodestra nazionale' adlı siyasi hareketi kurdu.

Aralık 2017'de Trieste'de düzenlenen Fratelli d'Italia'nın ikinci ulusal kongresinde oybirliğiyle yeniden parti liderliğine seçildi. 

4 Mart 2018'de Fratelli d'Italia'nın parlamenter sayısını beşe katladı. 

Partisi genel seçimlerde 18 senatör ve 32 meclis üyeliği elde etti. 

Halen Temsilciler Meclisi Anayasal İşler Komisyonu üyesi olarak faaliyet yürütüyor. 

28 Eylül 2020 tarihinde, oybirliğiyle Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler Partisi (ECR Party) genel başkanı seçildi. 

SWG araştırma şirketinin 18 Temmuz 2022'de açıkladığı son kamuoyu araştırmasına göre, FdI, yüzde 23,8 ile birinci sırada, yüzde 22,1'lik oranla merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) ikinci sırada yer alıyor.

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella parlamentoyu feshetti

 

İtalya'da Başbakan Draghi istifa etti

 

İtalya Başbakanı Mario Draghi istifa edeceğini açıkladı

 

İtalya erken seçime bir adım daha yaklaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KASIM YANTIR24 Temmuz 2022 10:29

    Bence artık tüm ülkeler kendi özbenliğine dönmeli ve abd nin güdümünden kurtulmalıdırlar.çünkü ülke halkları büyük acı çekmektedirler.ama italya ya fırsat verceklerini hiç zannetmiyorum.

  • Bence24 Temmuz 2022 00:50

    Faşizm milliyetçilik devletçilik iyidir ülkelerin bekası için önemli akımlardır

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ23 Temmuz 2022 20:50

    eğer almanya destek vermese italya ve ispanya ekonomik olarak iflas ettiği basında yer almaktadır.almanya italyan ekonomisini güçlü sanayisi ile resmen batırdı.