E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsveç: Üçlü muhtıraya tümüyle uyacağız---

İsveç: Üçlü muhtıraya tümüyle uyacağız

İsveç: Üçlü muhtıraya tümüyle uyacağız
05 Temmuz 2022 - 14:57 borsagundem.com

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokollerinin imzalanması sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, katılım protokollerinin yerel parlamentolarda onay sürecinin ne kadar zaman alacağıyla ilgili soru üzerine, iki ülkenin katılım protokollerinin 30 üye ülkenin de parlamentosunda onaylanması gerektiğini, her ülkenin farklı prosedürü olduğunu ancak birçok ülkenin bunu hızlı yapacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Müttefiklerin hızlı ve kolay bir onay süreci sağlayacağına güveniyorum. Benzer süreci yaşadığımız son örnekte parlamentolarda onay süreci 12 ay almıştı. Dolayısıyla tam olarak söyleyemem ama aylardan söz ediyoruz" dedi.

'Üçlü muhtıraya tümüyle uyacağız, takip edeceğiz'

İsveç Dışişleri Bakanı Linde de bir soru üzerine, "Gerçekten onay sürecinin hızlı olmasını umuyorum. Üçlü muhtıraya tümüyle uyacağız, takip edeceğiz. Ortak mekanizmamız da olacak. Her üç ülkenin de bunun iyi bir muhtıra olduğunu görebilmesini ve Türk parlamentosunun da onaylayabileceğini hissetmesine imkan vermesini umuyorum" cevabını verdi.

'Türkiye'nin endişelerini çok ciddiye aldık'

Türkiye ile müzakerelerin saygı içerisinde geçtiğini ifade eden Linde, "Türkiye'nin endişelerini çok ciddiye aldık" ifadesini kullandı.

Üye olduklarında Türkiye ile uyum içinde çalışacaklarını dile getiren Linde, sınır dışı ve iadelerin mevcut ve normal hukuki süreçlerine tabi olacağını ifade ederek bu çerçevede bu konuda çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Finlandiya'dan Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek

Finlandiyalı Bakan Haavisto da onay sürecinin hızlı olmasını umduğunu belirtti. Haavisto, ülkesinin Türkiye ile uzun dönemli iyi ilişkilere sahip olduğunun, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini desteklediklerinin altını çizdi.

"Muhtırada Türkiye'nin endişeleriyle ilgili her konuya değindik" diyen Haavisto, bu nedenle Türkiye'nin katılımla ilgili rızasını alacaklarını umduğunu açıkladı.

Stoltenberg: Finlandiya ve İsveç davetli statüsüne sahip olacak

İsveç ve Finlandiya için onay süreci başladı

İsveç ve Finlandiya'dan NATO için önemli adım

Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya belgeye uymak zorunda yoksa NATO'ya almayacağız

İsveç Başbakanı: Türkiye ile yapılan anlaşmaya uyacağız

İsveç ve Finlandiya sözlerini tutmazsa ne olacak? Erdoğan'ın yanıtı çok net

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)