E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail'de seçim sonrası bir gerginlik daha!---

İsrail'de seçim sonrası bir gerginlik daha!

İsrail'de seçim sonrası bir gerginlik daha!
21 Kasım 2022 - 03:01 borsagundem.com

İsrail, hükümet kurma yolunda yeni bir engelle daha karşı karşıya. Aşırı sağ parti olan Dini Siyonizm'in bakanlık talepleri karşısında, Başbakan olması beklenen Binyamin Netanyahu, bu süreçte zorlanacak gibi görünüyor.

Hükümet kurma çabaları devam eden İsrail'de Binyamin Netanyahu'nun müzakere çabaları aşırı sağcı Daniel Smotrich'in kabinede savunma bakanlığı görevini talep etmesi sonucu sekteye uğradı.

Eski Başbakan Netanyahu, 1 Kasım'daki seçimlere aşırı sağcı Otzma Yahudit Partisi Başkanı Itamar Ben-Gvir ve Dini Siyonizm Lideri Daniel Smotrich ile ortak listeyle girmişti. Netenyahu böylece sandıktan ilk sırada çıkmıştı.

Ancak şu günlerde Netanyahu'nun liderlik ettiği Likud Partisi ile koalisyonda yer alması beklenen aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi arasında anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Dini Siyonizm Partisi, Filistin devletine karşı çıkıyor ve işgal altındaki Batı Şeria'nın ilhak edilmesini istiyor.

Dini Siyonizm Partisi'nin milletvekilleri, parti lideri Betzalel Smotrich'in savunma bakanı olmasını talep ediyor. Söz konusu partinin bu talepteki amacı yarısından fazlası İsrail ordusunun kontrolü altında olan Batı Şeria'daki politikaları etkileyebilmek.

İki bakanlık talep ediliyor

Öte yandan Dini Siyonizm, maliye pozisyonu için de bir bakanlık talebinde bulunuyor.

Oysa seçim kampanyası sırasında Neyanyahu, savunma, maliye ve dışişleri olmak üzere üç büyük bakanlığı elinde tutacağını söylemişti. 

İsrail'de kurulacak olan yeni hükümet, İsrail tarihinin en sağcı hükümeti olarak kayıtlara geçecek.

Bu durumun, Başbakanlığı beklenen Binyamin Netanyahu'nun özellikle Batılı müttefikleri ile diplomatik ilişkilerinde denge kurmayı zorlaştırabileceği olarak yorumlanıyor. 

İsrail Filistin toprağına el konulması için askeri talimat çıkardı

 

İsrail'de hükümeti kurma görevi Netanyahu'ya verildi

 

Türkiye'ye gelen İsrailli sayısı 5 kat arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)