E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail-Lübnan anlaşmasının metni ortaya çıktı---

İsrail-Lübnan anlaşmasının metni ortaya çıktı

İsrail-Lübnan anlaşmasının metni ortaya çıktı
12 Ekim 2022 - 16:15 borsagundem.com

İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sınırı anlaşmasının detayları ortaya çıktı. İki ülkenin anlaşmayı sonuçlandırmak için sınır bölgesi olan Nakura'da buluşmayı planladığı belirtildi.

Lübnan ile İsrail arasında uzun süreli müzakerelerin ardından Doğu Akdeniz’de deniz sınırının belirlenmesine yönelik varılan anlaşmanın metni paylaşıldı.

İsrailli kaynaklardan alınan bilgilere göre anlaşma metninde, "ABD Lübnan/İsrail arasında kalıcı deniz sınırı oluşturmayı ve İsrail/Lübnan’ın deniz anlaşmazlığına ilişkin kalıcı ve adil bir çözüme varmaya hazır olduğunu teyit eder." ifadelerine yer alıyor.

Buna göre İsrail ve Lübnanlı temsilciler, anlaşmanın sonuçlandırılması için iki ülke arasında sınır bölgesi olan Nakura'da buluşmayı planlıyor.

Tarafların, bir deniz sınır çizgisi (MBL) oluşturmayı kabul ettiklerine işaret edilen anlaşma metninde  koordinatlar da paylaşıldı.

WGS84 referans noktasındaki bu noktalar, aşağıdaki jeodezik modellenmeye göre bağlanacak:

Enlem:


33° 06′ 34.15′′ K

33° 06′ 52.73′′ K

33° 10′ 19.33′′ K

33° 31′ 51.17′′ K

Boylam:


35° 02' 58.12'' D

35° 02' 13.86'' D

34° 52' 57.24'' D

33° 46′ 8.78′′ D

Anlaşma metni ayrıca;

Lübnan sularından tartışmalı bölgeden geçerek İsrail'e uzanan Kana gaz sahasında henüz bilinmeyen miktarda doğal gaz olduğu,

Lübnan’ın Kana sahasını kullanmak için, "uluslararası yaptırımlara tabi olmayan ve de İsrailli veya Lübnanlı olmayan bir veya daha fazla saygın uluslararası şirkete" lisans verebileceği,

Fransız Total firmasının şu an lisansa sahip olduğu ve bu kriterleri karşıladığı, kriterlere uyan başka şirketlerin de lisans sahibi olabileceği ,

Rezervlerin keşfinin anlaşma yürürlüğe girdikten sonra başlayabileceği,

İsrail’in, önceden bilgilendirildiği sürece, deniz sınırının hemen güneyinde sondaj yapmak dahil olmak üzere "makul ve gerekli faaliyetlere" itiraz etmeyeceği,

"İsrail’in, Kana’daki herhangi bir potansiyel mevduat üzerindeki hakları için 9. Blok Operatörü (Total Enerji) tarafından ücretlendirileceği ve bu amaçla İsrail ve 9. Blok Operatörünün nihai yatırım kararından önce bir finansal anlaşma imzalayacağına" yönelik maddeleri içeriyor.

Ek olarak "Lübnan, 9. Blok Operatörü ile İsrail arasındaki herhangi bir düzenlemeden sorumlu veya taraf değildir." maddesi de yer aldı.

ABD’nin arabuluculuk rolünün devam edeceğine dikkati çeken anlaşma metninde;

“İhtilaflı bölgede başka doğal kaynaklar bulunursa ve bunu kullanan bir taraf diğer tarafın o kaynaktaki birikimini tüketirse, ABD, 'hakların tahsisi konusunda bir anlaşmaya varmak amacıyla' arabuluculuk yapacaktır. Anlaşmanın yorumlanması veya uygulanmasıyla ilgili herhangi bir anlaşmazlık ABD tarafından yönetilecektir.” ifadesi bulunuyor. 

Lübnan İsrail'in hava sahası ihlalini BM'ye taşıyor

 

İsrail ve Lübnan müzakere masasında

 

Lübnan Bankalar Birliği, krizden hükümeti sorumlu tuttu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)