E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİskoçya'da başbakanlık için Müslüman aday da yarışıyor---

İskoçya'da başbakanlık için Müslüman aday da yarışıyor

İskoçya'da başbakanlık için Müslüman aday da yarışıyor
25 Şubat 2023 - 18:05 borsagundem.com

İskoçya'da Başbakan Nicola Sturgeon, hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifa etti. Sturgeon'dan boşalan koltuk için üç adaydan biri ise Müslüman Hamza Yousaf

İskoçya Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon'ın hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifasının ardından parti başkanlığı için mücadele verecek üç aday belli oldu.

İskoçya Maliye ve Ekonomi Bakanı Kate Forbes, Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Hamza Yousaf ve eski Sosyal Güvenlik Bakanı Ash Regan en az 100 oy alarak aday olmak için belirlenen barajı geçti. Üç lider SNP'nin bir sonraki lideri ve İskoçya'nın Başbakanı olmak için yarışacak.

Yarışı kazanan isim, SNP üyeleri tarafından 13 Mart'ta başlayacak ve 14 gün sürecek oylamanın ardından 27 Mart'ta açıklanacak.


Favori aday Forbes şansını zora soktu

Mücadelede favori isim olarak gösterilen Kate Forbes, hafta içinde verdiği bir röportajda dini inancı gereği eşcinsel çiftlerin evlenmesine olumlu yaklaşmadığını ifade etmesi şansını zora soktu.

Evanjelik İskoçya Özgür Kilisesi'ne mensup olan Forbes, İskoç Parlamentosu 2014 yılında eşcinsel birliktelikleri yasallaştırdığında henüz milletvekili olmadığından oy kullanmamıştı.

Verdiği röportajda böyle bir oylamada oyunun renginin ne olacağına dair soruya dini inancı sebebiyle kişisel olarak lehte oy veremeyeceğini belirten Forbes "Ancak İskoçya'da halihazırda var olan hiçbir haktan geri adım atmayacağım." diyerek bu kararı değiştirmek gibi bir niyetinin olmadığını ifade etmişti.

Bu açıklamalar üzerine bazı SNP milletvekilleri Forbes'tan desteklerini çekerken, diğerleri inancı konusunda açık olduğu için övgüde bulundu. Forbes liderlik yarışında asıl konunun İskoçya'nın bağımsızlığı olduğunu vurguluyor ve milletvekili seçildiğinde oy veren seçmenin görüşlerinden haberdar olduğunu hatırlatıyor.

(Euronews)

İskoçya: Bir neslin gördüğü en kötü deprem

A Milliler hazırlık maçında İskoçya'yı 2-1 yendi

Borsada seçim rallisi olacak mı?

Seçimler ertelenecek mi? Hükümet kanadından net açıklama

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI26 Şubat 2023 11:28

    Kuzer irlanda irlanda iskoçya kanada y.zelanda avusturalya ilk aklıma gelenler bunların hepsi ve anayasaları ingilere krallığına aittir iç ve dış işlerinde İngiltere de bulunan krallığa aittir.kralı gelse krallığın kontrolünden çıkamazlar.

  • baran26 Şubat 2023 02:47

    Böyle yüzeysel değerlendirmeler çok yanlış   Ne iskoçya da ne İngiltere de öyle demokrasi falan yok.  Demokrasi ve Medeniyetin beşiği ilan edilen İngiltere de Karliçe şimdi de Kral Symbolic Sembolikmiş.  Yersen.  Hey yavrum hey!  Dünya yı nasıl da uyutuyorlar.  En çok ta bizim cenabet hödükler bunlara hayran.  Seçimle gelen insanı diktatör ilan edip makamını da saray demeyi de her bir kelamlarında alçaklık ifadesi olarak belli ederler.  Gider Esad diktatörüne de yalakalık yaparlar üstelik git sen de görüş diye akıl da verirler.  Ha bir de 11 seçim kaybetse de kendini partinin başında tutup yönetmek Dünya yı yönetmekten daha zor diye de palavra atmayı hiç ihmal etmez. 

  • E.g.26 Şubat 2023 00:42

    İSKOÇYA BAŞBAKAN/PARTİ BAŞKANI ADAYLARINDAN BİRİ MÜSLÜMAN BU ŞU DEMEK EN İYİ LİYAKAT İSKOÇYA İÇİN EN ÖZGÜRLÜKÇÜ ADAY KİMSE O SEÇİLMELİ DİYORLAR BİZDE ADAY FARKLI MEZHEPTENSE KÜÇÜMSENMEK İSTENİYOR ÜLKEMİZDE FARKLI DİNDEN BİRİ ADAY OLSA NE OLUR? ÜLKEMİZ VATANDAŞI OLAN SURİYE ASILLI SOMALİ ASILLI RUS UKRAYNA HİNT ASILLI BİRİLERİ DE PARTİ BAŞBAKANLIĞINA CUMHURBAŞKANI ADAYI OLSUN SEÇİLİR VEYA SEÇİLMEZ O AYRI MESELE

  • NUSRET ALİBEYSOY26 Şubat 2023 11:26

    Liyakat güzel bir şey dinimizide onu emir eder.Sanki muhalefet partisi iktidara gelse ne olacak ülke çokmu liyakatlimi olacak.Arkadaşım anlatır idi imamhatip lisesini bitirmi ve avukat olmuşlar o zamanlar adalet chp li moğulbay imiş arkadaşım hakim sınavlarını kazandık sözlüde imamhatip mezunu olduklarımız için bizi hakim yapmadılar hepsini hakimliğe aldılar dedi.Ecevitin yanında töbder diye bir dernek vardı lise mezunlarına üç ay eğetim verip kendi partilili olanların hepsini öğretmen yaptılar sence bu mu liyakat.

  • Sai26 Şubat 2023 10:58

    Olacak zaten en fazla 20 yıl sonra suriyeliler azınlık ittifakları kurarak bizleri yönetmeye başlicak. Boşuna demografi değiştirilmiyor. Tarihten silmek için.

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM25 Şubat 2023 20:59

    Bu devlet kendi içlerinde nasıl da medeniler. Birde bizim muhalefet partileri bu duyarlılığı gösterseler.bizimki 12 seçimdir kayıp ediyor yinede aldırmıyor.