E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran balistik füze kullandı, İngiltere uyardı---

İran balistik füze kullandı, İngiltere uyardı

İran balistik füze kullandı, İngiltere uyardı
25 Aralık 2021 - 09:53 borsagundem.com

Tahran'ın 5 gün süren askeri tatbikatların kapanışında balistik füze kullanmasının ardından İngiltere İran'ı uyardı.

İran ülkenin güneyinde düzenlenen geniş çaplı tatbikatların kapanışında aynı hedefe doğru eşzamanlı balistik füzelerin ateşlenmesi test edildi.

Devlet televizyonuna göre askeri yetkililer İsrail’e İran’a yönelik tehditleri hayata geçirmeme konusunda uyarıda bulundu. İran Devrim Muhafızları’nın yaptığı tatbikatlar, İran'ın baş düşmanı İsrail’deki yetkililerin, nükleer program ve bu programla ilgili imzalanan uluslararası anlaşmanın canlandırılmasını amaçlayan müzakerelerin ardından İran’ı tehdit ettiği bir dönemde geldi.

İsrailli yetkililer, Yahudi devletinin İran’ın atom silahı elde etmesine izin vermeyeceğini vurgularken, Tahran böyle bir çabasının olmadığını belirtiyor.

"HERHANGİ BİR HATA YAPILIRSA ELLERİNİ KESERİZ"

İran devlet televizyonu dün (Cuma), ülkenin güneyindeki tatbikatların beşinci ve son gününde bir çöl bölgesinde farklı noktalara konumlandırılan fırlatma rampalarından neredeyse aynı anda ateşlenen füzelerin görüntüsünü servis etti. İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, televizyona yaptığı açıklamada,“Bu, İran füze gücünün bir parçası. 16 füze aynı hedefi vurdu. Bu, İran’a saldırmak isteyen herhangi bir ülkeyi yok edebilecek yüzlerce füzenin küçük bir parçası” dedi. Tatbikatlarda İran’ın ‘en etkili füzelerinin’ test edildiğine işaret eden Bakıri, tatbikatların zamanlamasının “Siyonist rejimin son günlerdeki içi boş tehditleriyle” ilişkili olduğunu belirtti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, tatbikatların Siyonist rejim yetkililerinin tehditleriyle yüzleşmede ciddi bir uyarı olduğunu ifade etti. Selami, “(Siyonist rejimin yetkilileri) herhangi bir hata yaparlarsa ellerini keseriz” dedi.

İran devlet televizyonunun yayınladığı açıklamada Selami, “Bu eğitimlerde çok ciddi bir mesaj, Siyonist yapının tehditlerine karşı ciddi ve gerçek bir yanıt vardı. Bu eğitimler Siyonist yapıyı herhangi bir ahmaklık yapmasına karşı uyarıyor. Herhangi bir ahmaklık yaparlarsa ellerini keseriz. Gerçek operasyonlar ile savaş tatbikatları arasındaki mesafe, sadece füzeleri ateşleme yönünü değiştirmektir” ifadelerini kullandı.

"İRAN BU FAALİYETLERİ DERHAL DURDURMALI"

Birleşik Krallık İran’ın tatbikatlarda balistik füze kullanmasını kınayarak, bu adımın, balistik füze teknolojisinin kullanıldığı denemeler de dahil olmak üzere İran’ın nükleer başlık taşıyabilen balistik füzelerle ilgili hiçbir faaliyette bulunmaması gerektiği belirtilen 2231 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını ihlal ettiğini dile getirdi. Birleşik Krallık Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Dairesi (FCDO) Sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, “Bu uygulamalar bölgesel ve uluslararası güvenliğe tehdit oluşturuyor, İran bu faaliyetleri derhal durdurmalı” çağrısında bulundu.

Devrim Muhafızları pazartesi günü İran’ın güneyindeki üç ilde tatbikat başlattı. Yerel medyada çıkan haberlere göre tatbikatlar kapsamında karada ve denizde füze denemeleri ile kara ve deniz kuvvetlerinin eğitimleri gerçekleştirildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu bünyesindeki Füze Birimi Komutanı Emir Ali Hacızade, balistik füzelerin güdümlenmesi, farklı yönlere hareket etmeleri ve manevra yapabilme güçlerinin İranlı uzmanlar tarafından geliştirildiğini, düşmanın işini zorlaştırdığını ve düşmanların füzelerin hangi taraftan geleceğini ve hangi bölgeye düşeceğini tahmin edemeyeceğini söyledi.

Fırlatma rampalarından birden fazla kamikaze (intihar) drone’ların fırlatılabilmesinin manevra avantajlarından biri olduğunu söyleyen Hacızade, “Bu durum ateş hacmimizi artırıyor. Radar sistemlerini atlatabilecek çok sayıda drone hedefe doğru ilerliyor. Tüm fırlatma işlemlerinin başarılı olduğunu gördük. Füzeler ve drone’lar belirlenen hedefe ulaştı” ifadesini kullandı.

"BÖLGESEL VE ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR"

İran balistik füzelerinin menzilinin 2 bin kilometreye vardığını ve İsrail ile bölgedeki ABD üslerine ulaşabileceğini söylüyor. Dünya güçlerinin 2015 yılında İran’la yapılan nükleer anlaşmayı canlandırma çabalarına karşı çıkan İsrail, uzun bir süredir Tahran’ın nükleer bomba elde etmesini engelleme diplomasinin başarısız olması halinde askeri operasyon düzenlemekle tehdit ediyor. İran ise nükleer programının barışçıl hedeflere sahip olduğunu söylüyor.

Öte yandan, Alman Haber Ajansı’nın (DPA) aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, yaptığı açıklamada, “İran’ın bölgedeki silahlı gruplara olan desteği, bölgedeki ve başka yerlerdeki ortaklarımızın yanı sıra bölgedeki güçlerimizi, diplomatlarımızı ve vatandaşlarımızı tehdit ettiği gibi bölgesel ve uluslararası güvenliği de tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, dünya güçlerine, İran’ın talebiyle durdurulan nükleer müzakerelerle Tahran’ın zaman kazanmasına izin vermeme çağrısında bulundu. Müzakerelerin pazartesi günü yeniden başlaması kararlaştırıldı. İsrail’in Ortadoğu’da nükleer cephaneliğe sahip tek devlet olduğuna dair yaygın bir kanaat var.

İsrail, İran’ın nükleer tesislerini nasıl vuracağını tartışıyor

İran 'kırmızı çizgiyi aştı ABD askeri hazırlıklara başlıyor

ABD: İran’ın nükleer silah geliştirmesine az bir süre kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)25 Aralık 2021 14:40

    ulen düne kadar iran cami üzeirne bayrak açıp savaşa savaş dedi. ne oldu ? :D arapların tehditleri hep içi boş çıkar. kaale almayacaksın.

  • DOĞRU25 Aralık 2021 11:48

    nükleer silah  ve uzun menzilli hızı yüksek füze yapabiliyorsan dünyada söz sahibi olursun ,yoksa insan gücüyle ,topla ,tüfekle ancak kendini kandırırsın...

  • RAMO CANCAN25 Aralık 2021 10:46

    kendileri kullanınca kimseden izin almazlar müslüman ülkeler kullanınca izin mi alacaklar.israil de 100 tane atom bombası var on bir şey deme müslüman ülkelerde daha yapma aşamasında iken kıyametleri koparın.böyle dünyanın içine tüküreyim.