E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriiPhone 15 lansmanı Wall Street’i neden heyecanlandırmadı?---

iPhone 15 lansmanı Wall Street’i neden heyecanlandırmadı?

iPhone 15 lansmanı Wall Street’i neden heyecanlandırmadı?
14 Eylül 2023 - 16:50 borsagundem.com

Apple'ın iPhone 15 lansmanı, Wall Street’i pek de heyecanlandırmamışa benziyor. Apple hisseleri, lansmana rağmen düşüş eğilimini sürdürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple’ın uzun zamandır beklenen iPhone 15 lansmanı, yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmış gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Apple hisseleri lansman sonrası dünü yüzde 1,7 oranında düşüşle 176,3 dolardan kapattı. Piyasa öncesi işlemlerde ise Apple hisseleri yüzde 0,5 oranında düşüşle 175,47 dolara kadar geriledi.

Fiyat artışı

Barron’s’tan Callum Keown’un haberine göre, Apple'ın uzun zamandır beklenen iPhone 15 lansmanı yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Wall Street de durumdan pek memnun görünmüyor.

Dünyanın en değerli şirketi Apple, Salı günü yeni iPhone modellerini tanıttı ve işler oldukça beklendiği gibi gitti. Tek sürpriz, Apple'ın Pro Max'in başlangıç fiyatını 100 dolar artırmasının, analistler tarafından büyük ölçüde beklenen iPhone Pro fiyat artışına yaklaşamamış olmasıydı.

D.A. Davidson analisti Tom Forte, son telefon lansmanından sonra Apple hisselerinin yükselişe geçmemesine şaşırmadığını belirtti. Forte, paylaştığı notta, “Geçmiş yılların aksine, şirketin hisse fiyatını yükseltmek için güçlü iPhone satışlarına güvenemeyeceğine inanıyoruz” diye yazdı.

Forte, iPhone 15'in çıkış tarihi olan 22 Eylül'e rağmen yönetimin Eylül çeyreğinde gelirin düşmesi yönünde yol gösterdiğini belirtti. Ayrıca Çin'deki ‘cansız satış potansiyeli’ne de değindi. Apple hisseleri için Nötr notunu ve 180 dolarlık fiyat hedefini yineledi.

Mütevazı bir olumsuzluk

John Vinh liderliğindeki KeyBanc analistleri de ürün lansmanını hisse senedi için ‘biraz olumsuz’ olarak değerlendirdi ancak 200 dolarlık fiyat hedefini korudu.

KeyBanc analistleri, “Pro modeli için beklenen fiyat artışının olmayışı, tüketicilerin yükseltme için zorlayıcı bir motivasyona sahip olmadığı özellikler ve taşıyıcıların daha az agresif promosyonları göz önüne alındığında Eylül etkinliğini Apple için mütevazı bir olumsuzluk olarak görüyoruz" dedi.

Evercore analistleri ise, olayı ‘biraz hayal kırıklığı' olarak değerlendirdi ve Pro için yapılacak bir fiyat artışının, Huawei'nin yakın zamanda piyasaya sürülen yeni akıllı telefonunun etkilerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini söyledi. Evercore analistleri, “iPhone'un tasarımında veya işlevselliğinde büyük bir değişiklik görmemizin üzerinden uzun zaman geçmesi nedeniyle, yatırımcılar genellikle bu etkinliğe nispeten düşük beklentilerle giriyorlar. Ancak yatırımcılar Pro'nun maliyetinde 100 dolarlık bir artış görmeyi umuyorlardı.” dedi. Analistler, hisse senedinde hala 210 dolarlık fiyat hedefiyle yükseliş eğilimlerini sürdürdü.

Olumlu görüşler

Lansman etkinliğini herkes olumsuz bir açıdan görmedi. Wedbush analisti Dan Ives, Apple hisseleri için fiyat hedefini 230 dolardan 240 dolara çıkardı ve gelecek yılki yükseltme döngüsünün yukarı yönde sürpriz olacağını söyledi. iPhone 15 Pro'ya yönelik fiyat artışının olmamasının sürpriz olmadığını ancak Pro Max'e yönelik artışın ‘akıllı ve stratejik bir hareket’ olduğunu yazdı.

Ives, son yıllarda görülen yüzde 60 ila yüzde 40'a kıyasla tüketicilerin daha büyük bir kısmının temel modelden yüzde 75 ila yüzde 25'lik bir payla Pro modellerine geçmesini bekliyor. Bu, şirketin ortalama satışları için ‘büyük bir destek rüzgarı’ anlamına geliyor. Ives, “iPhone 15'in Apple'a çok önemli tatil sezonuna girerken ek ivme kazandırdığına inanıyoruz” diyor.

Citi analistleri de lansmanın olumlu yönlerini görmeyi tercih ediyor ve üç modeldeki sabit fiyatlandırmanın, zorlu makro ortamda satış anlamında şirkete yardımcı olabileceğini belirtiyor. Citi analistleri ayrıca, Apple’ın premium telefonlara geçiş yapan tüketicilerin birim başına brüt kârını maksimuma çıkarmaya daha fazla odaklandığını ve iPhone 15'in iPhone 14 serisine göre daha yüksek premiumlaştırma sağlayacağını söylüyor ve Apple hisseleri için 240 dolarlık fiyat hedefiyle ‘Satın Al’ notunu koruyor.

iPhone 15, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max'in satış fiyatları belli oldu

 

Apple hisselerindeki düşüşü iPhone 15 mi sonlandıracak?

 

Apple en değerli şirket ünvanını kaybedebilir

 

Yatırımcılar Apple hisselerinde satışı abartıyor mu?

 

'Çin' iddiaları Apple'a iki günde 200 milyar dolara mâl oldu

 

Apple hisselerinde 'Çin' düşüşü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)