E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriIlıman kış ayakkabıyı vurdu---

Ilıman kış ayakkabıyı vurdu

Ilıman kış ayakkabıyı vurdu
28 Nisan 2014 - 05:29 borsagundem.com

Ilıman kış nedeniyle ayakkabı satışında kötü bir sezon geçti. Scooter'ın patronu Şerafettinoğlu, "Düşüş sürerse istihdamı kötü etkiler" dedi

Türkiye, 2013-2014 kışını fazlasıyla ılıman geçirince çizme ve bot başta ayakkabıda istenen satışlar gerçekleşmedi.

Demet Cengiz'in Hürriyet'teki haberine göre Scooter ayakkabı markasının sahibi Macro AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Şerafettinoğlu, “2014 nereden bakılırsa zor bir yıl olacak. 2013-2014 kışı çok ılıman geçti. Dolayısıyla sezon hem ayakkabıda hem de giyim perakendesinde çok kötüydü” dedi. Şerafettinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 yılı yüzde 15-20 düşüşle kapandı. Aslında çok daha radikal düşüş olurdu ama biz önlem alarak çalışıyoruz. Satışlarımızı sezon öncesinden yapıyoruz. Kış nedeniyle siparişler tekrar etmeyince bir kayıp oldu. Bu yıl ön siparişte ise yüzde 30 düşüş var. Biz ne kadar sipariş alırsak o kadar üretim yapıyoruz. Bir tesisimiz, üretimimiz, çalışanımız var. Onları muhafaza etmeye çalışıyoruz. Geçici bir dönem deyip sineye çekebiliriz ama uzarsa sektörü, işsizliğe olumsuz etki eder.”

UCUZ AYAKKABI PAHALI ÇANTA

Scooter’ın botla özdeşleşmiş bir marka olduğunu kaydeden Şerafettinoğlu, Türkiye’de kişi başı yıllık ayakkabı tüketiminin 3 çift olduğunu söyledi. Şerafettinoğlu “Son 10-15 yıldır Türkiye’de kişi başı 3 çift olan ayakkabı tüketimi aynı. Kişi başı mili gelir çok arttı ama ayakkabı harcaması artmadı. Kişi başı gelirin 3 bin dolardan 10 bin dolara çıktığını biliyoruz” dedi. Avrupa ve ABD’de kişi başına yılda 5-6 çift ayakkabı satın alındığını hatırlatan Şerafettinoğlu şu tespitlerini aktardı: “Ayakkabı ihtiyaçtan alınmaz genellikle ama bizde hâlâ ilk sırada ihtiyaçtan. Bizde pahalı çantaya pahalı ayakkabıdan daha çok eğilim var. Ayakkabıda markayı göstermek daha zor. Bu nedenle ucuz ayakkabı eğilimi yüksek.”

KÜÇÜK ATÖLYELER KAPANIYOR

Esenyurt’taki 15 bin metrekarelik fabrikada üretimi sürdürdüklerini anlatan Şerafettinoğlu, denedikleri mağazacılıktan bambaşka bir alan olduğunu için çıktıklarını, perakende yerine üretime odaklandıklarını söyledi. Türkiye’de ayakkabı markalarının büyük mağazalar altında toplanmaya başladığına değinen Şerafettinoğlu, “Küçük üreticiler, atölyeler kapanıyor. Orta büyüklükteki üreticiler ise fasoncu oluyor. Bizde ihracatın payı yüzde 15-20. Fason üretimimiz yok. Sadece kendi markamızı üretiyoruz. Kendi markamızda inat ettik” dedi.

YABANCILAR BİZİ DE İSTEDİ

Fikret Şerafettinoğlu, yabancı fonların Türk markalara ilgisini sormamız üzerine “Bize de yabancı bir fon talip oldu ama biz sıcak bakmadık. Onlar bir kısmını almak istedi. Biz ya tamamına sahip oluruz ya da tamamını satarız. İki başlılığı tercih etmeyiz. Ya yüzde 100 içinde oluruz ya da dışında” diye konuştu.

2015 YILINDA OTEL AÇILIR

Şerafettinoğlu, 35 milyon dolar yatırım yaptıkları İkitelli’deki otelle ilgili olarak ise “Biraz gecikme oldu ama 2015 yılında açmış oluruz. Yabancı bir zincirin işletmesi için anlaşmaya varmak üzereyiz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)