E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİkinci çeyrekte borsaları neler bekliyor?---

İkinci çeyrekte borsaları neler bekliyor?

İkinci çeyrekte borsaları neler bekliyor?
04 Nisan 2022 - 17:51 borsagundem.com

Küresel borsalar pandemiden bu yana en kötü performansını gösterdiği ilk çeyreği geride bıraktı. Nisan ayına ilişkin beklentiler yüksek olsa da uzmanlar piyasaların ikinci çeyrekte ciddi engellerle karşı karşıya olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa, volatilitesi yüksek bir ikinci çeyreğe doğru ilerliyor. Ancak Nisan ayının geleneksel olarak hisse senetleri için yılın en iyi ayı olduğu biliyor.

Wall Street endeksleri Mart ayında daha yüksek bir performans gösterdi. Ancak ilk çeyrek için piyasalarda zayıf bir görünüm hakimdi. Borsalar ilk çeyrekte pandemiden bu yana en kötü performansını gerçekleştirdi. Yatırımcılar yükselen faiz oranlarından Ukrayna’daki savaştan ve hem Rusya hem de Ukrayna'dan gelen emtia ihracatındaki aksaklıklarla daha da kötüleşen enflasyondan endişe duyuyorlar.

Hisse senetleri genellikle Nisan ayında daha yüksek bir performans gösterir ve tarihsel olarak Nisan ayı S&P 500 Endeksi için yılın en iyi ayıdır. CNBC’nin haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi CFRA'nın Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, S&P 500’ün Nisan aylarında İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana %70 ihtimalle yükseldiğine ve ortalama %1,7’lik pozitif performans gösterdiğine dikkat çekiyor. Endeksin diğer aylar içerisindeki ortalama performansı ise %0,7 seviyesinde.

S&P 500 Mart ayında %3,6 yükseldi ve Stovall rallinin devam edebileceğini öngörüyor. Baş stratejist, “Sanırım kırılma noktasına geri dönüyoruz, ama yıl sonu rallisini yapmadan önce başka bir geri çekilme veya düzeltmeden geçersek şaşırmam” açıklamasında bulundu.

Hafta boyunca piyasalar, Ukrayna savaşı ve ABD Merkez Bankası (FED) etrafındaki gelişmelere odaklanacak. FED'in Çarşamba günü, 2018'den bu yana ilk kez faiz oranlarını yükselttiği Mart toplantısına ilişkin tutanakları yayınlaması planlanıyor.

Ayrıca Salı günü FED üst düzey yöneticilerinden Lael Brainard yapacağı açıklamalar da dahil olmak üzere bazı FED yöneticilerinin konuşmaları gündemde yer alacak.

AMERIVET Securities ABD Kurları Başkanı Greg Faranello, ABD Merkez Bankası'nın bilançosunu küçültme planları hakkında daha fazla ayrıntı sağlamasının muhtemel olduğunu bu sebeple FED tutanaklarının haftanın en önemli gündem maddesi olabileceğini söyledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yaklaşık 9 trilyon dolarlık bilançosu olan FED’in varlıklarını azalması sıkılaştırma politikaları için yeni bir adım olacak

Faranello konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasalar merak ediyor. Yatırımcılar sermayenin ne kadar hızlı, ne kadar büyük miktarda ve nasıl azaltılacağı konusunda bazı ipuçları arayacaklar” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar ayrıca Nisan ortasında başlayacak ilk çeyrek bilanço sezonu öncesinde şirketlerden gelecek yorumları izleyecekler. Stovall, "İlk çeyrek bilançoları son bir ayda gerçek anlamda iyileşiyor, bu da cesaret verici" açıklamasında bulundu.

Yatırım uzmanları yeni çeyrekten neler bekliyor?

Dow Jones Endeksi ilk çeyrekte %4.6, S&P 500 Endeksi %5 düştü. Açık ara en kötü performans gösteren endeksse %9,1'lik düşüşle Nasdaq oldu. Geçen hafta hisse senetleri daha sakin bir seyir izledi. Dow Jones Endeksi %0,1 düşerken, S&P 500 Endeksi %0,1 yükseldi. Nasdaq Endeksi ise %0,7 yükseldi.

Tahvil faizleri çeyrek boyunca önemli ölçüde hareketlilik gösterdi. 10 yıllık ABD Hazinesi getirileri, çeyreğe %1,51'den başlamasına karşın geçen hafta %2,55'i gördü.

Cuma günü 10 yıllık ABD Hazine tahvillerindeki getiri %2,37 olurken, FED politikasını en çok yansıtan iki yıllık tahvil getirileri ise %2,45 seviyesindeydi. İki yıllık getiriler yılın başında ise %0,73'tü.

Faranello, tahvil getirilerinin enflasyon endişeleriyle daha da yükselebileceğini, ancak yeni bir büyük ralliden önce konsolide olabileceğini söyledi.

Faranello, “Bence piyasalar bu noktada yeni bir katalizör arıyor. Bana kalırsa ilk çeyrek piyasayı yeniden fiyatlandırmakla ilgiliydi ve biz bunu yaptık. FED’in oldukça şahin politikalar benimsediği ortaya çıktı. Biz de oldukça dramatik bir yeniden fiyatlandırma gerçekleştirdik. Şimdiyse ikinci çeyreğin nasıl gelişeceğine dair daha fazla veriye ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Stovall, S&P 500′ün ilk çeyrek performansının 1945'e kadar uzanan en kötü 15 ilk çeyrekten biri olduğunu söyledi. Yüzde 3,8 veya üzerindeki düşüşlerin kaydedildiği bu zayıf çeyreklerden sonra Stovall’a göre ikinci çeyrek ortalamalara bakıldığında daha iyi olacak. Bu yıl ilk çeyrekte kaydedilen düşüşse 1994 yılıyla birlikte en kötü 12. çeyrek olma özelliğini paylaşıyor.

Borsa uzmanı zayıf gelen 15 ilk çeyrek performansının ardından S&P 500’ün ikinci çeyrekte ortalama %4,8 oranında yükseldiğini belirtiyor. Ancak Stovall, tam yıllık performansa bakıldığında endeksin sadece %40 ihtimalle yükseldiğine ve yıllık ortalama %2 oranında düştüğüne dikkat çekiyor.

ABD’de bu yıl ara seçim dönemi ve bu yılların ikinci ve üçüncü çeyrekleri genellikle Wall Street borsalarının en zayıf performans gösterdiği dönemler. Stovall konuyla ilgili açıklamasında, “Bu en kötü 15 çeyrekten beşi ara seçim yıllarıydı ve bu beş çeyrek boyunca ikinci çeyrek ortalama %1 artış gözlemlendi ve fiyatlar bu süreçte sadece %40 ihtimalle yükseldi” ifadelerine yer verdi.

Stovall, borsaların ikinci çeyrekte daha yüksek olabileceğini, ancak engellerle karşı karşıya kalacağını söyledi. “Petrol fiyatları yüksek kalacak gibi gözüküyor. Faiz oranları ise kesinlikle aşağıya düşmeyecek” diyen borsa uzmanı jeopolitik baskıların da devam edeceğini sözlerine ekledi. Stovall, “Yüzde 1’lik yükseliş ihtimali görüyorum. Bu süreçten muhtemelen iyi bir şeyler çıkarabiliriz” açıklamasında bulundu.

Hisse senetleri tüm dünyanın Rusya’nın ihraç ettiği petrolü telafi etmeye çalıştığı bir süreçte adeta petrol fiyatları tarafından rehin tutuldu. Birçok yatırmcı, Rusya'ya uygulanan mali yaptırımlara karşı gelme korkusuyla Rus petrolü satın almayı reddetti.

ABD Batı Teksas ham petrolü Pazartesi günü itibariyle %3,96 yükselişle varil başına 103,2 dolardan Brent ham petrolse %3,42 yükselişle varil başına 107,96 dolardan alıcı buluyor.

Aramco, petrole zam yaptı

 

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

 

JP Morgan CEO'sundan piyasalardaki 3 risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)