E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİki hisse brüt takasa alındı---

İki hisse brüt takasa alındı

İki hisse brüt takasa alındı
18 Ağustos 2020 - 18:53 borsagundem.com

Borsa İstanbul, Pay Piyasasında Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi kapsamında iki hisseyi daha brüt takasa aldı

Borsa İstanbul Euro Yatırım Ortaklığı (EUYO) ve Hub Girişim (HUBVC) hisselerini tedbir amaçlı brüt takas uygulamasına aldı. Borsa İstanbul’un konuyla ilgili olarak KAP’a yaptığı açıklama şöyle: “Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında EUYO.E ve HUBVC.E paylarında 19/08/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 02/09/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.
SPK'nın 30/06/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-30 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.”

BRÜT TAKAS NEDİR?
Brüt takas uygulaması hisse senetlerinde sadece nakit işlemi ile işlem yapabileceğiniz bir uygulamadır. Brüt takasta elinizde hisse var ise veya hisseyi alacaksanız ertesi gün hisseyi satabilirsiniz. Brüt takas genel olarak SPK tarafından kısa zamanda yüksek volatilitenin yapıldığı hisselere getirilir.

NASIL İŞLEM YAPILIR?
Brüt takas uygulaması getirilen hisselerde internet üzerinden işlemler kapatılır. Yani hisseyi e-trader veya herhangi bir internet üzerinden emir gönderim uygulaması ile alıp-satamazsınız. Hissede işlem yapmak isteyen yatırımcılar ya aracı kurumlarla yüz yüze görüşmeli ya da aracı kurum ile telefonda görüşerek işlemlerini yaptırtabilir. Ayrıca brüt takas uygulaması getirilen hisselerde işlem yapmak isteyen yatırımcılar kredili işlemler yapamaz yani alış işlemi yapmak istedikleri tutar kadar parayı hesaplarında nakit halinde boşta bulundurmak zorundadırlar. Satış işlemi içinde yapmak istedikleri lot miktarı kadar menkul kıymeti hesabında bulundurması zorunludur.

NE KADAR SÜRER?
Brüt takasa alınan şirket hisselerinin el değiştirebilmesi için alım ve satım emirlerinin fiziki olarak da gerçekleştirilmesi gerekiyor. Kredili alım ve açığa satış da yapılamadığı için fiyat dalgalanmalarının önüne geçiliyor. Böylece hisselerde spekülatif hareketler önlenmiş oluyor. Hisselerin ne kadar süreyle brüt takasta kalacağına ise SPK karar veriyor ve başlangıç tarihiyle bitiş tarihine kadar hisselerde brüt takas uygulaması uygulanıyor. Bu tarihler bazen belirli bir süre aralığı olurken bazen ise süresiz olabiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ozan19 Ağustos 2020 07:57

    20 lerden kademesiz hacimsiz düşerken hub neredeydiniz. Robotla işlem yaparak dusurduler. O zaman niye cezaya almadınız. 20 üstü maliyetli neredeyse ky

  • Dd19 Ağustos 2020 15:01

    Küçük yatırımcı diye. Birşey yok kardeş.  Küçük adam büyük iş başına geçmez.  Belasını bulsunlar.

  • Can19 Ağustos 2020 00:45

    Çıkan hisseye anında müdahale ediyorsun da sürekli zarar ettiren düşen hisseye hop yatırımcıyı koruyacağım ben niye demiyorsun , koruma arkadaş bizi böyle koruyacaksanız

  • Ahmet19 Ağustos 2020 20:43

    A dan Z ye acemiler mangası tarafından yönetiliyoruz

  • Borsaci19 Ağustos 2020 00:01

    FORMAT 3 AYDIR TEK FIYAT VE BURUT TAKASTA

  • Solo adam18 Ağustos 2020 23:23

    Devlette müdahale etmeyince bizi dolandırdılar diye geziyosunuz amaç küçük yatırımcıyı korumak kibarca bu tahtalara gelmeyini ağlatır lar diyor BIST yönetimi yok ben eşegim anlamam diyorsan o başka

  • Bir yorum19 Ağustos 2020 00:42

    Her konu olduğu gibi bu da tek bir bakış açısı ile yorumlanamaz!  Maniplasyona engel olmak için brüt takasa konu olur!  Alım satıma sakıncalı oluğunu belli etmek için değil.

  • amanin amanin18 Ağustos 2020 22:29

    Borsa mapushane gibi oldu. Bu kadar hissede ceza olur mu yawww. Gün içinde en az 7-8 hisseyi almakyitan vazgeçiyorum, bakıyorum brüt takas uyarısı çıkıyor

  • Musa18 Ağustos 2020 22:15

    Euyo nun ne günahı vardı hisse 5 kademe oynamıyor.

  • Muzo18 Ağustos 2020 21:39

    Buda gosteriyorki borsadan cikma zamani gelmis..kaln zaten uc bes firma kaldi oynamayin borsayla diyorlar..parani getir biz yiyelim diyorlar..bizde cikalim. Alin sizin olsun borsa..

  • Ali veli18 Ağustos 2020 20:45

    Brüt takas cezası olmayan kaç hisse kaldı acaba? Her gün bir kaç hisse ceza alıyor. Işin sonu nereye varacak çok merak ediyorum.

  • GARIP18 Ağustos 2020 20:02

    FORMAT'A 3 AYDIR TEK FIYAT VE BURUTTAKAS.

  • twi@stanbulMehmet118 Ağustos 2020 20:00

    hub alıyordum 16 lardan 1550 geldi cesaret edemedim spekülatif tahta cirosuna baktım 0 ciro var bu şirketi halka açmışlar çok ilginç

  • Okuyucu 18 Ağustos 2020 19:51

    Sıkı takip için teşekkür ederim.