E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları İhracatçılar dolardaki düşüşten rahatsız ---

İhracatçılar dolardaki düşüşten rahatsız

 İhracatçılar dolardaki düşüşten rahatsız
06 Şubat 2021 - 21:20 borsagundem.com

TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın açıklamalarının ardından dolarda görülen keskin düşüş ihracatçılarda rahatsızlığa yol açıyor. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi döviz politikalarının ihracatçıları desteklemesi gerektiğini açıkladı



5 Şubat’ta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın “Bu yıl içinde faiz indirimini uzun bir süre gündeme almamız mümkün gözükmemektedir” açıklamasından sonra Amerikan doları, son altı ayın en düşük seviyesi olan 7,05 TL’ye geriledi. Kasım ayında Amerikan doları 8,51 TL seviyesindeydi.

Ancak Amerika'nın Sesi'nin haberine göre dolar kurundaki düşüş ihracatçıları endişelendiriyor. Egeli ihracatçılar, kurdaki düşüşün ihracat hedeflerinde ve üretimde fiyat istikrarsızlığı yarattığından şikayet ederek Merkez Bankası’ndan kura müdahale istedi. Kurda 7,35’in "kırmızı çizgi"leri olduğunu ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri’ne (EİB) bağlı sektör temsilcileri, kurun bu seviyenin altında seyretmesinin 184 milyar dolarlık ihracat hedefini ve üretimini tehlikeye sokacağını söyledi. İhracatçılar, Merkez Bankası’nın döviz alım limitlerini arttırarak piyasaya müdahale etmesini talep ediyor.

“Döviz kuruyla ihracatçı desteklenmeli”

Yaşanan kur değişikliklerinin yarattığı fiyat istikrarsızlığını ancak Merkez Bankası’nın çözebileceğini söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “İhracatçılarımız Merkez Bankası yönetimiyle bir araya gelip görüşmeli, süreci değerlendirmeli ve hassasiyetleri aktarmalı. 2021’de dünya mal ticaretinde yüzde 8 artış bekleniyor. Dolayısıyla ihracat artışı için dünyada uygun bir zemin var. Dünya ihracatından daha fazla pay alabilmemiz için döviz kuruyla ihracatçının desteklendiği bir politikaya ihtiyacımız var. Döviz kurlarında istikrar ve sürdürülebilirlik sağlanırsa ihracatımız başarıyla devam eder” dedi.

“Dolar/TL’de sert iniş çıkışlar bizi olumsuz etkiliyor”

IMF’nin Türkiye ekonomisinin 2021’de yüzde 6 oranında büyümesini öngördüğünü hatırlatan ihracatçılar, bütün ülkeler resesyon tehlikesi altındayken Türkiye’nin büyümesinde ihracat sektörünün payının büyük olduğunu kaydetti. Egeli ihracatçıların 2020 yılında yüzde 4 artışla 5,1 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ettiğini hatırlatan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, döviz kurunun katma değerli ihracatın devamını sağlayacak seviyede olmasını istedi:

“İhracatımızı, başarımızı destekleyen unsurlardan birisi rekabetçi döviz kuruydu. Yıllık hatta uzun yılları kapsayan, döviz kurunun belirli düzeylerde olacağı varsayımına dayalı ticari anlaşmalar yapıyoruz. Döviz kurlarındaki sert iniş ve çıkışlar bizi olumsuz etkiliyor. Zaman içerisinde döviz kurlarının dengelenmesini ümit ediyoruz. Elbette ki kurdaki artışın tek başına ihracat gelirlerini arttırmada rolü yok. Ticaret savaşları, korumacılık önlemleri, kur manipülasyonları, dünyada yaşanan tüm gelişmeler Dolar/TL kurundaki dalgalanmayı tetikliyor. İhracatçılar olarak beklentimiz, döviz kurunun ihracatı olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer almamasıdır.”

“Yüksek faiz, düşük kur kısır döngüsü”

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya, Merkez Bankası’nın faiz arttırmasının finansman sıkıntısına da yol açtığını söyledi. Döviz kurundaki düşüşün toplam gelirlerinde azalma yaşanmasına neden olduğunu açıklayan Kaya, “Kurdaki istikrarsızlık devam ederse 2000’li yıllardaki gibi yüksek faiz, düşük kur kısır döngüsüne girilir. Finansal istikrarı kaybettiğimiz an arkasından gelen etkileri gidermek uzun zaman alıyor. Bu olursa ihracat hedefimiz tutmaz. Merkez Bankası’nın ivedilikle döviz rezervlerini güçlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Döviz düşünce yüzde 15-20 zararına yükleme yapılıyor”

Korona virüs salgını, Türk madencilik ve doğal taş sektörünün en büyük ihraç pazarı olan Çin’de ortaya çıktığı için diğer sektörlerden üç ay önce salgın koşullarını yoğun şekilde hissettiklerini ifade eden EMİB Başkanı Kaya, “Madencilik sektöründe pandemi döneminde talep nazlıydı, ithalatçıların fiyat kırma taleplerine maden ihracatçılarımız döviz kurları elverdiği ölçüde cevap verdiler. Bugün döviz düşüp, maliyetler artınca pek çok maden ihracatçımız yüzde 15-20 zararına yükleme yapıyor. Bunun sürdürülebilir olması mümkün değil. Altın yumurtlayan tavukların hayatını devam ettirebileceği bir döviz kuru bekliyoruz” dedi.

“Kurda düşüş ürünlerimizin ucuza ihraç edilmesine neden oluyor”

2021 yılına 7,43 seviyesinde giren dolar kurunun kısa sürede 7,05’e gerilediğini hatırlatan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı da “Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında yüzde 5 eridi. Bu koşullarda bize düşen siyasi gerginlikleri ortadan kaldıracak adımlar atmak. Hukuk ve adaleti tartışma konusu yapmadan, ekonomide istikrarı sağlamak odak noktamız olmalı. Pandemi nedeniyle bütün sektörler zaten sarsıldı. 2021 yılında bu devam etmemeli. Pandemiye rağmen EİB üyelerinin 2020 ihracatı 13 milyar doları aştı. Döviz kurlarının gerilemesi ürünlerimizin ucuza ihraç edilmesine neden oluyor. İhracat sektörü, Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme beklentisini diri tutan önemli bir çıpadır” şeklinde konuştu.

“Kur hedefimiz yok”

İhracatçıların kurun düşmesi için gerekli gördükleri Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin hızla arttırılması talebine karşın TCMB Başkanı Ağbal, bu yönde acele etmeyeceklerini açıkladı. “Şeffaf yöntemlerle ve herhangi bir kur seviyesi hedeflemeksizin döviz rezervlerinin güçlendirilmesini amaçlıyoruz” diyen Ağbal, rezervleri yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesinin sağlanmasının ardından döviz alım ihaleleri yoluyla arttırmayı planladıklarını söyledi. Ağbal, Piyasadaki döviz arzının döviz talebine göre güçlü ve istikrarlı şekilde yükseldiği dönemlerde dalgalı kur rejimi ile uyumlu olmak kaydıyla, döviz alım ihaleleri düzenleyebileceklerini belirtti.

Enflasyonda yüzde 5 hedefini sağlayana kadar sabırlı olacaklarını kaydeden TCMB Başkanı Ağbal, “Yukarı yönlü risklerin varlığını kabul ediyoruz ve bu risklerin gerçekleşmesi durumunda ilave sıkılaşmaya gidip bunların enflasyon görünümü üzerindeki etkisini azaltacağız” ifadelerini de kullandı.

Risk iştahı arttı, borsalarda zirve serisi yeniden başladı

 

Borsalarda yönü bu açıklama belirleyecek

 

Bitcoin yeniden yükselişe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (67)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Denklem 08 Şubat 2021 03:43

    Boşverin bir adetini dolar bazında daha yüksrğe satmak daha iyi. 500 adat satacağına 300 adet satın ülkeye aynı veya daga fazla para girer.

  • Fz08 Şubat 2021 02:02

    Şirketler bedelli tahsisli sermaye artışlarıyla vwta ortaklıklarla finasal borçlardan kurtulursa faiz etkilemez.

  • Yavuz Selim08 Şubat 2021 00:54

    Şu anda Türkiye'ye Londra'dan hiçbir zaman yatırıma dönüşmeyecek, kısa vadeli faizden yararlanmaya gelen bir anda buhar olup uçabilecek paralar giriyor… Dövizi düşürüyor. Ülkeyi soktukları çıkmazın adı da bu ya… Ya yüksek faiz ile batacaksın! Ya yüksek döviz kuruyla…

  • Vatandaş 07 Şubat 2021 19:55

    Bu faizlerle üretim yapmak çok zor faizleri düşürdüğünüz zamanda kur fırlıyor kısır döngüdeyiz, reformları yapmak ve acı reçeteyi uygulamaktan başka çare yok, yapabilirlermi çok zor. Dünyada neredeyse bizim kadar faiz veren hiçbir ülke kalmadı. Bir zamanlar sürekli bizle birlikte anılan Brezilya bile faizleri ve enflasyonu düşürdü.

  • Tekno papaz07 Şubat 2021 19:54

    3/5 daha fazla kazanacak diye dolar 10 olsun o zaman. Keşke daha fazla düşer. Kazandıklarını sanki milletle paylaşıyorlar kazandıklarının vergisini bile vermiyorlardır. Zaten bu ülkede esnaf vergi kaçırmasa çalışanın üstünde bu kadar vergi olmaz. arabada, benzinde, sigarada, alkolde vs. hepsi siz vergi kaçırdığınız için.

  • Bekir07 Şubat 2021 18:57

    Yükselirken milyar dolar kazananlar, ellerini kasiyanlar şimdi ülke batsın diyorlar

  • yugr07 Şubat 2021 18:03

    sosyal medyada bir foto vardı, turist bri restoranda yemek yemiş, hesap 44TL gelmiş, Adisyonun üzerine 2 adet 2 euro+ 1 adet 1 euro bırakmış, dilenciye sadaka verir gibi, kendi ülkesinde bahşiş diye bıraktığını burda hesap + bahşiş diye bırakıyor. Bu ihracatcılarda 3 kuruş fazla kazanmak için gözlerini hırs bürümüş sanırısın katma değeri olmayan o ürünlerini sattıklarında ülkedeki cari acık kapanacak. Dolar 20 TL de olsa bu ülkedeki cari acığın kapanmadığı ortada, bu millet değersiz TL politikası nedeni ile köleye döndü resmen, bir otomobil icin 5 yıl çalışmak gerekiyor artık, bir çoğu için ise hayal oldu...

  • Arda07 Şubat 2021 17:51

    Yahudi tefecilere gün doğdu hadi bakalım Bu ülke sahipsiz değil keser döner sap döner

  • Ali07 Şubat 2021 17:43

    Berat beyin döneminde cebler para gördü araba altın dolar Ev arsa hepsi kazandırdı istifa ettirdİ bu halk ozaman çekeceksiniz sızlanma yok

  • Ali 07 Şubat 2021 17:20

    Geçen sene dolar 5 e altın 300 dedik Aynen de devam diyoruz

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU07 Şubat 2021 16:59

    ne oldu yıllarca milyar dolarlar kazandırınız .hem ihraçtan ve teşviklerden yinede gözünüz doymadı.bizler ise asgari ücret ile çalıyoruz fakat döviz bazında her sene gelirimiz düşmektedir.bir de çıkmış hükümet ihracaat rekorunu kırdık diyor.madem öyle neden faizler % 20 lere yaklaştı neden hala döviz yüksek.demek ki yalan söylüyorsunuz.bunun tek sorumlusu var adam gibi ve kafası çalışmayan iş yapamayan pısırık beceriksiz vizyon sahibi ve projeleri olmayan bir muhalefet ve onların ekipleri yüzündendir.

  • Sami07 Şubat 2021 16:58

    Hdp chp gelsin doları 3tl ye inderecekler kılıçdaroğlu ve arkadaşları evlatları hep birlikte indirecekler

  • Takarov08 Şubat 2021 00:44

    Çok A Haber izlemenin sonuçları bunlar. Dozunu biraz azalt, belki pembe görmen biraz düzelir.

  • Tekno papaz07 Şubat 2021 19:52

    Sende haklısın akp/hdp döneminde kazılmamıştı hendekler. Teröristler chp döneminde davul zurna ile karşılanmıştı daha neler neler. Ah Chp ah sen neler yaptın bu ülkeye.

  • serdar07 Şubat 2021 16:58

    zaten doların artması parası olanlara yarıyor. vatandaşın halini hiç düşünen yok. neymiş dolar düşmüş müş te müdahale istiyorlarmış. sizi allah havale ediyorum başka birşey demiyorum. yükselireken hiç sesiniz çıkmıyordu çünü işinize geliyordu . boşuna demiyorlar  gözü aç olanları doyurmadığımızdan . karnı aç olanlara sıra gelmiyor diye

  • Selim07 Şubat 2021 16:18

    Karınız batsın be utanmaniz yok bu ülkede her şey dolara bağlı

  • Selim07 Şubat 2021 15:06

    Doların 7.5 altına inmemesi lazım yoksa yay gibi birden 9lara atar ilk krizde her ay %1 artmalı ki istikrar olsun yoksa piyasa ölür şu anki gibi...

  • hu07 Şubat 2021 19:24

    dolar kaçlirada selami

  • Cello07 Şubat 2021 13:41

    Bankalardaki döviz kaydı para yanı karşılığı nakti para değil...keske keş para olsa..sıkıntı burda.

  • Selçuk Karahan07 Şubat 2021 13:28

    Sevgili işadamı olan arkadaş hiç bir sey yokken 3.50 den 8.50 ye çıkarken acaba dolar Türkiye de düşürüldü dediniz mi, denediyseniz dolar düşmeye devam edecek, o zaman kazandıklarını şimdi TL ye çevirin.

  • Hee Kamil07 Şubat 2021 16:49

    Hiç bir şey yokken mi ? Şakamısın sen nerede yaşıyorsun,merkezinin rezervi güçlü ekonomin şeffaf ve yönetilebilir olduğu zamab dolar hiç bir yere gitmez gidiyorsa bir sorun vardır demek,boşunamı değişti maliyesi merkezi başkanı bakanı ?

  • Tatar07 Şubat 2021 12:30

    %17 faizi oynaya oynaya alımıza yapıştırdılar ya. Türkiyeme para akıyor Yabancı Türkiyede sanki fabrika kuruyor yattığı yerden aldığı faizle servetini büyütüyor bizde eşşek gibi çalışıp bu faizi ödüyoruz Yani el birliği ile memleketi hançerliyoruz ve bunun bir numarralı müsebibi neolursa olsun Erdoğan gitsin diyen mualefettir Yazıklar olsunŞimdi Abd Ab yeni kupaslara hazırlanıyorlar bekleyin görün

  • murat kaya07 Şubat 2021 18:21

    Sayın harun 20 yönetenin hiç suçu yok senin mantığına göre varsa tabi

  • Harun 07 Şubat 2021 16:47

    Sayın murat kaya pkk lı hdp li chp hükümet olsa dolar 3 tl mi olacak

  • murat kaya07 Şubat 2021 14:47

    Bunun en büyük sebebi senin gibi hiçbir halttan anlamayan ama biat ettiği için en üst makamlara getirilenler

  • badddal07 Şubat 2021 12:27

    ukede dolar çıkarken herseye zma geliyor ama düşünce hiçde fiyatlarda değişiklik olmuyor  şimdi düştü ya çıkarken yine zam  yapacaklar 

  • Kral çıplak07 Şubat 2021 11:47

    Millet Dolar aldığı için Dolar yükseliyor diyorlar ama Dolar 8,50 iken mevduat şimdikinden daha az değil mi.. Şimdi Dolar mevduatı daha fazla, millet almaya devam ettiği halde niye düştü.. Bence sıkıntı Forex işlemlerde.. Dolar/Tl forexte işlem görmesin. Öyle longladım shortladım bunlar ne böyle.. Bu tür şeyler borsada var işlem yapanları ilgilendiriyor, ama forexte usd/tl işlemleri alakası olmayan milletin cebinde ki parayı da etkiliyor. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Ekonomi anlamayan07 Şubat 2021 10:03

    Gelen paranın çoğu swap vadesini bilmiyoruz.tc merkez bankası günü geldiği zaman bu parayı bunlara geri verecek .bir ülkede dövizi bozduğunuzda bunu hangi kurdan geri alacağınız önemli yerli bireysel ve kurumlar dövizde kaldığı sürece bu düşüş hızlı olsada kalıcı olmaz.o yüzden gelen para miktarı belli rakamların üzerine çıkamaz.muhakkak vatandaş ve sirketlerin dolarizasyondan çıkması lazım ki hükümet için seçime kadar nefes alsınlar.yoksa TC bakan ve merkez başkanını değişmiş bunlar hikaye hiçbir fonksiyonları yok.karar alıcı değiller.odenmesi gereken borçlar yapilandirip daha yüksek faizle oteleniyor ve ötelenecek .cari açık bu saatten sonra zor kapanır. kısaca hükümet 2001 deki deneyimden dolayı dövizin artmaması için ülkenin sonraki 10 yılını feda ediyor.10 sene sonra yine aayni şeyleri konuşuruz.

  • Murtaza3807 Şubat 2021 09:46

    İktidar bu zamana kadar hep işverenlere çalıştı onlar kazandı halk kaybetti bu işverenlerin ağzına bakarsa önümüzdeki seçimide kaybedecek dolar kuru düşmeye devam etmeli vesselam

  • Rekabet sadece fiyat mı?.07 Şubat 2021 09:35

    Ülkeye döviz kazandırıyoruz, cari açığı düzeltiyoruz deme, Sen sadece fiyatların düşük olduğu için mi dünyaya mal satıyorsun?.Her senaryoya göre pozisyonun, öngörün yok mu?.Başka rekabet edeceğin yönün,Ürün kaliten, müşteri memnuniyetin, vazgeçilmezliğin, pazar araştırman vs..yok mu?.Kaldıki şu anki dvz yada 5-6 TL bile düşük değil..Bak inşaatçılarda ağlayıp dairelere bir bindirdiler kur çıktı diye ama şimdi inmiyorlar, dairelere yeni zam için kurların yükselmesini bekliyorlar. İnşallah bu inşaatçılara da el atarlar, vatandaşın gıda sorunu olduğu gibi barınmada en temel hakkıdır.

  • İ recber07 Şubat 2021 07:03

    Fabrika sahibi dolar artınca ,çok para kazanınca, altındakiler de çok almıyor.patron zengin ama alt kısım aynı.ama dolar artınca herşeye zam geliyor ülke berbat oluyor.dolar dussunki kişi başı dolar artsın kesinlikle dolar düşmeli 3 4 TL bile olmalıdır.enflasyonu nasıl 1 2 3 kere cekecen.

  • Gercekler 07 Şubat 2021 02:42

    Ekonomi ve kyrda her ayarı kendileri yapmıyormuş gibş, denemekerinde ters sonuç çıkarsa yine başkasını günah keçisi yapmak için ön muhabbetti koydular. Sadece ekonomşde değil herseyde Defalarca olduğu gibi yine günah keçisi sahaya sürdükleri elemanlar yapılacak! Ama iyi gşdersede sahiplenirler. Politikaya sanat gibş yaklaşıyorlar gercekten!!

  • Economy07 Şubat 2021 02:38

    Ne farkederki dolar düşsede kazanç aynı olur veya daha fazla oluyor yine de! Satış adet sayısı azalsa bile; 800 tane satarsan den 1200 taneden sattığın kadar kazanıyorsun zaten.

  • global07 Şubat 2021 02:02

    3 kuruşluk mal satacaksınız diye ülkenin tümünü kökten etkileyen alım güçünün daha da düşürülmesi neyin kafası, katma değerli ürün üretin farklı olun taklitçiliği bırakın marka olun, Çin'den  mal getirip TR de üretilmiş gibi görüntü verip mal satacaksın diye millet iyice kan mı ağlasın, rekabet güçünü parite üzerinden değil, mal üzerinden göreceli üstünlük sağlayacaksın,

  • Kaçan Grup07 Şubat 2021 01:04

    ithalat yapın o zaman siz de

  • mantık07 Şubat 2021 10:22

    Boğazına kadar borçlan batağa bat!  ımf ye köle ol demek istiyor yukarıdaki soytarı!  Malum kendisi kaçan  ve  ...n guruptan oluğu için böyle demek düşer.

  • Yusuf Yıldız07 Şubat 2021 01:01

    sayesinde iki senede dolar 4.80 den 8.50 ye gelirken niye sesiniz çıkmadı? Millet kan ağlarken Banker Bilo gibi kazandınız..

  • Veysel 07 Şubat 2021 00:28

    Düşen dövizin ülkeye 8.5 ten dolar sokan yabancı fonlar dışında kimseye faydası yok. 20 milyar dolar soktuklar, vakti gelince 25 milyar dolar olarak çekip gidecekler. Bunlar çıkarken dolar gene yükselecek. Sonra Merkez Bankası yabancı fonlara gene faiz artırım garantisi verecek. Onlar 25 milyar dolar sokup doları düşürüp bu sefer 30 milyar dolar olarak çekip gidecek. Olan bize, bizim firmalarımıza olacak. Ama tüm devlet bu yabancı fonların elinde oyuncak olmuş

  • Yurttaş 07 Şubat 2021 10:18

    Onu bankada 235 milyar dolar dövizin tutan aç gözlü Türklere söyle emin ol bu açıklama yapan patronda onlardan biri içimizde o kadar çok hain varki onlar yüzünden bu dolar daha çok yükselir bence acil döviz mevzuatına faiz verilmeyip vergi konmalı hazır paralarda kayıt altında herkes mecbur kalıp 235 milyar doları türk lirası yapmak zorunda kalır bak o zaman o dışarıdan gelen yatırımcı 25 milyar doları kaçtan geri alacak

  • Haydi 07 Şubat 2021 08:23

    Veysel bizim zırtolar anlamaz yazdıklarını bu tarz işleri idrak edebilmek için yüce Allahın verdiği aklı kullanmak gerekir,bizim en az yaptığımız şey yani,ver mehteri girelim borsaya :))))))

  • İrem07 Şubat 2021 00:17

    Reis kısa çalışma ödeneğini arttırmamış. Çok sıkıldık çok.

  • Neco07 Şubat 2021 00:06

    Bir kerede düşüşte sizi etkilesin kaç seneden beri yuksek dolardan millet cekti.

  • Vatandaş 06 Şubat 2021 23:31

    İhracatçı haklı istikrar istiyorlar, lasım başı 8.5 tl, şimdi 7 tl, ihracatcı zararda, kim karda dolarını 8 tl den ülkeye giriş yapan sıcak para, 6.5 tl den dolara dönüp gidecek.

  • Gökhan06 Şubat 2021 23:30

    5 tl iken nasıl çeviriyordunuz işleri.Yok 100 tl olsun.Sen doları getir 3 e 5 e bakma devlet fazlasıyla teşvik veriyor ihracatçıya.Bende hissemin 100 tl olmasını istiyorum.Varmı öyle iş.

  • Eee06 Şubat 2021 23:29

    Valla onu rwise soyleyin, konustukca cikiyor cunku kim cikardi da kime yakiniyorsynuz

  • Arif gsli06 Şubat 2021 23:27

    İhracatçı bi ülkenin bel kemiğidir, ama dolarla alışveriş yapmayın. 7.70 ten dolar alan insanlar yatırım amaçlı var onlara acımıyorum

  • Ggff06 Şubat 2021 23:20

    ABD doları 7 TL en cok hiracati ABD yapıyor.euro 9 lira en cok Çin'e ihracatı Almanya yapıyor. İngiliz sterlini 10 TL adamlar sterlin ucuz diyorlar .biz niye bukadar ucuzuz biz köle deyiliz.

  • MUSTAFA06 Şubat 2021 23:19

    hep yükselecekti değilmi zaten sattığının%70 i ithal girdisi aldığında düşüyor

  • Latif06 Şubat 2021 23:10

    Lan 7 liranın neyini beğenmiyonuz 15 lira mı olsun. Reis faizi düşürse olurdu da naci abi işinizi bozdu dimi.

  • Dali06 Şubat 2021 22:50

    İnşaatçılar da millet hergün bir ev almıyor diye rahatsız, hergün ev almayan birkaç akıllıyı sallandırmalı de mi, namkör millet(!)

  • Yorum06 Şubat 2021 22:48

    Tabi ya dolar olsun 15 lira TL yi dolara çevirip kasalara doldurdular şimdi doların yükselmesini bekliyorlar ben size bişey söyliyeyim üfe düşmeden dolar düşmeyecek kendi ellerinde yani düşürsünler üfe yi tüfe yi dolarda düşer üretip satan kim ise o düşürür doları hem fiyatları şişirecekler hem dolardan kazanacaklar yok öyle ballı kaymaklı mama bu dolar 5.5 ila 6.5 arasına kadar düşecek belki daha fazla da düşer euro da 6.5 ila 7.20 arasına gelecek 1 1.5 yıla kadar ve dahada uzun bir süre yükselmeyecek

  • ali06 Şubat 2021 22:33

    8 tl den ham madde aldık zararımız çok

  • Sdk07 Şubat 2021 01:38

    Kaçgün 8 üstü kaldıda ne zaman aldın hammadde... Tıraş...

  • Nilo06 Şubat 2021 23:37

    Üreteydin ithal edeceğine

  • Arif gsli06 Şubat 2021 23:29

    1 sefer aldın. Sanki sürekli aldın. Galeri ci gelmiş 2 aydır araba satamıyomuş. Ulen 60 binlik atana 180 bin oldu. Sat 160 bine hayret

  • Sakin06 Şubat 2021 22:32

    1 TL hareket olur mu kısa sürede bir ülke parasında . Şu parayı istikrara kavuşturun

  • Mustafa06 Şubat 2021 22:26

    Dolar düşecekki borsadan çıkan yabancı döviz alıp gitsin. Burnuma tarihin en pis kokuları geliyor. Hisselerin yarısı 100 e katladı

  • T. C06 Şubat 2021 22:25

    Bunlar doların 20 TL olmasını ister

  • Bağımsız Düşüce06 Şubat 2021 22:17

    Bu iktidar Merkez kasasına 1 cent bile koymaz ! Kur yüksek olması veya düşük olması önemli fakat daha önemlisi istikrarı ! Yüksek kur da zarar belli dir  ama yüksek faizin zararı hesaplanamaz !!! Faizin esas sebebi ise karşılıksız basılan para dır !!!

  • Gerçek hayal06 Şubat 2021 22:51

    Bakımsız filozof, beynin oksijensiz senin

  • Ggff06 Şubat 2021 22:06

    Zıkkım kökünü yesinler onlar iş yapsindiye biz açımızdan ölüyor uz Ne araba alabiliyoruz ne ev . Yabancıya konut satışları dursun yoksa ev sahipliği rüya olacak .dolar 3.50 olur inşallah

  • Ali06 Şubat 2021 22:03

    7.30-7.80 arası dalgalanan kur herkesi mutlu eder. Altı üstü iyi değil.

  • Murtaza3807 Şubat 2021 09:52

    İnşallah 3 tl ye düşer

  • Arif gsli06 Şubat 2021 23:30

    Döviziniz batsın

  • Ikram gazel06 Şubat 2021 22:00

    Ulan,döviz yükselir bin dert,ne güzel düşüyor,mutlu olun işte...

  • Zeki.somarlar07 Şubat 2021 06:03

    Her.şey.8.50den.zamlı.satılıyor.hemşerim

  • yunus06 Şubat 2021 21:50

    Bak bak bak,,,,bedava dan kazanacaklar,,mal miktarını artırın,rahatsız olmayın.