E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHer gün Fed'e dair yeni senaryo---

Her gün Fed'e dair yeni senaryo

Her gün Fed'e dair yeni senaryo
05 Nisan 2023 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

ABD ekonomisine dair endişeler, gelen veriler eşliğinde bir sağa bir sola dönüyor. Yine dün açıklanan Fabrika Siparişleri verisinin şubat ayında %0.5 gerilemesi beklenirken, %0.7 oranında gerilemesi sıkıntılı bir görüntü yarattı. Diğer taraftan  JOLTS açık iş pozisyonu verisi ise 2021 yılından bu yana ilk kez 10 milyonun altına geriledi ve 10.5 milyon beklenti altında 9.930 olarak açıklandı. İstihdam verisinde gelen soğuma sinyaliyle beraber, artık dikkatimizi cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisine vermiş durumdayız.

Bu gelişmelerle birlikte piyasalar artık Fed’in faiz oranlarını tekrar yükseltmesini beklemiyor ve bu yıl 75 baz gevşeme noktasında fiyatlandırma yapıyor. Ancak düşen getiriler ve artan faiz indirimi beklentileri hisse senetlerini ve risk varlıklarını desteklemiyor – durgunluk korkuları artıyor. Bu nedenle, oluşan havanın etkisiyle kısa vadeli faiz beklentilerini yakından takip eden iki yıllık hazine getirileri neredeyse 15 baz puan düştü ve dolar iki aylık diplere ulaşma hareketini izledi. Piyasalar mayıs ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı olasılığını kabaca eşit olarak fiyatladı ve geri kalan olasılıklar, Fed’in bir ara vermesine doğru yöneldi. Daha  pazartesi günü, mayıs ayında 25 baz puanlık bir artırım olasılığı %65’in üzerindeydi.

Sonuç olarak, işgücü piyasası çok sıkı olmaya devam ediyor, ancak açık işlerdeki azalma, Fed’in aylardır bahsettiği yumuşamanın gerçekleşmeye başlayabileceğini gösteriyor.

Asya tarafında hisse senetleri açılışla birlikte ilerleme kaydetmek için mücadele etti, dolar değer kaybetmeye devam ederken tahviller kazançlara sarıldı. Yavaşlayan ABD işgücü piyasasının işaretleri yatırımcıları ekonomik görünüm konusunda tedirgin ederken, beklenenden daha büyük bir faiz artırımı gündeme geldi.

Ardından ise Yeni Zelanda Merkez Bankası, gösterge nakit oranını 50 baz puan artırarak yüzde 5,25’e yükseltti ve kararın ardından Yeni Zelanda doları yaklaşık %0,9 değer kazandı.

Asya’da Hong Kong ve Çin piyasalarının kapalı olması nedeniyle MSCI’nin Japonya hariç Asya-Pasifik endeksi yatay seyrederken Japon Nikkei endeksi  %1 düştü.

Petrol fiyatları, beklenen ABD ham petrol stoklarındaki düşüş ve OPEC+’nın en son üretim kesintisi hedefleri üzerine açılışla birlikte yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 38 sent artarak 85,32 dolara yükseldi. West Texas Intermediate ABD ham petrolü varil başına 33 sent artarak 81,04 dolara yükseldi.

Yurt içinde beklenen bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi(PMI) verileri, Almanya fabrika siparişleri ve ADP özel sektör istihdamı takip edilecek

Günün önemli şirket haberleri 05/04/2023

 

Merkez bankalarından rekor altın alımı

 

ABD doları yüzde 15 gerileyebilir

  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)