E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHedge fonların Bitcoin’den çıkışı yatırımcılar için fırsat---

Hedge fonların Bitcoin’den çıkışı yatırımcılar için fırsat

Hedge fonların Bitcoin’den çıkışı yatırımcılar için fırsat
11 Haziran 2021 - 11:15 borsagundem.com

Daha büyük yatırımlara odaklanan hedge fonlar Bitcoin’den çıkış yapıyor. Geride ise önemli ölçüde likidite boşluğu bırakıyor. Hedge fonların çıkışı, Bitcoin’de dip noktasının görüldüğünün sinyallerini veriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin ve diğer kripto varlıklarda son dönemde görülen fiyat düşüşlerinin ardından Chicago Mercantile Exchange’de yer alan hedge fonlar kısa pozizyonlarını kısa vadede daha karlı buldukları diğer piyasalara yöneltiyor. Hedge fonların kripto paralardan çıkışı ise borsada Bitcoin vadelilerine yönelik ilgide önemli ölçüde bir düşüşe neden oldu.

Bu durum aynı zamanda bu segmentin kurumsal türev piyasalarında likidite konusunda oynadığı önemli rolün altını çiziyor. Bununla birlikte bu gözlem aynı zamanda kripto para piyasasının istikrar kazandığı ve yukarı yönlü trendine devam etmeye hazırlandığının bir sinyali olarak da görülebilir. Bitcoin’in günlük fiyat volatilitesi bir önceki yıla göre yüksek kalmaya devam ediyor.

Mayıs ayında görülen dalgalanmalar %8 ila %20 arasında gerçekleşirken bu rakam bir yıl önce %1 ila %8 seviyelerinde değişim gösteriyordu. Forbes’un haberine göre, mevcut koşullar altında hedge fonlar varlık sınıfındaki kısa pozisyonlarından çıkış kararı aldı. Hedge fonlar sahip oldukları 5 milyar doların üzerindeki Bitcoin vadelilerinin nosyonel değerini düşürdü ve diğer alanlardaki kısa pozisyonlarını artırdı.

Bunun sonucunda Chicago Mercantile Exchange’de yer alan Bitcoin vadelilerine yönelik açık ilgi yıl başından bu yana %31 düşüş gösterdi. Kenarda beklemek yerine, hedge fonlar Eurodollar gibi diğer geleneksel piyasalardaki kısa pozisyonlarını artırıyor ve bu alanların şimdilik daha karlı olduğunu düşünüyor. Kripto para piyasalarında işlem yapan birçok hedge fonun kripto odaklı olmadığını belirtmek gerekiyor.

borsagundem.com'un derlemesine göre, fonlar yatırım fırsatları söz konusu olduğunda, her alana yönelebiliyor ve en büyük getiri beklentisinin olduğu alanlara fonlarını yöneltiyor. Bu nedene Bitcoin fiyatlarında volatilite yüksek kalırken bu aktörler kısa pozisyonlarını güvenli liman olarak görülen varlıklara yönlendiriyor.

Diğer yandan fonların yıl başından bu yana gerçekleştirdiği hareketler, hedge fonların Bitcoin, ABD Hazine tahvilleri ve euro vadelileri gibi alanlarda 663 milyar dolar değerindeki pozisyonlarında riski azaltma yolunu seçiyor. Ancak bu durum fonların kripto alanını sonsuza dek terk ettiği anlamına gelmiyor. Hedge fonlarınların, bankaların ve hatta varlık yöneticilerinin yeniden önceki kripto para yatırımı seviyelerine dönmesini tetikleyebilecek bazı potansiyel gelişmeler bulunuyor.

Bunlar arasında düzenleme konusunun belirginleşmesi ya da ABD’de bir Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF) onaylanması değerlendiriliyor. Bitcoin’de likiditenin olgunlaşmak için zamana ihtiyacı var. Aynı zamanda en azından kurumsal düzeyde hedge fonların kripto türev kontratları için önemli bir likidite sağlayıcısı olduğu da açıkça görülüyor.

Hedge fonların bu alanda oynadığı rol o kadar önemli ki, piyasalar fonlara fazlaca bağlı görünüyor. Sektör olgunlaşırken diğer katılımcı sınıflarının da bu kontratlarda kısa pozisyonlara girme konusunda isteklilik gösterdiğini göreceğiz. Bu durumu diğer varlık sınıflarında da gözlemlemiştik. Benzer bir şekilde hedge fonlar ABD Hazine tahvili vadelilerindeki büyük paylarını bu yılın ilk dönemlerinde %38’den %20’ye düşürdüğünde, varlık yönetimi şirketleri bu alana yönelmişti.

Bu tür bir gelişme görülene kadar kripto türev piyasaları, diğer piyasalar kadar sağlıklı olamayacak. Yatırımcıların ise akılda tutması gereken bazı unsurlar var. Bunlardan birincisi Bitcoin’in temel verileri, 13 Nisan tarihinde görülen gerilemeye rağmen çekici görünmeye devam ediyor.

Hedge fonların kısa pozisyonlarının büyük bir bölümünü Bitcoin’den çıkarmış olması, bu fiyat düşüşünün dip noktasının oldukça yakın olduğu anlamına geliyor. Ancak ilginin azalmış olması da yükseliş yolunda yüksek volatiliteyle karşılaşabileceğimiz anlamına geliyor. Bitcoin için kısa vadede en muhtemel senaryo önümüzdeki birkaç hafta 30 bin dolar ila 40 bin dolar arasında yatay seyir. Bunun ardından yükseliş beklentisi bulunuyor.

İkinci ve daha düşük ihtimalli senaryo da olumsuz haberlerin Bitcoin’i etkilemesi ve bunun ardınan 20 bin dolar seviyesine düşüş. Ancak bu senaryonun gerçekleşmesi için tahmin edilmesi güç olan birçok olumsuz gelişmenin yaşanması gerekiyor. Bu nedenle şimdi Bitcoin’de düşük fiyattan alım yapmak için doğru zaman olabilir.

Bitcoin'de dalgalanma devam ediyor

 

Ons altın, Fed toplantısını bekleyebilir

 

Bitcoin düşerken bireysel yatırımcılar Ethereum’a yöneliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 🇹🇷🇹🇷🇹🇷12 Haziran 2021 21:42

    Sen al fırsatı kaçırma.

  • Fnv11 Haziran 2021 15:21

    Cripto coinler için “ parada devrim, Geleceğin parsı, gelecekte bu paralar kullanılacak” masalı bitti! Bu coinlerin nitelik olarak sadece sanal finasal bir oyunu tokunu olanileceği netleşmeye başladıkça herkes Kaçıyor! Coin saadet zinciri oyunu sona geliyor! “geleceğin paraları” diyerek Bu sahte paraları İyi yedirdiler insanlara ve gercek paraları aldılar insanların elinden!

  • Foncu11 Haziran 2021 13:52

    Fonların ne işi var coinlerde. Veya coin ürwtenlerle anlaşmalı işler! İnsanları da coinlere cekme veya fon yöneticilerin elindeki coinleri fonlara yedirmeler. Yazılım silindimi coinde yol olur. Pitasa sağıldımı iyice tek tek fişleri çekilir. 90 bin çeşit coin!