E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHedge fonlar hayal kırıklığı yaratıyor---

Hedge fonlar hayal kırıklığı yaratıyor

Hedge fonlar hayal kırıklığı yaratıyor
03 Ağustos 2022 - 15:54 borsagundem.com

Hedge fonlar en kötü performans gösterdiği yıllardan birini yaşıyor. Tarihi kayıpların ardından yatırımcıların hedge fonlara olan güveni sarsılıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarihi kayıplar yaşayan hedge fonlar yatırımcıları hayal kırıklığına uğratıyor. Hedge fon endüstrisi, uzun kısa oyuncuların mücadelesi arasında en kötü yıllarından birini tamamlamaya doğru hızla ilerliyor. Yatırımcılar ise hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki keskin düşüşleri telafi etmekte başarısız olan yöneticilerin sayısı karşısında şaşkınlığa ve hayal kırklığına uğruyor.

HFR’ye (Hedge Fund Research) göre, hedge fonlar 2022 yılının ilk altı ayında ortalama yüzde 5,6 oranında düştü. HFR günlük performans endeksine göre son bir ayda hedge fonlar yüzde 0,5’lik bir getiri sağlasa da sektör yine de rekorların başladığı 1990 yılından bu yana yaşadığı en kötü yıl için hızla ilerliyor. Sektör, aradan geçen üç yılda sadece 2008 ekonomik krizinde yüksek kayıplar yaşamış ve yatırımcılarını üzmüştü.

Kayıplar öz sermaye fonlarında yoğunlaşıyor

Financial Times’tan Laurence Fletcher’ın haberine göre, kaybın büyük bölümü, varlıkları yaklaşık olarak toplam 1,2 trilyon doları bulan ve hem uzun hem kısa pozisyonlara yatırım yapan öz sermaye fonlarında yoğunlaştı. HFR’te göre yılın ilk yarısında öz sermaye fonları ortalama yüzde 12’lik bir kayıp yaşadı. JPMorgan konumlandırmadan sorumlu birimin başı John Schlegel’in tahminine göre, öz sermaye fonlarından oluşan grubun Temmuz ayında sadece yüzde 1 oranında bir kazanç elde etmesi bekleniyordu. Bu oran, küresel hisse senetleri için geçen ayki yüzde 7’lik ralliden çok daha sığ bir toparlanma anlamına gelecekti.

Sektör, aradan geçen üç yılda sadece 2008 ekonomik krizinde yüksek kayıplar yaşamış ve yatırımcılarını üzmüştü.

Hızlı büyüyen şirketler kaybettirdi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Washington Üniversitesi bağış fonu baş yatırım sorumlusu Scott Wilson, “Açıkçası uzun kısa öz sermaye yatırımları için tam bir felaket oldu” diyor. Wilson, bazı fonların bu yılki satışlar sonucu, yıllar boyu elde ettikleri kazanımlardan vazgeçmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekliyor. Wilson ayrıca, pandemi sürecinin zirvesinde moda olan ancak 2022 yılında keskin bir şekilde geri çekilen ‘hızlı büyüyen şirketler’e yatırım yapan fonlar için bu yılın oldukça zor geçtiğini belirtiyor.

Kayıp yaşayan fonlar arasında son üç yılın her birinde çift haneli kazançlar elde eden ancak bu yılın ilk yarısında yüzde 35 düşüş yaşayan Maverick Capital yer alıyor. Diğer bir hedge fon şirketi Light Street’in kaybı ise yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor.

Yatırımcı belgelerine göre, Third Point, yazılım firması SentinelOne ve elektrikli araç üreticisi Rivian Automotive hisse senetlerinde para kaybederek yılın ilk yarısını yüzde 20 kayıpla kapadı. Eski Third Point Analisti Jamie Stern tarafından kurulan Skye Global ise yatırımcılara gönderdiği rakamlarda, Haziran ayını yüzde 10,4 kayıpla kapattıklarını ve yılın ilk yarısında kayıplarının yüzde 35’ten fazla olduğunu bildirdi.

Sterne, müşterilere yönelik gönderdiği notta, fonun yaklaşık altı yıldır süren güçlü performansının 2022 yılının ikinci çeyreğinde sergilediği son derece düşük performansla kesin olarak kırıldığını söylüyor. Lansmanından bu yana hala yıllık yüzde 30’luk bir yükselişe sahip olan fon, Amazon hissesinde büyük bir pozisyon almıştı. Ancak Amazon hisseleri 2022 yılının Haziran ayına kadar yüzde 36 düşüş yaşadı. Amazon hisseleri, Haziran ayından itibaren ise kayıplarını yüzde 19’a indirdi.

Kar eden hedge fonlar da var

Elbette bu süreçte tüm hedge fonlar zarar etmedi. Yatırımlarını devlet tahvilleri ve pariteler üzerine odaklayan Brevan Howard ve petrol ve piyasa trendleri üzerine yatırımlarını yoğunlaştıran Pierre Andurand gibi hedge fonlar bu yıl büyük kazançlar elde etti. Bu karlar, hisse senedi piyasalarının oldukça ilerisinde olan 4 trilyon dolarlık endüstrinin ortalama getirilerini artırmaya yardımcı oldu.

Yine de diğer birçok hedge fonun performansı, on yıllardır elde edilen cansız getirilerin ardından yükselen faiz oranları ve dalgalı piyasaların hedge fonların kendilerini kanıtlamalarına fırsat vereceğine dair büyük umutlar besleyen yatırımcılar için tam bir hayal kırıklığı oldu. Oysa, 2020 yılındaki parlak performans, yatırımın altın çağına dönüşünün sinyallerini veriyor gibi görünüyordu.

Ancak hedge fonlar geçen yıl piyasanın oldukça gerisinde bir performans sergiledi ve birçok uzun kısa öz sermaye fonu, S&P 500 endeksinin temettüler dahil yüzde 13 oranında düşmesiyle başa çıkabilecekmiş gibi görünmüyor.

Bazı fonlar ‘hedge’ terimini uzun zaman önce bırakmalıydı

ABD’li yatırım şirketi Dynamic Beta Yöneticisi Andrew Beer, bazı fonların hedge terimini uzun zaman önce bırakması gerektiğini düşünüyor. Sussex Partners yönetici ortağı Patrick Ghali ise müşterilere hedge fonlar konusunda tavsiyede bulunuyor ve kendisinin daha fazla çeşitlendirme sağlayan stratejileri tercih ettiğini belirtiyor.

Yatırımcılar hedge fonlardan kaçıyor

Öte yandan kayıpların, hedge fonlara karşı zaten temkinli olan yatırımcıları iyice caydırdığına dair işaretler de bulunuyor. eVestment veri analizi grubunun açıkladığı rakamlar, geçen yıl net 13,92 milyar dolarlık giriş elde eden hedge fonların bu yılın ilk çeyreğinde sadece 440 milyon dolar çekebildiğini gösteriyor. Fon yöneticisi Citco’dan gelen veriler de hedge fonların Haziran ayında 10,1 milyar dolardan fazla çıkışa uğradığını gösteriyor. Tahminler çıkışların üçüncü çeyrek için 7,8 milyar dolar ve yıl sonu için ise 6,4 milyar dolarla devam edeceğini gösteriyor.

Yine de hedge fonların 2022 yılında gösterdikleri zayıf performans bile sektörün cezbedici yanına olan güveni tam anlamıyla sarsabilmiş görünmüyor. Teknoloji firması SigTech tarafından toplam 194 milyar dolarlık fonu üstlenen 100 hedge fon şirketi üzerinde yapılan bir anket, şirketlerin yüzde 23’ünün kurumsal yatırımcıların önümüzdeki iki yıl içinde hedge fonlara yapacakları yatırımda çarpıcı bir artış beklediğini gösteriyor. Katılımcıların yüzde 60’ı ise kurumsalların yatırımlarında hafif bir artış bekliyor. Ankete katılanların sadece yüzde 4’ü yatırımların düşmesini beklediğini belirtiyor.

Hedge fonlar, teknoloji şirketlerini terk ediyor

 

Hedge fonları borsalarda düşüş bekliyor

 

Hedge fonların kripto yatırımında patlama

 

Hedge fonlarının ayı piyasası yatırımları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)